Zoek

Well bevrijd op 03-03-1945

Operatie Grenade was een militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de zuidelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945.

Op 9 februari 1945 zou het 9e Amerikaanse Leger, dat op dat moment deel uitmaakte van de 21e Legergroep onder bevel van de Brit Bernard Montgomery, de Roer oversteken en zich voegen bij het Canadese leger dat noordelijk vanuit Nijmegen Operatie Veritable uitvoerde. De Duitsers saboteerden op 10 februari stroomopwaarts de afsluiters van de Roerdaldam en de stuwdam in de Urft, het water kon zo ongehinderd uitstromen, waardoor de operatie niet volgens plan kon worden uitgevoerd. Gedurende twee weken was er hoogwater in de Roer, pas op 23 februari was het water voldoende gedaald dat het 9e Leger de rivier kon oversteken. In een snelle opmars werden op 1 maart Roermond en Venlo bevrijd. Het Duitse leger onder leiding van veldmaarschalk Gerd von Rundstedt werd van de linker Rijnoever verdreven en er werden 290.000 Duitse soldaten krijgsgevangen genomen.

Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald, was een militaire operatie van de Britse 21e Legergroep onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen.[1] De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.


 

Het dorp Well werd bevrijd door de Britse 1e Commando Brigade (ondersteund door tanks van de 52e "Lowland" divisie) in de avond van 3 maart 1945.

In de aanloop naar operatie "Plunder" oefende de 1e Commando Brigade in Well het offensief oversteken van rivieren alsook het beoefenen van het man-tegen-man gevecht en straatgevechten. Dit bleek later van onschatbare waarde. Voor hun amfibische operaties maakten de commando's gebruik van stormboten, DUKW's en Buffalo amfibische (aanvals)voertuigen.

Op 24 maart 1945 werd operatie Plunder gestart en bestormde de 1e commando brigade de Rijn en veroverde vervolgens de stad Wesel. Het luchtaandeel van Plunder werd Varsity genoemd en het samenvoeg-punt van deze gigantische luchtarmada genaamd "YALTA" lag boven Well. Op deze 24e maart vlogen meer dan 3000 Britse en Amerikaanse zweef- en transportvliegtuigen met aan boord 16000+ parachutisten over ons dorp, nog eens ondersteund door 1000+ gevechtsvliegtuigen. De grootste luchtlandingsoperatie van de oorlog op één dag. Op de terugweg kwamen de piloten van de zweefvliegtuigen met vrachtwagens richting Helmond. Vanwaar zij vanaf het geïmproviseerde vliegveld met code B.86 "Helmond" terug werden gevlogen naar Engeland. Tegenwoordig ligt op deze plek de recreatieplas "Berkendonck".

Originele tekst:

The village of Well was liberated by British 1st Commando brigade (supported by tanks of the 52nd "lowland" division) on the eve of 3 march 1945. As the last village in the Provence of Limburg.

In advance of Operation Varsity the 1st Commando brigade practiced river crossing operations, street fighting and hand-to-hand combat for a period of two weeks in Well, at the exact spot these photographs are made. They made use of stormboats, DUKW's and Buffalo amphibious assault vehicles.

On 24 march 1945 the brigade crossed the Rhine and attacked and occupied the city of Wesel(GER). The final entry point for the whole US/British air armada was nicknamed "YALTA" in Operation Varsity and lay above the town of Well. (As shown in the picture below, a screenshot of a US Army info film about Varsity.) On their way back over the bailey bridge to Helmond, it clearly shows the village Well in the back, meaning that the arrows on the map should point opposite. I assume that the airfield they disembarked on to the UK must be the B.86 Advanced landing ground east of Helmond. (Nowadays a recreation beach/lake "Berkendonk")

(bron: Jesse Sijberts)


 

 


 

Maart 1945. Bailey pontonbrug over de Maas van Wanssum naar Well.

Bovenstaande foto is geplaatst met toestemming van: Regionaal Archief Nijmegen 

Na de bevrijding werd de oude kern van Well twee weken lang een oefenterrein. Er werd door de geallieerden niet alleen op de Maas geoefend, ook in en om de huizen, met alle gevolgen van dien.


 

Well was een der laatste dorpen van Limburg dat bevrijd werd, samen met Wellerlooi en Arcen. 

Toen heel Well geëvacueerd werd, was het gezin Jozef Laarakker - Rutten op de Meerschenhof, vlak aan de Duitse grens de enige familie die thuis mocht blijven van de Duitsers. Van de bevrijding hebben de Wellenaren dan ook niets gemerkt, net zo min als de familie Laarakker. Jozef kwam toevallig op zondag 04-03-1945 op de fiets met zoontje Ser achterop in de kom van het dorp. Hij zag dat er zojuist een pontonbrug geslagen was over de Maas voor aanvoer van geallieerde troepen en materiaal dat nodig was voor de slag van Wesel. De Duitsers waren gevlucht en het dorp was een compleet spookdorp. 

