Zoek

Kerststal van dokter Gerard en Claar Smals

Onder aan de Molenberg, naast de Rijksweg bij de bushalte, werd ieder jaar met zorg door de familie Gerard Smals deze kerststal ingericht.

In de jaren '50 en '60 is ook menig Duitse jonge man en Engels militair, die in Well de café bezocht, in de stal blijven overnachten. Lekker warm in het stro. De grens was immers al om 22.00 uur gesloten......

Dokter Smals woonde met zijn gezin op de Molenberg. Ook de dokterspraktijk was daar destijds, in het grote landhuis, gevestigd.

Vrijwel elk huisgezin toog er met z'n allen naar toe om alles te bewonderen.  In een oude ketel werd om een bijdrage gevraagd voor een goed doel. Jarenlang werd laat op de avond de ketel door Sjef Vink leeggemaakt,  het meeste wat er in zat waren losse centen.

Voor kleine kinderen was dit allemaal indrukwekkend, want de beelden waren net zo groot als de kleuters zelf.

Vaak was het Kerstmis onder koude weersomstandigheden in de dikke sneeuw. Zoals hier, in de jaren '50. Deze  kinderen woonden achter de Molenberg in het Ambonezenkamp " De Oude Molen". 

Sfeer met kerstverlichting in 1957

1957. Wiel Reiniers maakte elk jaar weer enkele witte Oosterse huisjes op de achtergrond, zodat er een heel dorpje ontstond.

Kerstmis 1964. Truus op het Veldt met haar kinderen Pieter - Helma - Yvonne -  Ruud en Gerrie.