Kermis Well 1948

1948. Dina Hebben en nichtje Jaan van Elsen uit de Bosserheide.

In die naoorlogse jaren was er tekort aan van alles. Dina en Jaan dragen hier dan ook een door Dina's moeder gemaakte witte jurk van parachute stof met een blauw geverfd kraagje.


 

Wellse jongelui met de Kermispop


 

Al heel lang is op de laatste zondag van augustus Kermis in Well. Eerst trok 's morgens de processie door het dorp en dan kon het café open. Dansen werd op maandag en dinsdag gedaan, dat was op zondag uit den boze! Na drie kermisdagen, als het feest was afgelopen, werd volgens een oud folkloristisch gebruik de kermispop op het plein verbrand.

De jaren vlak na de oorlog was het natuurlijk extra feest met de kermis. De 18 jarige Dina Hebben uit de Bosserheide, had nog niet lang verkering met Harrie Derks uit het dorp. Deze foto is gemaakt achter de zaal van Man en Marie Klabbers, bij het schuurtje voor de melkopslag van Man, die ook melkboer was. Op de achtergrond is de Kasteellaan.

v.l.n.r. Dina Hebben - Harrie Derks - Bets Klabbers - Wim Sijberts - Bets Wijers - Joep van Bommel - Math Simons (Willem zn.) - Frans Wijers, (op 25 jarige leeftijd, in 1951 dodelijk getroffen door een haspel bij Tax 'de Kooy'  in Wanssum) met naast hem twee onbekende lachende meisjes.

Helemaal boven: Hannie Venbroeks - Hay Jacobs - Karel Roosen en rechts de donkerharige jonge man is een zoon van Hanna Vink; Frans Vervoort uit Heerlen. 

Met pet op is Ser Wijers - Toon Simons - Math Simons (Sjang zn.) - Eric Stensen (met bril, uit Siebengewald en knecht bij kleermaker Thei Derks ) en rechts de later dodelijk verongelukte Hay Smits. Vooraan tussen de benen van de kermispop is Sraar Klabbers.

Frans Wijers en Math Simons "slaan" Harrie Derks, rechts Karel Roosen.

De kleine meisjes zijn Truus en Annemie Klabbers. Dochters van Man en Marie.


 

Harrie Derks.