Jean (Sjang) en Coba Roeffen - Cornelissen

Een vooruitstrevende man: Jean Roeffen.

Waar nu aan de Wezerweg de woning van Ger Engelen staat, stond vroeger deze boerderij van Fam. Jean Roeffen - Cornelissen. Jean werd in Well Sjang genoemd.

Op 12-03-1868 werd Johannes Wilhelmus Roeffen te Broekhuizen geboren en in 1880 vertrok de 12 jarige Sjang met zijn ouders en jongere broers en zussen naar het Elsteren in Well. Daar gingen ze in een klein boerderijtje wonen, een z.g. ossenboerderijtje. De os deed dienst als werkpaard en werd in het najaar verkocht om aan de nodige geldelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Het viel de toenmalige pastoor van Soest al op dat Sjang een begaafde jongen was met méér dan normale inzichten. Vader Roeffen moest zich dan ook, met zoon Sjang op de pastorie melden. De reden was de Sintelenberg in Aijen. Daar stonden 2 boerderijen. Een ervan werd bewoond door de familie van Kuick, die geld had geleend van de R.K. Kerk in Well. Al langer kon deze familie niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen en daarom wilde de Wellse pastoor de boerderij kopen en met 14 ha. grond aan de fam. Roeffen verpachten. Zoon Sjang was zeer enthousiast. Hij wilde er meteen veel betere landbouwmethoden gaan invoeren, maar vader was het daar niet mee eens. Sjang moest gehoorzamen en zocht een andere uitweg.

Op 23 jarige leeftijd zocht hij verkering met de dochter van ' den Dieksen boer ' en wilde een eigen bedrijf beginnen. Maar weer was vader de baas; Sjang zou te jong en onervaren zijn.

Toen ging hij in de Duitse grensstreek zijn geluk beproeven.

Voor het huis aan de Wezerweg, waar de gaten van de stijgerpalen altijd zijn blijven zitten, staan v.l.n.r. Maria Wlodarek (dientsmeisje en later met Sjang v. Vegchel getrouwd) , Coba Cornelissen en haar man Sjang Roeffen, dochter Dina en haar nichtje en neefje uit Arcen: Zus & André Derks.

Rechts en links van de voordeur waren slaapkamers. Achter de gang op de deel was een voorraadkamer, waar Piet Peters (Piet Zoes) in de oorlog op een bed van kaaf (stro) sliep. Piet had toen al geen ouders meer en was knecht bij Roeffen. Achter de deel lagen de varkens en als er biggen waren mochten ze van Coba vrij in de woonkeuken rond lopen.....

Kennismaking met Asperge

In Krefeld kon Sjang zijn idealen botvieren, maar om nog meer kennis te vergaren wilde hij na 1 jaar toch weer van bedrijf veranderen. Zo kwam hij als bedrijfsleider in de buurt van Solingen in het Sauerland terecht. Toen dit bedrijf na enige tijd vrij kwam, dacht Sjang er over om het samen met zijn zus over te nemen. Maar voor de derde keer was vaders wil ook wet en ging het niet door. Daarna kwam hij als bedrijfsleider in Braunschweig op een 450 morgen groot asperge bedrijf. Braunschweig was destijds al het hart van de asperge teelt. Er werd zelfs al vanaf 1850 asperge ingeblikt.

v.l.n.r. Jac Jacobs  (bijnaam d'n Uul) - Anneke Zegers beiden uit 't Wellsmeer -  nichtje Dina Hebben - Coba  - Tonny Lucassen (dochter van Puul) - Sjang -  nichtje Cis Hebben -  Harrie Rutten uit 't Leuken (knecht bij Roeffen) - An Hebben-Cornelissen ( Daone An, zus van Coba ). Een nostalgisch plaatje tijdens de oogst uit de jaren '30.  Op de achtergrond het huis van de fam. Jacob Roosen - Sijmons in het Wellsmeer, later woonde de familie  Bèr van Rens op deze plek. 

Handelsgeest.

