Màntje & Marie Klabbers-Wijnhoven

 

 

 

 

 

 

 

Johannus Hermanus Klabbers ( 07-09-1900 / 28-08-1987) uit Well, zoon van Gerhard Klabbers. * Niedermörmter Dld. 23-09-1868  † Well  26-05-1912 en Maria (Marijke) van Hees ( foto links). * Haps 20-04-1872  † Well 15-02-1956

 

Maria Petronella Wijnhoven ( 21-02-1909 / 20-06 -1980) uit Wanssum was het jongste kind van Arnoldus Wijnhoven. *Wanssum 02-10-1869  † Venlo 01-10-1938 en Maria Karolina Janssen. * Wanssum 09-10-1866 † Wanssum 15-12-1935. Het gezin van timmerman A. Wijnhoven had 6 kinderen, waarvan er 2 jong stierven: Marie Wijnhoven hield twee broers en een zus over : Jeu, Lei en Door.

 Website Stamboom Wijnhoven

In het midden de jonge Maria Wijnhoven, met haar twee vriendinnen uit Wanssum.  De naam van het meisje links is onbekend en de vriendin rechts heet Volleberg.

In Wanssum kende men Marie als: Schampieters Marie. Ze heeft o.a. bij de familie Chris Broere in de huishouding gewerkt, toen deze fam. Broere nog kleine kinderen had.


 

Marijke Klabbers - van Hees , bekend als "Moet" Klabbers met  haar 6 kinderen voor hun  muziek zaal annex café "Onder de Linden"  op de hoek Grotestraat - Kasteellaan. (pers. rechts is onbekend). Het smalle huis rechts liet Màn in 1927 bouwen.

In 1912 kreeg Marijke het zwaar te verduren. In één maand tijd kreeg ze een tweeling - verloor haar man en vervolgens ook nog  een van de twee meisjes.

Vader Gerhard Klabbers was al op 43 jarige leeftijd gestorven, 12 dagen nadat de tweeling, het 8e en 9e kindje was geboren. Ook een van de tweeling, Johanna Martina stierf toen het 23 dagen was op 06-06-1912. Weduwe Marijke bleef achter met haar kinderen  Peter Hendrikus (Piet) - Maria Theodora (kloosterzuster Adolorata, stierf op 33 jarige leeftijd) - Johannus Hermanus (Màntje) - Elisabeth Theodora (Door) - Carolina Henrica (Lien) - Richard Jozef (Rich) -  Anna Jacoba (An) en Gerardina Maria (Grada) .


Op 13 jarige leeftijd moest Màntje al mee gaan helpen om de kost te verdienen. Bij een boer in Duitsland deed hij vier jaar lang al het voorkomende werk. 

In 1917 kwam het café op naam van Màntje. Gerh. Klabbers Verlof werd op de gevel veranderd in J.H. Klabbers Verlof, maar Moet Klabbers was de kasteleinsvrouw. De zaal was in 1907 nieuw gebouwd vanwege een brand die het jaar ervoor alles verwoest had.

De zaak heette toen al  "Onder de Linden", vanwege de twee grote lindenbomen die er vlakbij stonden.

Vervolgens was Màntje werkzaam als tuinder en als houtzager in de bossen. Daarna werkte hij drie jaar in de bierbrouwerij van Cobben in Arcen. Tot dat Màntje als melkventer wilde beginnen. Hij had ingeschreven voor 2 cent (winst per liter) en voor de bakkersmelk anderhalve cent. Bakkers kregen een hele tuit vol. Dat was in 1937 en zo werd Màntje de eerste melkventer in Well. De melk haalde hij met paard (de Bruune) en wagen op de melkfabriek in Aijen. In de winters was het niet gemakkelijk, dagelijks in de buitenlucht. Daarom werd er kokend water in een melktuit gedaan, zodat de benen wat warm bleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kon Màn niet voorkomen dat in een strenge winter zijn oorschelpen bevroren. Ter beveiliging werden in de duisternis achter op de kar olielampen bevestigd. 

