St.Vituskapel. Anno 1954.

Als herinnering aan de St. Vituskerk werd deze St. Vituskapel gebouwd, op de plaats waar de kapelanie in de Grotestraat stond. Kerk en kapelanie werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest. 

Toen pastoor Reiné opdracht kreeg om een nieuwe kerk voor de parochie te bouwen, wilde hij deze niet meer aan de Maas hebben. Hierover was een groot meningsverschil in het dorp. Zo was burgemeester S. Douven een  van de voorstanders om de kerk op dezelfde plek te herbouwen, zij het wat groter van omvang. Hij heeft zijn streven niet meer in vervulling zien gaan want de burgemeester stierf plotseling op 12 november 1950, toen er over de plaats voor de nieuwe kerk nog steeds geen beslissing was gevallen. Pastoor Reiné liet eerst in 1954 deze Vituskapel bouwen en daarna begon men in 1956 met de bouw van de nieuwe kerk in de Hoenderstraat.


 

In eerste instantie had deze kapel mooie glas in lood ramen. Maar op den duur werden deze vernield. Ook het houten St.Vitusbeeld uit de oude kerk, dat geregeld in de kapel stond, staat er nu niet meer, maar staat uit voorzorg permanent in de kerk. 


 

Wandtekening van St. Vitus in de gelijknamige kapel aan de Maas.


 

De St. Vituskapel in de Grotestraat midden jaren '50.


 

In januari 1955 maakte kapelaan Lebens deze foto. 


 

 Wim Koppers uit de Papenbeek maakte deze foto in de jaren '60.


 

De houtskool tekeningen over het leven van St. Vitus zijn gemaakt door Jan Fellinger uit Nijmegen.


 

Foto uit mei 1975 door Theo Laarakker.


 

Het lekkende dak werd in de loop der jaren vervangen.


 

Omdat er geen Vitusbeeld meer voorhanden was, werd dit door de huidige pastoor Clemens vervangen door een beeld van Maria van Fatima. Ook liet hij het plafond blauw verven. De banken die in de kapel staan zijn ook door pastoor Clemens geplaatst en zijn afkomstig van de voormalige Vredeskerk uit Venray. De kapel is in eigendom van de Wellse St.Vitus parochie en wordt onderhouden door het kerkbestuur. Mocht iemand een beeld van St. Vitus hebben of willen sponsoren neem dan contact op met de pastorie.