Louis en Tonny Koppes - Janssen

Grootouders van Louis:  Godefridus Koppes *Well 18-07-1838 †Well 02-07-1891  op 23-04-1869 getrouwd met Petronella Rutten *Afferden 12-06-1845  †Well19-04-1921). Zij kwam van de Smal. 

De vader van Louis was Theodorus (Thei) Koppes en zijn moeder Johanna Sweijen. Het gezin woonde op de hoek Sterrenbos / Elsterendijk. Later woonden  hier de fam. Heinrich Ripkens en weer later de fam. Xhoffleer.

Louis is geboren op 19-08-1923 en Tonny op 21-04-1928 

Tonny is een dochter van Theodorus Janssen (1883 - 1939) en van Johanna Wijenberg (1891-1980). Zij woonden op de Brouwershof (nu Marco Zeekaf) 

Ofschoon hij Thei heette werd Tonny's vader "Muijsen Thies" genoemd.  Maar zo heette eigenlijk zijn vader Peter Matthijs Janssen. De familie Janssen heeft 50 jaar lang boerderij "de Grote Muijs" op de Halve Maan gepacht. Tonny's broer Jan kennen we als "Jan van Muijsen Thies".

Op 15 oct. 1835 sluit het kasteel een pachtcontract af voor 6 jaar met Theobald Janssen (gehuwd met Joanna Feyen) die uit Oirlo kwamen. Op 1 mei 1836 als woonadres
Op 1 mei 1860 werd een nieuw pachtcontract opgesteld met dezelfde pachter.
Op 3 april 1866 werd weer een nieuw pachtcontract afgesloten, maar nu met de weduwe van Theobald Janssen.
Op 1 mei 1872 werd het laatste pachtcontract met de wed. Theobald Janssen afgesloten.
Op 1 mei 1878 werd een nieuw pachtcontract met Peter Matthijs Janssen (zoon van Theobald en gehuwd met Johanna van Cuijk) afgesloten.
Op 1 mei 1881 werd weer een nieuw pachtcontract met Peter Matthijs Janssen opgemaakt.
Op 1 mei 1884 is de familie Janssen naar de grote boerderij " Brouwershof"  in het Overbrouck vertrokken.


 

 

Johanna Petronella (Hanna) Janssen - Wijenberg.

Zie ook pagina fam. Wijenberg - Kersten 


 

De ouders van Louis. Zij stierven al jong aan tuberculose en lieten twee kleine kinderen achter. 


 

Louis en zijn kleine zusje Frieda werden na de dood van hun ouders opgevoed door hun oom en tante Giel Koppes en Nel Koppes-Hendriks van boerderij "de Bond" in het Elsteren. Op zeventien jarige leeftijd overleed ook Frieda aan de gevolgen van TBC. In Well kent men Louis als "Louis van de Bond". ( In Well spreekt men dit uit als Baond )


 

Bondse Giel en Bondse Nel met hun dochters Til - An - Nel - Truus - Frieda - Cis  en geheel links nichtje Frieda en rechts Louis.  

Van de zeven kinderen die Giel en Nel kregen, stierven er vier in de leeftijd tussen 16 en 21 jaar aan tuberculose.

Cis, de jongste ( geb. in 1920) trouwde met Wim Josten en bleef op de Bond wonen. Ook nu woont de fam. Josten er nog en heet het pand "De Bornt". 


 

De Brouwershof van de familie Janssen-Wijenberg in de jaren '50. Het adres van de Brouwershof was vroeger "Aan het pad".  Later de Paad, nu woont hier fam. Marco Zeekaf, Elsterendijk 28.


 

De vier kinderen Janssen v.l.n.r. : Tonny - Drika - Hanna en Jan.


 

Louis in de tijd dat hij bij meester Rongen op de landbouwschool in Afferden zat.