 

 Het Veerhuis eind jaren '30

Voor de boom het ijzeren geraamte met de veerbel. Deze kon men laten horen als men overgezet wilde worden. Links is nog net de veerpont te zien. Een vrachtwagen is zojuist overgezet. Rechts nog net paard en melkwagen van Màntje Klabbers.


 

Op 5 januari 1937 trouwden Man en Marie en kregen samen negen kinderen: Carla - Gerrit - Arie - Jeu - Annemie - Truus - Karel - Wiel en Bep.

 

Na de Tweede Wereldoorlog besloot Màntje om zelfstandig te worden en op aandringen van burgemeester Douven haalde hij zelf per handwagen de melk bij enkele boeren in Wanssum, voldoende voor zijn klanten in Well. Op vier punten bracht hij het kostbare vocht aan de man.


 

Marie met haar schoonmoeder Marijke, die tot haar dood bij haar zoon Màn en zijn gezin bleef inwonen.


 

De kleine Carla en Gerrit, begin jaren '40, met moeder Marie en tante Trui.


 

Nichtje Annie - Gerrit - Carla & Arie. Vooraan: Jeu - Annemie en Truus


 

Truus - Bep en Annemie in 1952.

Truus - Bep en Annemie, begin jaren '50


 

Vader Màn - Jeu, die de Plechtige Communie deed - Karel de Eerste Communicant en Arie ook Plechtige Communicant, op Hemelvaartsdag 1955


 

Bep (links op de voorgrond naast tante Bets), Karel en Wiel heffen het glas op de bruiloft van Broer en Carla in  januari 1960 . Rechts: Nichtje Annie Janssen en links naast Karel haar broertje Ger.


 

Màntje Klabbers getekend door Toon Willemsen in Dagblad voor Noord Limburg. 

 

De mooiste periode brak voor Màntje aan toen hij naar Bergen ging om een paard te kopen. Hij kocht een lot voor een rijksdaalder en lootte het paard, een Friese harddraver. Later verwierf Màn op een soortgelijke manier een kar voor één gulden. "De Zwarte" bleek erg intelligent te zijn. Hij voelde aan het te trekken gewicht wanneer hij moest stoppen of lopen. Als Màn bij bakker Grad Albers twee tuiten melk had afgezet ging de Zwarte uit eigen beweging naar de volgende klant, mevr. van Soest. Met de neus maakte het paard de deur open, omdat hij wist dat hij een paar suikerklontjes zou krijgen. "Vast tarief" was ook een langere stopplaats bij café het Veerhuis. Bij Nellie Drissen vatte Màntje steevast een paar borreltjes.


 

1958: Màn met zijn paard  "de Zwarte", waarmee hij dagelijks melk ging venten.

In 1964 moest Màn met veel pijn in zijn hart afscheid nemen van zijn oude Zwarte.


 

 mei 1959. Màntje is aan het venten en gaat een borreltje drinken bij Nelly Drissen.


 

Een familieportret voor het café, bij gelegenheid van het huwelijk van Arie in 1967.


 

 De zusjes Bep - Carla - Truus & Annemie in mantelpakjes mode op het huwelijk van broer Arie in 1967


 

Behalve zaal - café en melkverkoop, werden er ook inkomsten uit de tuinderij van Màn gehaald. Truus en haar vader laten hier in 1968 met trots de lekkere verse tomaten uit de kas in de Nicolaasstraat zien. De chrysanten op de achtergrond gingen ook naar de veiling. Arie nam het tuindersbedrijf van zijn vader over.

De kassen op de achtergrond zijn van Bèr Simons uit de Grotestraat. 


 

Màn en Marie in 1971.


Klik  de huwelijksfoto's aan voor vergroting.

Meer foto's van café -  zaal "Onder de Linden" vindt u  HIER