Zoek

Evacuatie

1945: De Duitsers verwachtten dat de gealleerden vandaag of morgen de Maas zouden oversteken. Wanssum was al vanaf 1 december bevrijd en het kon dus elk moment gebeuren. Het vuurgevecht wat dan zou ontstaan zou voor de Wellse inwoners levensgevaarlijk zijn, want dan zou de hel losbarsten. Voor de dorpskern zeer zeker.

De eerste groep die aan de beurt was, was een gedeelte van de Halve Maan, de Bosserheide en de Kamp. Daags na Driekoningen op 7 januari was het zover. De Grüne Polizei komt 's avonds om 5 uur vertellen dat men over 20 minuten weg moest: "Zwanzig Minuten, alles raus"...... De tweede groep (hoofdzakelijk de oostkant van de Rijksweg) vertrok 8 januari en kwam onderweg in een trommelvuur terecht. Men rende voor zijn leven en dook een greppel in. Deze stond vol water en men zakte door het ijs.... De derde evacuatiegroep op 12 januari was de dorpskern, de Kamp, Leuken, Moleneind, Knikkerdorp en Wellsmeer. 20 kg bepakking mocht men meenemen. In de houtloods van Geenen in Weeze kon men net als de eerdere evacuees slapen op stro. Die nacht kreeg mevrouw Hommen een baby met hartproblemen.  

Families met oude mensen en kleine kinderen mochten paard en wagen meenemen, maar de meesten hadden alleen maar een volgeladen fiets, kruiwagen of hondenkar. Onder hen waren ook hoogzwangere vrouwen en moeders met een pas geboren baby. Er werden snel nog zoveel mogelijk kleren over elkaar aan getrokken. Er werd zoveel op de rug gebonden dat je voorover moest lopen om niet achterover te vallen. Men was nog niet het huis uit of de Duitsers waren al vee aan het verzamelen voor transport. Het was koud en het begon flink te sneeuwen en niemand wist waar men naar toe ging....

Via de Wellsche Hut liepen de mensen, in de sneeuwbuien, 15 km. naar Weeze - Goch en zelfs tot in Kleve. Via Emmerich werd met de veerpont de Rijn overgestoken naar 's Heerenberg. Men had nu ca. 50 km. afgelegd onder barre omstandigheden en zeer slecht weer. Voor het voetvolk was in 's Heerenberg een evacuatiecomité opgericht en van daar uit konden moeders met kinderen en ouden van dagen met kar en paard vervoerd worden. De mannen liepen er achteraan. In Ruurlo en Borculo aangekomen bleven de meest zieke mensen en kinderen. Verder naar Neede, Geesteren, Zieuwent en Gelzelaar.

De grootste groep moest verder en kwam op 15 januari 1945 in Goor, Markelo, Rijssen en Nijverdal terecht. Een aanzienlijk aantal moest nog verder naar het noorden en kwam in Ommen, Hoogeveen en Beilen. De familie Roosen kwam pas eind februari in Haulerwijk (Friesland) aan op hun eindbestemming.

Vanaf Weeze werden ook mensen, (in het donker i.v.m. gevaar voor beschieting) met de trein vervoerd. Men wist niet waar men in de veewagons naar toe gebracht werd. In zo'n veewagen zat men met 50 man en ca. acht fietsen. Ouders bonden hun kinderen aan elkaar vast, bang dat ze waren om er een te verliezen. Behoeftes werden hangend uit de trein gedaan, men hield je met twee man vast....Een kind van Dura stikte bijna door zuurstofgebrek. Af en toe als de trein stilstond gooide men de deur open als ze niet vastgevroren zat en er kwam een geweldige walm uit. De trein is via Kevelaer - Geldern - Wezel - Bochholt - Borken naar Holland gegaan. Van Winterswijk ging het transport naar Groningen. Op vrijdag 12 januari kwamen hier 1200 mensen aan. Op zondag 14 januaria 2400, waaronder de Wellse mensen. Maandag 15 januari nog eens 500 en dinsdag ook 500 Limburgers.

