Zoek

Wellse ontvangst voor Prins Bernhard op Curaçao

Van eind dec. 1948 tot half mei 1950 was onze dorpsgenoot Math. Simons (geb. 1928), één van de zonen van tuinder Sjang Simons en diens vrouw Betje Coenders uit Meerlo, tijdens zijn militaire dienst gestationeerd op Curaçao. Hij speelde daar klarinet in de harmonie, maar trommelde ook in de drumband.

Zo ook toen een nog jonge prins Bernhard begin 1950 een bezoek bracht aan het gouverneurshuis in Willemstad op Curacao, waar een andere dorpsgenoot, Leo Peters, destijds gouverneur van de Nederlandse Antillen, hem verwelkomde. Op de foto salueert Leo Peters (midden foto in wit tenue) voor de prins en rechts van de prins zien we op de achtergrond Math. Simons met trom en scheve helm.

Over Leo Peters en Math. Simons (zie foto) valt nog een leuk verhaal te vertellen.

Uiteraard wist Math. dat iemand uit Well gouverneur was van de Nederlandse Antillen, maar vanwege het grote leeftijdsverschil (Leo Peters was 28 jaar eerder geboren) en het feit dat Peters al heel lang geleden zijn geboortedorp verlaten had, kende hij hem niet.

Ergens in 1949 was er een feest op Curaçao in het Zeemanshuis voor jongens uit Limburg. Math. herinnert zich dat er ook Nederlandse onderwijzeressen aanwezig waren, waaronder enkelen uit Limburg.

Op een gegeven moment komt een hoge officier binnen en roept dat Simons bij de gouverneur moet komen. Op van de zenuwen en zich koortsachtig afvragend wat hij moet zeggen, loopt Math. met de officier mee naar de kamer van de gouverneur. Deze loopt met uitgestoken hand op Math. toe en zegt: “Zóo jong, now motte geej meej is vertelle van welke Simons geej der enne ziet!”

Math., die het mooi op z'n Hollands wil zeggen, stamelt: “van Jan Simons”.

“Ján Simons? Den ken ik nie, ik ken wel Willem en Piet” en na enig nadenken: “Mar dan ziede geej der enne van Sjang! Geej wilt ut mojjer máke dan 't is!!”

Het werd nog een heel gezellig uurtje Wells kletsen tussen die twee en volgens Math. rolde de ene na de andere mop over de tafel!

Leo Peters werd in 1951 minister van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen  en was daarna burgemeester van Bergen op Zoom (1952-1965). Hij overleed in 1984.