Zoek

Archief Well start "Historisch café".

20-03-2014

11-04-2014 in de Buun met gastspreker Jan Min uit Venray.

Stichting Archief Well organiseerde voor de eerste keer een thema-avond in de vorm van een ‘Historisch Café’. We streven ernaar om zo’n avond twee keer per jaar te houden. Onderwerpen die met de cultuurhistorie van Well of omgeving in verband staan worden dan nader belicht.

Op deze eerste avond werd door de heer Jan Min, voorzitter kring Venray van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en lid van "de vrienden van het  Archief " een interessante lezing gehouden over de familie Esser en hun relaties en connecties in het Noordlimburgse gebied tussen Kessel en Gennep. (De naam Esser is hier ook nog bekend door Amaury Coenraad Karel Esser, die pastoor in Well was van 1920 tot 1940).
In deze lezing kwamen de verschillende  familieverbanden aan bod die tussen 1850 en 1925 dominant waren in Noord-Limburg. En verder de huwelijkspolitiek die hierin een rol speelde, waardoor rijkdom, invloed en dus macht, bij enkele families terecht kwamen. Burgemeestersposten, politieke invloed tot op landelijk niveau en grote maatschappelijke invloed maakten dat deze families bepalend waren in de ontwikkeling van Noord-Limburg. De familie Esser was in deze ontwikkeling de centrale familie waar alle onderlinge verbanden bij elkaar kwamen. De op deze wijze verworven positie maakte dat de invloed en rijkdom een dusdanige omvang kreeg, dat we de leden ervan de eerste projectontwikkelaars van deze streek en misschien wel van Limburg kunnen noemen.
Een van die projecten was het kasteel Well. Door hun connecties en hun rijkdom waren ze in staat om begin 1900 als familieonderneming de  "Maatschappij Well" op te richten en het kasteel op te kopen. Of ze hierin een goede reputatie hadden is de vraag. Verschillende kranten vroegen zich af wat er van de boedel die ze gekocht hadden over zou blijven nu deze maatschappij eigenaar was geworden.
 

 

Overige nieuwsberichten