Daags nadat men een dag en nacht in de Korenbeurs of Harmoniezaal had verbleven, werden de Wellenaren ondergebracht bij boeren en burgers. Eerst moest men nog gezamelijk onder de douche, want men had tijdens de lange reis vlooien en luizen opgelopen. De mensen die in de buurt van de stad Groningen werden ondergebracht gingen te voet naar o.a Grootegast, Zuidwolde, Noordwolde en Hoogkerk.

Gezinnen werden meestal opgesplitst en over het algemeen goed ontvangen. Er zijn echter ook gevallen bekend dat vluchtelingen geweigerd werden. Dan bemoeide de burgemeester zich er vaak mee en was het: Zij er in of jullie er uit! Er waren Groningers die bang waren dat er NSB 'ers onder de evacuees waren, maar soms was het tegenovergestelde waar. Toon van Aerssen weigerde om voor de NSB 'er te werken waar hij was ondergebracht en werd zodoende samen met Joep Tinneveldt opgepakt en naar het concentratiekamp Halberstadt vervoerd. Ook werden grote gezinnen de hele evacuatietijd ondergebracht in een school te Rijssen en hebben moeten leven van een zeer magere en slechte gaarkeuken. Het Rode Kruis kookte dagelijks kroten en nog eens kroten. Wellenaren gingen langs de deuren bedelen om brood. Bij een Pinkstergemeente gezin mocht geen dokter aan huis komen, nadat een kind gevallen was en hevige pijn had. Het been bleek gebroken te zijn, aldus de diagnose in het ziekenhuis. Kreeg men geen melk in een slecht kosthuis, dan was er nog altijd een koe die stiekem gemolken kon worden.

Maar de evacuatie had ook tot gevolg dat men elkaar in den vreemde vaak meer waardeerde als dorpsgenoot dan in Well zelf. De onderlinge band leek opeens veel sterker en ontmoetingen van dorpsgenoten tijdens de evacuatie waren steeds bijzonder hartelijk en echt gemeend. Het gemeenschappelijk leed bracht allen dichter bij elkaar.

Ofschoon Well geheel ontvolkt was, kwamen kort na de bevrijding in maart 1945 al enkele inwoners terug, dat waren diegenen die voor of tijdens de frontdagen over de Maas waren gevlucht. 

Tijdens de evacuatie werden er 'Wellse' kinderen geboren. Voor zover bekend: Hein van Soest (Jan) te Hoogkerk - Riek Peeters (Tinus) te Hoogkerk - Joep Klabbers (Rich) te Hoogkerk - Huub van Rhee (Chris) te Hoogkerk - Toontje Thijssen (Grad) te Leeuwarden - Bennie Krebbers (Sjang) te Grootegast - Harrie Peeters (Harrie) te Groningen - Nelly Baltissen (Dries) te Ulrum - Gerrit Kessels (Thei) te Zuidhorn - Annie Krebbers (Gerrit) te Zoutkamp - Sjaak Klabbers (Wiel) te Ulrum.


 

Pagina uit het boek "Well in de Tweede Wereldoorlog " van Jacques Haumann.


 

 


 

Niet lang na aankomst in Groningen overleed de 85 jarige Sien Vrede - Stevens uit de Grotestraat. 


 

 

Ook de Wellse onderwijzer Herman Verheijen stierf in Groningen.

Verder stierven tijdens de evacuatie in 1945 de Wellenaren: Mevrouw Hofmans-Janssen te Borculo, Anna Driessen te Groningen, Johanna Coppus-de Riet te Hengelo door een inslag van een V I bom, Doorke Meijer (7 jaar) te Hoogeveen.


 

Johanna Theodora Wilhelmina Meijer *Well 20-04-1937 †Hoogeveen 04-03-1945. Dochter van Wilhelmus Meijer en Maria Johanna Theodora Smits.


