Zoek

Afferden

Afferden ligt ca.12 km. ten noorden van Well in de gemeente Bergen. In de periode van de Heerlijkheid Well, behoorde Afferden bij de Heerlijkheid Heijen.


 

VAN AFFERDEN NAAR WELL

 


 

Het poortgebouw met boerderij van Kasteel Bleijenbeek ca. 1910.


 

Het altaar in kasteel Bleijenbeek.


 

1913. De beugelbaan, die tevens dienst doet als dansvloer in café - zaal Peter Antoon Raeijmakers eerder zaal Hendrik Buckinx.

De 45 jarige Peter Raeijmakers (weduwnaar van Antonetta Hubertina Brouwerstuijn) trouwde op 04-02-1902 met de 53 jarige Theresia Kerkhofs (weduwe van Hendrik Buckinx).


 

Uit de krant van 07-03-1914


 

De vooroorlogse kerk van de Heilige Cosmas en Damianus.

Afferden is een oude parochie, die al bestond in de dertiende eeuw. Het benedenstuk van de toren dateert ook uit die tijd en is gemetseld uit ijzeroerhoudende stenen. Het andere gedeelte van de toren is gebouwd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. De kerk is in 1853 vergroot en gerestaureerd. De toren kon na 1945 behouden blijven, in 1957 is hij gerestaureerd.


 

Het altaar in de oude kerk.

17de eeuwse beschilderd houten altaarretabel met de laatgotische albasten reliëfs. De reliëfs zijn in 1661 aan de kerk ten geschenke gegeven, samen met het altaar door Dirk Schenk van Nijdeggen en Anna Margeretha van Nassau-Cortenbach-Grimhuizen.

De foto is gemaakt door fotograaf Lambert Perolles uit Gennep in 1897.


 

Uit de krant van 17-08-1935. De Wellse Mien Arts wordt benoemd als onderwijzeres in Afferden.


 

Marietje van Oijen uit Afferden werkte samen met Grada Klabbers uit Well in de huishouding bij dokter van Bracht in de Grotestraat. De foto is in 1937 gemaakt. v.l.n.r. Mientje - Lea - Wilmy en Grada.


 

Marie Koppers * Afferden 25-12-1877 †Well 03-09-1932. Zij trouwde met Wellenaar Thei de Riet en het gezin woonde in de Bosserheide.

Marie was een zus van Gertruda Koppers, gehuwd met Hubertus Tunissen. Zij waren dochters uit het grote gezin Jacobus Koppers - Johanna Büddiger


 

Een zoon van Marie de Riet-Koppers, Wim de Riet, trouwde met Lies Cox uit Afferden


 

Pater Canutus (Jan Peters van de Grote Waaij) uit Well maakte op 5 mei 1945 met o.a. burgemeester Douven een tour door de gemeente Bergen en zette alles op de foto. Dit zijn de verwoeste kerk en pastorie. 

Door Engels granaatvuur tussen oktober 1944 en februari 1945 werden van de toren de spits en een gedeelte van het metselwerk weggeslagen. Ook het dak kreeg enkele voltreffers, die het zwaar beschadigden. Van de inventaris gingen alle misgewaden verloren. Communiebank en orgel werden beschadigd. Lang voordat het gevaar beschieting acuut werd, was veel zorg besteed aan het veilig opbergen der kostbaarheden. De gewijde vaten en een reliekschrijn werden in de pastorietuin begraven en zijn ongedeerd weer te voorschijn gekomen.


 

Burgemeester Douven en Thei Janssen (van bakker Karel) op een kapotgeschoten tank nabij kasteel Bleijenbeek. 5 mei 1945.


 

Ook de dorpsstraat van Afferden lag er flink gehavend bij in 1945.


 

Deze foto maakte pater Canutus van wat er nog over was kasteel Bleijenbeek. De Duitse militairen hadden zich in de solide kelders verschanst en probeerden zich tot de laatste man te verdedigen. Daarbij werd het kasteel geheel verwoest.


 

Frits Derks uit de Papenbeek trouwde met Diny Versteegen uit Afferden.


 

Gerrit Janssen uit de Papenbeek en Riek Litjens uit Afferden trouwden in mei 1954.


 

Mart Janssen uit 't Leuken en Annie Weijers uit Afferden.


Bekijk hier meer foto's uit Afferden met uitleg van het Dorpsarchief