Zoek

Burgemeesterswoning 1904

In 1904 kreeg de gemeente Bergen een nieuwe burgemeester.  Dhr. G. J.H. Peters volgde Dhr.Th. W. Otten op. Hij was een echte Wellenaar, geboren in de Grotestraat op het huidige nr.36 ("La belle Meuse"). Zijn vader was geboren op de Groote Waaij, het stamhuis van de familie Peters sinds het begin van de 19e eeuw.

In mei 1904 maakte de kersvers geïnstalleerde burgemeester Peters een rondrit per koets, getrokken door twee paarden en geflankeerd door diverse ruiters, door de dorpen van de gemeente Bergen. Vlaggen hingen uit en overal werd hij in prachtig versierde straten ontvangen.

In zijn woonplaats Well werd hij ontvangen en begroet bij het huis van de familie Elders, dat aan het begin van de Schoolstraat, nu Grotestraat, stond. In optocht trok men door de straten, versierd met groene ere-bogen en kransen, naar zijn eigen burgemeesterswoning in de Hoenderstraat.

Dit huis had baron von Schloissnigg in 1900 speciaal voor zijn nieuwe rentmeester Gerard Peters laten bouwen en was dus oorspronkelijk de rentmeesterswoning van het kasteel.

Ondanks de latere verbouwingen van dit pand door de Fa. W. van den Hoef, kan men het toch nog wel herkennen. Het pand is gelegen op de hoek van de Hoenderstraat en de Kasteellaan.

Zo vond bewoonster An Kessels dezelfde woning na de evacuatie terug in de Tweede Wereldoorlog. De foto is genomen vanaf de achterzijde, met links de Kasteellaan.