Toen zijn broer zich moest melden als soldaat was Sjang nodig op het ouderlijke bedrijf en keerde hij terug naar de Sintelenberg. En natuurlijk bracht hij een hele partij aspergeplanten mee naar Limburg, genoeg om er 25 are mee aan te planten. Op de aspergeconservenfabriek in Braunschweich had Sjang veel geleerd. Op zijn ouderlijk bedrijf werd in het voorjaar 1000 Duitse marken met de asperge verdiend, voordat de andere tuinbouwproducten  verhandeld werden.

Zijn tante uit Kevelaer  had hem op het idee gebracht om met zelf geteelde tuinbouwproducten op de weekmarkt in Kevelaer te gaan staan. Eerst ging het vervoer per fiets en ging hij met 10 kg. staakbonen en nog wat augurken naar het Duitse bedevaartsoord. Toen de fiets verruild werd voor een kar, gingen er ook aardappelen en eieren mee. Naast Kevelaer ging Sjang nu ook naar Goch en men zag dat het ondernemen hem in het bloed zat. De zaken gingen goed en al spoedig gingen ook de bekende Wellse tuinders Gebr. Simons, Heuren en Albers mee de grens over.

Vader Sjang - dochter Dina en Moeder Coba voordat de tweede wereldoorlog uitbrak.

Uit de krant van 05-06-1917

Well 1917

Nadat Sjang in 1916, met de 26 jaren jongere Wellse Coba Cornelissen was getrouwd, ging het stel in Grubbenvorst wonen. Al heel snel in 1917 kwamen ze naar Well en vestigden zich aan de Wezerweg in het Wellsmeer. 

Sjang en Coba Roeffen - Cornelissen kregen 5 kinderen, waarvan slechts een kind langer in leven bleef. Dat was Dina *17-01-1921. Zij huwde, tegen de zin van haar ouders in, met Nico Leeflang. Dina en haar man woonden in Venray en ook zij stierf jong. Een granaatscherf, bij het zware bombardement op Venray, kostte haar op 25-10-1944 het leven. Haar man en Dina hadden, toen ze stierf pas enkele maanden een  zoontje. Deze Johnny Leeflang heeft later ook nog in Well gewoond.

Uit de krant van 16-05-1936

Uit de krant van 26-08-1937

Coba Roeffen - Cornelissen in 1948.

Asperge in 1917 aan de Wezerweg.

Toen Sjang en Coba in 1917 aan de Wezerweg kwamen wonen werd er meteen 1 hectare asperge aangelegd. Maar weer kreeg hij in Well geen navolging en was zodoende de enige aspergeteler in de streek

Sjang Roeffen was in 1921 ook de oprichter van de Wellse Boerenbond.

De grote uitbreiding in de gemeente kwam pas toen in 1953 een grote asperge commissie werd ingesteld. Maar we kunnen gerust stellen, dat Sjang Roeffen de grondlegger is van de aspergeteelt in deze regio en dat die hier in Well aan de Wezerweg begon.

Tot heden wordt op deze plek aan de Wezerweg nog steeds asperge verbouwd en verkocht.

Opa Sjang met kleinzoon Johnny Leeflang

Het robijnen bruidspaar Roeffen-Cornelissen in 1956.

Drie jaar later zou Sjang een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn vele verdiensten in de gemeente Bergen.

Links Piet Cornelissen. In de volksmond Daone Piet genoemd en rechts zijn zus Coba Roeffen.

 

Kees Nooren en de Bayardruiters met Sjang Roeffen.

 

Papenbeek

Kees Nooren kocht het huis aan de WezerwegIn de jaren '50 woonden Sjang en Coba naast de familie Belgers, vooraan in de Papenbeek met To Kessels op de bovenverdieping. Ze hadden, voor die tijd, al vroeg een TV toestel en als er kinderen uit de buurt kwamen kijken vroegen ze 5 ct. vergoeding!  Blijkbaar bleef de handelsgeest ook op oudere leeftijd bestaan.....

Met dank aan Dina Derks-Hebben, het nichtje van Dina Leeflang - Roeffen voor de foto's en inlichtingen!

Johannes Wilhelmus - Sjang Roeffen *Broekhuizen 12-03-1868 † Well 02-05-1959

Meer over deze veelzijdige man op de website van  Historisch Archief Aijen