 

1945 Zuidhorn: "Vader Bisschop", Mgr. Lemmens op bezoek bij Limburgse evacuees en hun zielzorgers. Zoveel mogelijk geestelijken waren naar Zuidhorn gekomen om gezamelijk te bidden.

Zittend Mgr. Lemmens. Staand v.l.n.r. Pater Raymund Arts S.S.C.C. (Well) - Pastoor Asselberg (Siebengewald) - Pater Nijholt C.S.Sp.- Frater Leffers - Pastoor Reiné (Well) - Pastoor Stoot (Heijen) - Pastoor van Leuth - Prof. Frans Feron ( vicaris-generaal van het bisdom Roermond ) - Pastoor Sinnige (Zuidhorn) 


 

 


 

In de Sint Jozefkerk te Zuidhorn heeft de bisschop een plechtig Lof opgedragen.


 

De familie Chris en An Hebben-Cornelissen heeft de evacuatie te voet afgelegd. Van 7 januari tot 6 maart zijn ze uiteindelijk na 8 weken zwerven in Beilen terechtgekomen. Hier werd Cis die 8 jaar was, helemaal alleen in een gezin geplaatst. Dina werd ook alleen bij een smid ondergebracht waar ze het goed had. Vader, moeder en broertje Arno kwamen bij een boer waar het niet fijn was. Maar men was al lang blij dat de Grüne Polizei vader Chris met rust liet want hij moest bij deze boer werken. Na 6 weken in Drenthe te zijn geweest kwam de bevrijding. Thuis in Well was alles kapot en weg, maar het voornaamste was dat ze weer in de Bosserheide waren.


 

1945. Links Leo - Truuj  Verblackt-Stevens met Truus en Toos tijdens de evacuatie in 1945 te Doezum (Groningen) bij de familie Tjeerd en Aafke Poelman - Dijkstra. De families hielden na de oorlog contact met elkaar.


 

Foto uit het album van de fam. Hen Verblackt-Stevens: het gezin van Tjeerd en Aafke Poelman-Dijkstra uit Doezum.


 

Van 7 januari tot 24 mei waren de bewoners van de Kamp geëvacueerd. Op 21 april 1945 werd Roodeschool bevrijd. Voordat de evacuees naar Limburg terugkeerden werd er nog een herinneringsfoto gemaakt.

Zittend Nel Sprunken-Clabbers van de Eijkelenboomse Hof op de Kamp. Rechtsachter haar dochter Anna Sprunken. De namen van het Groningse gastgezin uit Roodeschool zijn onbekend.


 

Rinus van Aerssen schreef op deze foto: Limburgers in Groningen, januari tot mei 1945


 

Rinus van Aerssen te paard met Jan (Jeen) Kielstra in Opende


 

Gert Valckx (Kasteellaan) en zijn buurjongen Rinus van Aerssen (de Paad) in Aduard. Ze waren zichtbaar blij elkaar te zien.


 

Dien Eikmans - van Dijk met dochtertje Anny in 1945 tijdens de evacuatie bij de familie van der Wielen in Grootegast. Na de barre tocht werden Wim en Dien met de baby van drie weken oud goed opgevangen en nog steeds is er contact tussen Anny en de Groningse familie.

 

Familie van der Wielen uit Grootegast. Foto uit het album van fam. Wim Eikmans.


 

Bets Wijers van het Moleneind werd 15 jaar op 05-05-1945 in Hoogkerk.


 

Familie Koppers (slager) gaat op bezoek bij de zussen Arts (onderwijzer) in Loppersum.

v.l.n.r. Mien - Mia - Nelly en Jo Arts - Marie Koppers Peters - Anneke (vrouw van Leo) - Riek met zonen Geert en Theo en de kleine Lody (van Wim) - Leo Koppers.


 

De families Simons - Stevens en Borsboom waren in Visvliet geëvacueerd.


 

Foto uit het album van de familie Rijs uit 't Elsteren van Enumatil (gemeente Hoogkerk), waar zij verbleven.


