Zoek

Vliegtuigcrashroute "WINGS OF FREEDOM"

De onthulling van het kunstwerk en de opening van deze route is gepland op woensdag 4 maart 2020.


 

De route voert u via het fietsknooppunten netwerk langs 28 plekken in de gemeenten Weeze (Dld), Bergen, Gennep, Mook & Middelaar, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen gecrasht zijn.

Het startpunt van de route wordt de Ontginningsweg in Bergen. Op deze locatie komt een monument in de vorm van een kunstwerk. Hier is een Lancaster bommenwerper neergestort en daarbij is de vleugel afgebroken en rechtop in de grond blijven steken. Er is gekozen voor een kunstwerk in de vorm van een afgebroken vliegtuig vleugel. Het kunstwerk wordt gemaakt door de kunstenaar Juul Baltissen uit Westerbeek. Hij maakt veelal werken uit ijzer en staal.

De fietsroute, die door de vier deelnemende gemeenten voert, omvat 30 crashlocaties.

In Bergen zijn 14 crashgevallen bekend, waarvan bij 13 de volledige info. In Gennep 7 en in Mook 3. Bij 8 van de 10 zijn de exacte locaties bekend. In Weeze zijn 15 crashes, waarvan bij 4-5 crashes de info compleet is. Er wordt nog onderzocht om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.

Gezien de uitgestrektheid van de crashroute BGMM en Weeze wordt nagedacht om de gehele route op te splitsen in 3-4 routes met ieder een begin- en eindpunt, die zoveel mogelijk via het bestaande fietsnetwerk voert. En ook grensoverschrijdend naar Duitsland.

Op deze routekaart komen speciale iconen t.b.v. deze themaroute. Bij iedere locatie komt een bord met alle informatie van de crash en een QR code.


 

Gemeente Weeze.

 


 

 


BINNENKORT KRIJGT U OP DEZE PAGINA MEER INFORMATIE