Plattegrond van Well en alle straatnamen

1882.


 

1895.


 

1900.


 

1925.


 

 

Het witte gedeelte is ons dorp Well in de Gemeente Bergen.

Je woont op de Kamp, in 't Leuken, gaat naar Wellerlooi, wandelt door de Band of over de Paad, door Overbrouck of over 't Zand, 't Smeelen, de Fak. Wie bedacht eigenlijk al deze namen voor die mooie plekjes in "oons dörpke Well" en de regio?

Plaatsnamen oftewel toponiemen zijn vaak eeuwenoud. De meeste ontstonden al vóór het begin van onze jaartelling. De mensen hadden toen al de behoefte om plaatsen en plekjes een naam te geven. Destijds werd er in onze regio Keltisch gesproken. De Kelten waren een Europees volk, dat ca. een eeuw vóór Christus verslagen werd door de Germanen en de Romeinen. Uit de tijd van de Kelten stammen de namen van onze Wellse buurtschappen. De Kamp, de Paad, 't Brouck / Overbrouck, de Bant (Band), 't Zand, de Looy enz. De buurten en plaatsen werden benoemd naar hun vorm, ligging en samenstelling.

In namen bleef deze Keltische taal bewaard en rond het jaar 1000 werden deze opgetekend. Wetenschappers bestudeerden veel namen en woorden uit die tijd en zijn er in geslaagd de betekenis terug te vinden.

Wellse namen die herinneren aan de oude Keltische tijd zijn o.a. De Band, afgeleid van banti, wat streek, regio en velden betekent. Van de Maas uit gezien kom je dan in het Elsteren, vroeger ook Elster genaamd. Ten oosten daarvan ligt het Brouck, een nat en drassig stuk land, dat weer begrensd wordt door De Pa, Pade of de Paey, (pad - weggetje) onze Paad.

Onze voorouders waren zo dom nog niet! Zo legden ze de Paad, 't pedje, het laatste stukje dat mensen van de Kamp, 't Leuken en de Bosserheide naar het dorp en met name naar de kerk moesten afleggen, niet in het natte moerassige deel ('t Brouck) achter de bebouwing in het Elsteren. Nee ze legden dit slingerende pad aan op het hogere gedeelte, dat daaraan grenst. Als tegenhanger van het broekland werd jaren geleden aan de andere kant van de Paad de nieuwe straat het Overbrouck genoemd.( Over = aan de andere kant).

Sande, sand was in de Keltische taal: zanderige, droge plaats. Dit is de betekenis van onze Wellse straat: 't Zand

Lo - Loo - Loy - Looy was bos, vandaar de naam Wellerlooi, letterlijk bos van Well en in eigendom van de Heren van kasteel Well.

Wellerlooi was van oorsprong een Wells gehucht en werd in 1894 een zelfstandige parochie.


 

 


 


 

Grote kaart weergeven


 

Straten in Well:

 

Bergweg
Bosserheide
Brouwerstraat
De Kamp
De Paad
De Vissert
Elbert Franssenstraat
Eldershof
Elsteren
Elsterendijk
Grotestraat
Halve Maan
Halve Maanseweg
Herdersdreef
Hoenderstraat
Hoogveldseweg
Kasteellaan
Kasteelsehof
Kevelaarsedijk
Klokkemakerstraat
Kloosterhof
Knikkerdorp
Knikkerdorpweg
Koperslagerstraat
Kuiperstraat
Lammerskamp
't Leuken
Mandenmakerstraat
Moleneind
Mulderstraat
Nicolaasstraat
Olieslagerstraat
Overbrouck
Papenbeek
Pastoor Reinéstraat
Pastoorstraat
Rietdekkerstraat
Schepersweg
Sint Barbarastraat
Sint Vitusstraat
Sterrenbos
Veenweg
Vossenheuvel
Weideweg
Wellsmeer
Weverstraat
Wezerweg
Wolfsven
't Zand
Zandsehof