 

Foto uit het album van de familie Verzijl uit de Nicolaasstraat. Achterop staat geschreven: Hoeksema - Middelhorsterweg 19 - Haren.


 

Cis Koppes  met haar vriend ( tevens haar buurjongen) Grad Eickmans en zus Truus Koppes uit 't Elsteren in Sebaldeburen.


 

Louis Koppes uit 't Elsteren te midden van zijn nichtjes Truus en Cis en zijn pleegouders Bondse Giel & Nel.

De foto werd 26 maart 1945, op het einde van WOII gemaakt tijdens de evacuatie in Groningen. Op het bord staat: "Aandenken aan de schone tijd in Sebaldeburen".

Louis, zijn pleegouders en zijn nichtjes waren op drie verschillende locaties ondergebracht op boerderijen in het poldergebied van Sebaldeburen, de Jouwer genaamd. Ze hebben het goed gehad en altijd contact gehouden met de Groningers.

 

Een foto die naar Louis Koppes werd gestuurd van de gebroeders van der Til  uit Sebaldeburen 


 

Rechts achteraan Han Festen - de Riet met links naast haar echtgenoot Thomas Festen, verkleed als Canadees militair inclusief geweer. Dit echtpaar woonde op de Paad. Vooraan links de Limburgse weduwe Truuj Peters - Verkoijen. (eerder getrouwd met Festen en moeder van Thomas) Dit drietal verbleef bij de familie K.A. Aussendorf op Kerkstraat 19 Hoogkerk.


 

LIJST VAN EVACUÉS UIT DE GEMEENTE BERGEN, IN HOOGKERK.

De gemeente Bergen bestond toen nog uit de dorpen: Heijen - Afferden - Heukelom -  Bergen - Aijen -  Siebengewald - Wellerlooi en Well.

Een aantal kinderen werd in Hoogkerk geboren.

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 173 Hoendiep 87 Hoendiep 57
Jaar: 1945 kwartiergever J.R. Wildeboer J. Westerdiep J. van der Helm
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Aerssen, J.J. van 66 16/1 21/5    
Aerssen-Hermans, J.G.M.H. van 69 16/1 21/5    
Aerssen, B.E.E. van 27 16/1 12/5    
Aerssen, B.M.J.J. van 35   16/1 21/5  
Aerssen, A.M.M.A. van 39     16/1 21/5
Aerssen, M.A.B. van 38     16/1 12/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 12
Jaar: 1945 kwartiergever H. Wildeboer
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Arts, Adriaan 28 21/1 12/5

Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 130 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever wed. H. Bakker opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Bol, H.P.J. 16 16/1 31/3 29/4 16/5 1/4 28/4

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 16
Jaar: 1945 kwartiergever L. Smit
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Broekmans, Matth. 37 21/1 12/5

Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 284 Peizerweg 281 Peizerweg 277 Peizerweg 273 Peizerweg 274 Peizerweg 279
Jaar: 1945 kwartiergever J.G. Dijkhuis G. Luinge H.J. Dijkstra H. Drenth W. Mennes C. van der Laan
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Camps, J.H. 58 16/1 21/5          
Camps-Franssen, M. 51 16/1 21/5          
Camps, J.E.J. 21   16/1 3/6        
Camps, A.H. 18   16/1 3/6        
Camps, H.L. 13     16/1 3/6      
Camps, Christina B. 16       16/1 3/6    
Camps, P.G. 9         16/1 21/5  
Achten, W. (pleegzoon) 28           16/1 16/5

Gemeente Hoogkerk straat Zuidersingel 17
Jaar: 1945 kwartiergever B.P. Veldman
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Daniëls, M. 60 21/1 25/5
Daniëls-Koenen, M.J. 47 21/1 25/5
Daniëls, M.W. 12 21/1 25/5
Daniëls, G.J.M. 6 21/1 25/5

