Zoek

Wilhelmus Hendrikus (Wim) Verhoeven

Wim Verhoeven *Afferden 16-08-1918 †Bilibid gevangenen hospitaal van Manila op het eiland Luzon 24-09-1944.

Zoon van Martinus Verhoeven *Escharen 31-10-1891 †Well 15-10-1977 en Gertruda van Lin *Well 31-10-1890 †Well 23-12-1981.

Broer van Hen *1920 trouwde met Truus Weijs en woonde op de Vissert. Cis gehuwd met Wiel van Tegelen, ging in Belfeld wonen en Truus, weduwe van Wiel Brokke bleef in Well. 

Het gezin Verhoeven-van Lin woonde enkele jaren op de Heukelomse Heide in Afferden, nu adres Smal 3 Nieuw Bergen. Hier werd Wim geboren. Daarna gingen ze bij de ouders van Truuj wonen op de Smeelen, nu adres Vossenheuvel 4 Well.

Wim was KNIL militair en vertrok op 23 november 1938 per boot naar het voormalige Nederlands-Indië. Na een opleiding in dienst werd hij kok bij het KNIL in Nederlands Indië.

Vader Martin Verhoeven moest een handtekening zetten dat hij accoord ging met het vertrek van zijn minderjarige zoon naar Nederlands-Indië. Eerst heeft hij nog overleg gepleegd met burgemeester Douven. Omdat er nog geen sprake was van oorlog en zijn zoon per sé wilde gaan heeft vader getekend.


 

November 1938. KNIL militairen aan boord, op weg naar Nederlands-Indië. Gehurkt derde van links is Wim Verhoeven.


 

Wim was in Bandoeng gestationeerd. Hier haalt een inlandse groep het eten op.

Wim Verhoeven staat in het midden op de achtergrond.


 

Stamboekgegevens van KNIL-militair Wim Verhoeven, op de Japanse krijgsgevangenenkaart.

Other info 1 Transferred to No.2 Branch Camp of Thai POW Camp on (no date), 1943;
Transferred to Philippine Island POW Camp on (no date), 1944 (BA11 VI);
Died on 24 September 1944 (JA.232 P.114);
Died of bullet wound shot through the left shoulder and compound fracture on 24 September 1944;
Place of death: Hospital annexed to Main Camp of Philippine Island POW Camp;
Disposal of remains: Burial. Buried in cemetery at northern Manila(VA46);
 

Vrij vertaald is Wim enkele malen van het ene Jappenkamp naar het andere getransporteerd. Hij is gestorven aan de ernstige gevolgen van een schotwond door zijn linker schouder met een open gecompliceerde botbreuk. Hij stierf op 24-09-1944 in het hospitaal van het Jappen gevangenkamp en is in Noord-Manila begraven. 

 

                                   **  LAAT HIER EEN BLOEMETJE ACHTER VOOR WIM **


 

Het graf van Wim Verhoeven is op dit Nederlands ereveld: Menteng Pulo te Jakarta.


 

Na Wims dood werd zijn vader lid van het Rode kruis en kreeg de familie alle gegevens die bekend waren thuis gestuurd. Die Rode Kruis gegevens waren allemaal in het Engels geschreven. Burgemeester Douven vertaalde de brieven voor de familie Verhoeven.


 

 


 

 


 

 


 

Wim werd postuum onderscheiden met het oorlogsherinneringskruis met de gesp voor algemene krijgsverrichtingen: KRIJG TE LAND 1940-1945 en de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen: NEDERLANDSCH-INDIË 1941-1942. 


 

Deze brief, behorende bij de oorkonde, werd in 1952 door Minister Leo Peters gericht  aan de ouders van Wim.


 

Martien en Truuj Verhoeven-van Lin hebben het graf van hun zoon nooit kunnen bezoeken. Op enkele foto's na is er na de brand in ca.1960 in hun oude boerderij op de Vossenheuvel niets meer aan tastbare herinneringen van hun zoon overgebleven. Maar Wim zelf is natuurlijk nooit vergeten.

Zie ook pagina Fam. Verhoeven - van Lin.