Plattegrond van Well en alle straatnamen

 

Afbeelding: Het witte gedeelte is ons dorp Well in de Gemeente Bergen.

Je woont op de Kamp, in 't Leuken, gaat naar Wellerlooi, wandelt door de Band of over de Paad, door Overbrouck of over 't Zand. Wie bedacht eigenlijk al deze namen voor die mooie plekjes in "oons dörpke Well" en de regio?

Plaatsnamen oftewel toponiemen zijn vaak eeuwenoud. De meeste ontstonden reeds vóór het begin van onze jaartelling. De mensen hadden toen al de behoefte om plaatsen en plekjes een naam te geven. Destijds werd er in onze regio Keltisch gesproken. De Kelten waren een Europees volk, dat ca. een eeuw vóór Christus verslagen werd door de Germanen en de Romeinen. Uit de tijd van de Kelten stammen de namen van onze Wellse buurtschappen. De Kamp, de Paad, 't Brouck / Overbrouck, de Bant, 't Zand, de Looy enz. De buurten en plaatsen werden benoemd naar hun vorm, ligging en samenstelling.

In namen bleef deze Keltische taal bewaard en rond het jaar 1000 werden deze opgetekend. Wetenschappers bestudeerden veel namen en woorden uit die tijd en zijn er in geslaagd de betekenis terug te vinden.

Wellse namen die herinneren aan de oude Keltische tijd zijn o.a. De Band, afgeleid van banti, wat streek, regio en velden betekent. Van de Maas uit gezien kom je dan in het Elsteren, vroeger ook Elster genaamd. Ten oosten daarvan ligt het Brouck, een nat en drassig stuk land, dat weer begrensd wordt door De Pa, Pade of de Paey, (pad of weggetje ) onze Paad.

Onze voorouders waren zo dom nog niet! Zo legden ze de Paad, 't pedje, het laatste stukje dat mensen van de Kamp, 't Leuken en de Bosserheide naar het dorp en met name naar de kerk moesten afleggen, niet in het natte moerassige deel ('t Brouck) achter de bebouwing in het Elsteren. Nee ze legden dit slingerende pad aan op het hogere gedeelte, dat daaraan grenst. Als tegenhanger van het broekland werd jaren geleden aan de andere kant van de Paad de nieuwe straat het Overbrouck genoemd.( Over = aan de andere kant).

Sande, sand was in de Keltische taal: zanderige, droge plaats. Dit is de betekenis van onze Wellse straat: 't Zand

Lo - Loo - Loy - Looy was bos, vandaar de naam Wellerlooi, letterlijk bos van Well en in eigendom van de Heren van kasteel Well. Wellerlooi was van oorsprong een Wells gehucht en werd in 1894 een zelfstandige parochie.

Inmiddels is er het een en ander veranderd. Zo staan MFC "de Buun" en de nieuwe appartementen op Eldershof  niet op deze kaart.


 

Grote kaart weergeven

Straten in Well:

 

Bergweg

Bosserheide

Brouwerstraat

De Kamp

De Paad

De Vissert

Elbert Franssenstraat

Eldershof

Elsteren

Elsterendijk

Grotestraat

Halve Maan

Halve Maanseweg

Herdersdreef

Hoenderstraat

Hoogveldseweg

Kasteellaan

Kevelaarsedijk

Klokkemakerstraat

Kloosterhof

Knikkerdorp

Knikkerdorpweg

Koperslagerstraat

Kuiperstraat

Lammerskamp

't Leuken

Mandenmakerstraat

Moleneind

Mulderstraat

Nicolaasstraat

Olieslagerstraat

Overbrouck

Papenbeek

Pastoor Reinéstraat

Pastoorstraat

Rietdekkerstraat

Schepersweg

St. Barbarastraat

St. Vitusstraat

Sterrenbos

Veenweg

Vossenheuvel

Weideweg

Wellsmeer

Weverstraat

Wezerweg

Wolfsven

't Zand

Zandsehof