Gemeente Hoogkerk straat Zijlvesterweg 11 Noodweg 5 Leegeweg 19
Jaar: 1945 kwartiergever W. Mennes S. Mulder A. Wegman
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Derijck, P.J.W. 60 16/1 24/5    
Derijck-Hekerman, Th. 57 16/1 24/5    
Kooimans, J. (pleegzoon) 6 16/1 24/5    
Derijck, W.M. 24   16/1 24/5  
Derijck, Th.T.J. 16   16/1 24/5  
Derijck, J.P. 18     16/1 24/5
Derijck, E.P. 14     16/1 24/5       

Gemeente Hoogkerk straat Elmersmastraat 6 Verl. Westerstraat 2
Jaar: 1945 kwartiergever P. Zwama C.J. Bakker
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Derks, Th. 53 16/1 14/5  
Derks-Hagens, A.M. 51 16/1 14/5  
Derks, H.J.H. 18   16/1 14/5

Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 150 Verbindingsstraat 2 Van Ewsumstraat 15 Kerkstraat 131 Van Ewsumstraat 14 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever zelfstandig H.E. Drenth D.A. Niewijk O. van der Boom G. Hazekamp opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Drissen, W.J. 40 16/1 19/5          
Drissen-de Rijk, P.J. 34 16/1 10/6          
Drissen, M.P. 2 16/1 10/6          
Drissen, J.G. 8   16/1 10/6        
Drissen, E.H. 5     16/1 10/6      
Drissen, H.J. 6       16/1 10/6    
Drissen, G.J. 10 15/4 10/6       16/1 13/4 14/4 14/4

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 20 Noorderstraat 15 Zuiderweg 81
Jaar: 1945 kwartiergever H. Bats A. Heemstra H. Land
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Emonts, A. 61 21/1 21/5    
Emonts-Friesen, M.E. 62 21/1 21/5    
Emonts, M.T.G. 30   21/1 14/5  
Emonts, G.J. 21     21/1 21/5

Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 19 I
Jaar: 1945 kwartiergever K.A. Aussendorf
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Festen, Th. 43 21/1 21/5
Festen-de Riet, J. 35 21/1 26/5
Peters-Verkoyen, wed. A.G. 71 21/1 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 3 Hoendiep 144 Koningsweg 7 Hoendiep 50 Middenweg 22
Jaar: 1945 kwartiergever J. Kooistra J.A. Huizenga R.J. Jager T. Kamphuis D. van Zinderen
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Fleuren, G.H. 71 21/1 21/5        
Fleuren-Bergmans, P.A. 59 21/1 21/5        
Fleuren, J.M. 27   21/1 13/5      
Fleuren, A. 29     21/1 12/5    
Fleuren, J.A. 33       21/1 16/5  
Fleuren, P.J.J. 30         21/1 12/5

  Kerkstraat 19 Nijverheidsplein 4 Noorderstraat 5 Hoendiep 66
  wed. J. Schipper R. Wasscher J. de Boer H. Slagter
  v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Fleuren, G.P.E. 19 21/1 13/5      
Fleuren, H.J. 25   21/1 13/5    
Fleuren, L.H. 21     21/1 16/5  
Fleuren, G.J. 17       21/1 21/5

Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 106 Friesestraatweg 253
Jaar: 1945 kwartiergever wed. K. Haan J. Faber
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Fleuren, W.J. 28 18/1 13/5 14/5 21/5
Fleuren-Wijnhoven, W.M.A. 22 31/1 13/5 14/5 21/5


Gemeente Hoogkerk straat Zijlvesterweg 9 Zijlvesterweg 7
Jaar: 1945 kwartiergever wed. H. Knol wed. J.K. Poel
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Frenken, A.H. 44 21/1 29/5 30/5 16/6
Frenken-Heuts, A.A.M.E. 41 21/1 29/5 30/5 16/6
Frenken, P.H.G. 10 21/1 29/5 30/5 16/6
Frenken, H.A.G. 5 21/1 29/5 30/5 16/6
Frenken, A.C.H. 2 21/1 29/5 30/5 16/6

Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 86 Kerkstraat 96
Jaar: 1945 kwartiergever B.J. Vellinga J. Dijkstra
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Hagens, H.J. 46 21/1 22/4 23/4 26/5
Hagens-Versteegen, A.W. 34 21/1 22/4 23/4 26/5
Hagens, G.H.J. 2 21/1 22/4 23/4 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 32 Zuiderweg 23 Zuiderweg 19 Fabriekslaan 13
Jaar: 1945 kwartiergever E. Maans J. Oostra P. Wasscher zelfstandig
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hagens, H.L. 35 16/1 17/1 18/1 17/2   18/2 5/3
Hagens, H.G. 10 16/1 17/1 18/1 17/2   18/2 5/3
Hagens, P.H. 8 16/1 17/1 18/1 17/2   18/2 5/3
Hagens-Arts, P.E. 38 16/1 17/1   18/1 17/2 18/2 5/3
Hagens, G.H.H.W. 6 16/1 17/1   18/1 17/2 18/2 5/3

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 72
Jaar: 1945 kwartiergever H. Buist
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Hagens, J.J. 35 21/1 26/5
Hagens-de Riet, C.G. 31 21/1 26/5
Hagens, G.T.M. 5 21/1 26/5
Hagens, K.J.H. 4 21/1 26/5
Hagens, T.J. 1 21/1 26/5
Hagens, J.H.M. 1/2 21/1 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Nieuwstraat 19
Jaar: 1945 kwartiergever E. van Vliet
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Hendriks, F.G. 26 9/2 28/4
Derks, J.T.P. 22 9/2 10/5

Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 19
Jaar: 1945 kwartiergever wed. J. Schipper
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Hendrix, J.H.M. 33 21/1 21/5


Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 290 Peizerweg 271 Peizerweg 241
Jaar: 1945 kwartiergever wed. R. Ypma H. Bergman A.J. Hoekstra
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hendrix, M.T. 69 16/1 14/5    
Hendrix-Daniëls, M.P. 69 16/1 14/5    
Derks, P.J. 25   16/1 14/5  
Derks-Hendrix, A.M. 25   16/1 14/5  
Hendrix, H. 30     16/1 14/5

Gemeente Hoogkerk straat Middenweg 15
Jaar: 1945 kwartiergever G. Prins
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Hendrix, P.T. 47 21/1 26/5
Hendrix, M.A. 45 21/1 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 45 Hoendiep 45 I Hoendiep 48 Middenweg 2 Leegeweg 7
Jaar: 1945 kwartiergever O. Onnes D.Th. Dalmolen A. Onnes J. Bouwkamp G. Lanting
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hermans, J.M.H. 61 16/1 11/4       12/4 21/5
Hermans-Valckx, A.C.H. 56 16/1 11/4       12/4 21/5
Hermans, G.H. 25   16/1 18/3   19/3 12/5  
Hermans, M.G.J. 14   16/1 11/4     12/4 21/5
Hermans, M.B.M. 24     16/1 11/4   12/4 19/5
Hermans, E.G.H. 20     16/1 11/4   12/4 19/5

  Hoendiep 85 Hoendiep 65 Fabriekslaan 1 Hoendiep 124
  M.J. Burema R.P. Reddingius K. Schalema R.A. Wouthuis
  v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hermans, E.G.J. 22 16/1 7/2     8/2 12/5
Hermans, J.G.G. 19   16/1 17/1 18/1 21/5  

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 57 III
Jaar: 1945 kwartiergever D.J. Maans
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Hermans, P.A.M. 30 16/1 21/5
Hermans-Fleuren, M.M. 32 16/1 21/5
Hermans, P.G.M. 1/2 16/1 21/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 205 Roderwolderdijk 22 I Koningsweg 21 Hoendiep 207
Jaar: 1945 kwartiergever A. Spoelstra H. Groefsema H. Schut G. Vos
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hermans, P.B.A.H. 68 16/1 21/5      
Hermans-Maas, G.P. 56 16/1 21/5      
Hermans, B.E. 19   16/1 16/4    
Hermans, A.E. 20     16/1 16/4 17/4 17/5
Hermans, M.G.A. 25       16/1 21/5
Hermans, P.G. 22       16/1 17/5

