Zoek

Aloysius Arnoldus Johannes (Broer) Sprenkels

Broer Sprenkels was een neef van Toon Janssen. Zijn moeder Jacoba - (Koos) Janssen *Well 19-07-1889 Well was op 23-06-1913 getrouwd met Aloysius Adrianus- (Louis) Sprenkels * Huijbergen 28-12-1885. Het huwelijk van Broers ouders werd in 1924 ontbonden.

Hij had een zusje Elisa Maria Helena Sprenkels dat op 08-09-1916 overleed en zijn broertje Aloysius Charles Lambertus Sprenkels stierf, 12 maanden oud, in hetzelfde jaar op 25-12-1916

Broer werd geboren op 15-11-1917.  

Klassenfoto uit 1928. Broer Sprenkels staat in de tweede rij van boven, 6e van links met licht jasje.

Kijk hier voor alle namen


 

1930.  Net als zijn neven, de zoons van Karel Janssen was Broer voetbalgek en bij WVC - de Wellse Voetbal Club. Broer zit tweede van links, onderaan.


 

De Grotestraat in de jaren '30. Rechts het bakkerspand van Karel Janssen, met geheel rechts de voordeur van Koos Sprenkels-Janssen en zoon Broer. Zij had  hier na haar echtscheiding een klein winkeltje met snoepgoed en snuisterijen.


 

Broer Sprenkels - links - met twee onbekende dienstmakkers.


 

De negentien jarige matroos Broer Sprenkels, voordat hij met Hr. Ms. "De Ruyter" vertrok om naar Nederlands Indië te gaan.

                      ** Laat hier een bloemetje achter voor Broer **


 

13-01-1937 Persbericht in de Nederlandse kranten: Hr. Ms. Kruiser "De Ruyter" vertrok Dinsdag uit Nieuwendiep naar Ned. Oost Indië. Het schip verlaat de haven, uitgeleide gedaan door een groote menigte.


 

Hr. Ms. "De Ruyter"

Op 12 januari 1937 vertrok het schip naar Nederlands-Indië waar het op 5 maart dat jaar aankwam in Tandjong Priok. Op 26 september 1939 stortte een vliegtuig van het schip tijdens een postvlucht voor het eskader op de noordkust van het eiland Banka neer. Hierbij liet officier-vlieger H.J. Stoutjesdijk het leven. 
Vanuit Soerabaja vertrokken op 12 april 1940 de De Ruyter, de Java en een aantal onderzeeboten voor tactische oefeningen op de Javazee. Dit gebeurde na afkondiging van een hoge staat van paraatheid. Op 20 mei dat jaar oefende het schip opnieuw met de Java. Dit maal betroffen het vuurleidings- en artillerie-oefeningen. In mei 1941 escorteerde De Ruyter het passagiersschip Oranje naar Singapore. 
Op 4 februari 1942 raakte het schip licht beschadigd tijdens een Japanse aanval op ABDA-floot, bestaande uit Britse, Amerikaanse, Australische en Nederlandse eenheden.

Bekijk HIER het beladen en afschieten van torpedo's aan boord van "De Ruyter". 


 

Slag in de Javazee: Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee als vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman, die aan het hoofd stond van een internationaal eskader. De opdracht was Japanse konvooien met invasietroepen voor Java beletten om Java te bereiken. De konvooien werden echter niet gevonden. Vervolgens raakte het eskader slaags met een ander Japans eskader, waarbij de Nederlandse kruisers Java en De Ruyter werden getorpedeerd. SbN Doorman verkoos het om met zijn schip ten onder te gaan. In totaal kwamen 345 bemanningsleden van De Ruyter om het leven.


 

Overlevenden: Er werden 109 overlevenden als krijgsgevangenen meegenomen, matroos Klaas Leendert de Bruin (1914-1957) werd gered door een onbekend gebleven schip en de Amerikaan Marvin Edward Sholar (1912) werd gered door de USS S-37. Zij ontsnapten aan de Japanners.

Broer was een van de overlevenden en ook door de Japanners opgevist in de Javazee en meegenomen naar Japan om in de zoutmijnen te werken. Aan ontberingen stierf hij daar op 19-01-1945. De familie heeft dit bericht van een kameraad van Broer, een Venlose marinier die de gevangenschap overleefde.


 

Zijn naam staat op het  Marinemonument voor gevallen en vermiste mariniers van de Tweede Wereldoorlog op het terrein van de Nederlandse Marine Basis in Den Helder. Elk jaar worden hier de mariniers, waaronder Broer Sprenkels, herdacht.