Well was dus bevrijd! Moeder Lies heeft toen Jozef terug kwam de Nederlandse vlag uitgehangen, ondersteboven weliswaar. Op het erf verscheen niet lang erna een carrier met soldaten die de zaak verkenden en niet wisten of ze in Nederland of Duitsland waren. Menig militair dacht dat de Maas de grens was en dat Well dus al Duits grondgebied was. Ook een tank kwam het erf op, boorde een gat in de grond, draaide om en was weer weg. De kinderen vonden het uiteraard allemaal spannend.

Na de oorlog vonden de jongens rondom de boerderij allehand gevaarlijke munitie, waaronder een handgranaat die nog intact was en speelden er mee.

Vier Wellse jongetjes, de broertjes Deckers en Thijssen vonden zo de dood in het Knikkerdorp. Vader en moeder Laarakker besloten dan ook per direct om de tweeling Piet en Ser en hun broertjes Sef en Hay op kostschool te doen. De jongens zijn daar ca. twee jaar geweest totdat alles opgeruimd was.

Thuiskomst in Well.

Voor velen was het thuiskomen in 1945 na de evacuatie geen thuis zijn. De bewoners wisten niet wat ze zagen. De dorpskern bood een troosteloze aanblik.In de Grotestraat lag een dijk van puin, waardoor de Engelsen zich een weg gebaand hadden. Kerk, molen en huizen waren geheel of gedeeltelijk kapotgeschoten en leeg geroofd. Overal in Well puin en troep. Menigeen kon zijn tranen niet bedwingen: geen stroom, soms geen water, geen bed, een kapot dak, een lege koeiestal en niets in de varkens- en kippenhokken. De hele veestapel was afgeslacht. Karren, wagens paardentuig, alles was weg.  Verdriet en nog eens verdriet.

Het was een abnormale toestand. Veel mensen woonden noodgedwongen in onooglijke krotten en hokken, zonder voldoende bescherming, eten, kleding en schoeisel. Er was een ontstellende nood en bovendien l loerde overal het mijnengevaar.


 

Bevrijding aandenken gemaakt door Truus Koppes uit 't Elsteren.


 

Dit schilderij hing jarenlang in de woonkamer van de familie van Pinxteren in de Hoenderstraat.


 

De St. Vituskerk aan de Maas van de binnenkant gezien.


 

De St. Vituskerk was zwaar beschadigd en de kapelanie compleet verwoest tijdens een beschieting op 26 november 1944.


 

Ook de Wellse molen  van Vink moest het ontgelden. Op 4 december 1944 werd hij kapotgeschoten door granaatvuur.


 

Een troosteloze aanblik van de verwoeste kerk vanaf het veer op de Maas.


 

Het kapotte huis van de familie Toon Derks-Vos in de Grotestraat. Rechts de kerk.


 

Links op de woning hangt een bord met pijl.  Eronder staat: "All Traffic". Bedoeld als richtingaanwijzer voor het militair verkeer van de geallieerden dat over de pontonbrug van de Maas afkwam. Via de Kasteellaan en Wezerweg trokken de Britten richting Xanten voor de slag van Wesel. Op 24 maart 1945 zijn ze de Rijn overgestoken.


 

Een gedeelte van de Hoenderstraat met de kapotte kerktoren op de achtergrond.

Links de woning van bakker Frans Achten, rechts het transformatorhuisje met daarachter het verwoeste huis van de fam.Vrede-Stevens.


 

In de Hoenderstraat waren de lindenbomen in 1945 hoog afgezaagd. De pastorie van pastoor Reiné op de achtergrond was ook flink beschadigd en volkomen leeg geplunderd. De Britten hebben de safe zelfs nog opengebroken.


 

Pastoor Reiné in zijn zwaar gehavende pastorie. 

Zie ook deze pagina


 

Zo trof An Kessels haar woning op de hoek Kasteellaan / Hoenderstraat aan.


 

De Schoolstraat met rechts het klokje van de Sint Rochuskapel op de Kamp. De klokken van de kerk waren al eerder, op 21 november 1942, door de Duitsers naar beneden gehaald..


 

De Grotestraat met links Wiel Holla, Willem Geraedts en politieman Jan Wilbers.

De meisjes zijn Miny Linders en Nellie Reiniers met in de kinderwagen Jantje en Gerrie Rieniers. Jantje stierf niet lang hierna aan difterie, in november 1945.


 

Iedereen zat zonder- of met vreemde spullen in huis die door de Duitsers en Engelsen allemaal versjouwd waren. Daarom werd er een "kijkdag" gehouden in de dorpskern.


 

Het huis / winkel van Frans en Liza Coppers, tegenover de kerk in de Grotestraat.


 

Zaal Onder de Linden van de familie Mantje Klabbers op de hoek Grotestraat - Kasteellaan.


 

De achterkant van het eens zo statige huis van de familie Derks-Vos en de omliggende woningen in de Grotestraat. 

Vooraan rechts het kapotte dak van het huidige adres nr. 46. De foto werd vanuit het huis van de fam. van Bracht gemaakt.