 

Tonny ging na de meisjesschool naar de Huishoudschool in Bergen. Daar leerden de meisjes hoe je een goede huisvrouw zou worden. Daarna moest er thuis flink mee aangepakt worden. Er was veel werk op de grote boerderij. Zo nu en dan werd ze er ook op uit gestuurd om ergens anders mee te gaan werken.

In de periode dat ze 10 cent per dag voor de overvaart op de pont moest betalen, werkte Tonny bij de familie Simons in Blitterswijck.


 

Louis te midden van zijn nichtjes Truuj en Cis en zijn pleegouders Bondse Giel & Nel.

De foto werd 26 maart 1945, op het einde van WOII gemaakt tijdens de evacuatie in Groningen. Op het bord staat: "Aandenken aan de schone tijd in Sebaldeburen". 

Louis, zijn pleegouders en zijn nichtjes waren op drie verschillende locaties ondergebracht op boerderijen in het poldergebied van Sebaldeburen, de Jouwer genaamd.


 

Het verloofde stel Tonny en Louis.

Tonny en Louis woonden op een steenworp afstand van elkaar. Na de oorlog werd uiteraard overal gefeest om de bevrijding te vieren. In Well waren de zalen Klabbers en Walaria nog niet opgebouwd of hersteld. Er werd zodoende feest gevierd in het gebouw van de Boerenbond (nu supermarkt de Spar). Daar leerden Tonny en Louis zich op een andere manier kennen, de vonk sloeg over.


 

In 1953 werd er een huis gebouwd in de Grotestraat. Hier is het bijna klaar.

Louis kocht de bouwplaats van Wiel van den Hoef. Deze had wederom de herbouwplicht overgenomen van Helm Zegers, wiens pand verwoest was in WOII. Nadat bekend werd dat de nieuw te bouwen St. Vituskerk niet aan het kermisplein, maar in de Hoenderstraat kwam, zag Wiel af van bouwen op die plek in de Grotestraat en vestigde zich in de Hoenderstraat. Immers op zondag, na de hoogmis, zo dicht bij de kerk was het goed zaken doen.....


 

Nadat de woning klaar was werd er op 13 oktober 1953 getrouwd.  Zoals gebruikelijk was de ouderlijke woning van de bruid "de Brouwershof" door de buurt versierd, inclusief een bord  "Hulde aan het bruidspaar".


 

Februari 1954: Het jonge echtpaar samen met moeder Janssen-Wijenberg op de bevroren Maas.


 

 De kinderen van het gezin Koppes-Janssen v.l.n.r.: Theo - Joke - Freek - Ger en Jan.

Tegenwoordig wonen de kinderen verspreid in Well - Meerlo (Jan) en Broekhuizenvorst (Joke).


 

Pret op de stoep met de buurkinderen van Jan en Marie Reiniers, eind jaren '50. v.l.n.r. Bert  en Karel Reiniers - Theo en Jan Koppes en buurmeisje Annie Reiniers.


 

 

Jarenlang reed Louis op zijn solex naar het Lanbouwbelang in Wanssum, waar hij werkte. Verder werd er geleefd van de opbrengsten van zijn tuinderij achter hun huis.

Ook was Louis jarenlang secretaris van de Wellse Tuinbouwvereniging. Destijds veel handmatig geschreven werk, o.a. moest de asperges, die de Wellse tuinders via deze vereniging leverden, in de boeken gezet worden. De geleverde asperge moest ook nog gesorteerd worden, dit deed men bij Ripkens (nu Bart Xhofleer) en in de Nicolaasstraat tegenover Verzijl  in de schuur. De latere tuinbouwloods, lag aan de doorgaande weg op de Vissert, nu fa. Roodbeen.

Louis was 15 jaar lang vrijwilliger bij de onderhoudsgroep van de kerkhoven. Hij heeft in zijn leven al heel wat afgeschoffeld en geharkt. Tuinieren is dan ook een grote hobby van hem.


 

Louis en Tonny tijdens carnaval in zaal "Walaria".

Louis - Freek en Tonny bij de Carnavalsoptocht op 06-03-2011