  Zuiderweg 35 I Oranjesingel 1 Hoogeweg 5 ontbrekende
  L.J. Grömmel S. Bijl H.J. Andree Douwes opgave
  v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Hermans, G.J.J. 23 16/1 20/1 29/1 17/4 15/5 21/5 18/4 14/5 21/1 28/1

Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 52 Kerkstraat 153 Kerkstraat 46 Hoendiep 60 Hoendiep 74
Jaar: 1945 kwartiergever H.C. Poort D. Kuipers J.H. de Groot J. Zuidema Ph. van Dijk
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Heuren-de Rijk, wed. W. 61 16/1 2/6        
Heuren, M.P.J. 30 16/1 2/6        
Heuren, H.W.C. 31   16/1 3/6      
Heuren, P.M. 27     16/1 3/6    
Heuren, Wilh.M. 27       16/1 15/5  
Heuren, Jac.M. 25         16/1 15/5

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 87 Zuiderweg 70 Kerkstraat 37 Middenweg 8
Jaar: 1945 kwartiergever Corn. Buist D. Steen J. Buiter K. Scherpbier
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Jacobs, Peter 66 16/1 21/5      
Jacobs-Koppes, Mecht. 61 16/1 21/5      
Jacobs, M.J.M. 26   16/1 15/5    
Jacobs, F.A. 24   16/1 12/5    
Jacobs, M.G. 21     16/1 15/5  
Jacobs, G.H.H. 19     16/1 15/5  
Geelen, P.H. 27       16/1 15/5

Gemeente Hoogkerk straat Leegeweg 6 I Kerkstraat 178 Fabriekslaan 5
Jaar: 1945 kwartiergever K. van der Heide J. Brouwer G. Noteboom
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Janssen, G. 60 16/1 26/5    
Janssen-Foerster, C. 59 16/1 26/5    
Janssen, J.J. 27   16/1 22/5  
Janssen, M.E. 19     16/1 22/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 127
Jaar: 1945 kwartiergever H.J. Wouthuis
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Janssen, K.A. 30 21/1 25/5
Janssen-Gruintjes, P.W.G. 27 21/1 25/5
Janssen, J.C.G. 1 21/1 25/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 113 Hoendiep 122 Hoendiep 119 Hoendiep 117
Jaar: 1945 kwartiergever J. Mulder wed. G. Smid L. Smid H. van Til
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Janssen, K.W. 67 16/1 14/5 15/5 16/5    
Janssen-Helmus, A.C. 62 16/1 14/5 15/5 26/5    
Janssen, M.E. 22     16/1 14/5  
Janssen, J.J.A. 21   16/1 12/5 13/5 25/5  
Janssen, L. 29       16/1 18/4

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 30 Hoendiep 170 Hoendiep 169 Hoendiep 167 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever S. Wynia wed. H. Schoonhoven T. de Vries D. de Vries opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Janssen, W.M. 33 16/1 28/1 29/1 31/3   29/4 12/5 1/4 28/4
Janssen-Willems, W. 32 16/1 28/1 29/1 31/3   29/4 12/5 1/4 28/4
Janssen, G.M.J. 1 16/1 28/1 29/1 31/3   29/4 12/5 1/4 28/4
Willems, P. 67     16/1 12/5    

Gemeente Hoogkerk straat Fabriekslaan 8 Zuiderweg 60 Fabriekslaan 2
Jaar: 1945 kwartiergever R. Mulder P. Hoiting D.J. Postma
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Jenneskens-Pennings, wed. M.M.A. 63 21/1 28/4   29/4 25/5
Jenneskens, P.H.L. 26 21/1 28/4    
Jenneskens, L.P.Th. 25   21/1 12/5  
Jenneskens, Th.G.L. 21   21/1 26/5  
Jenneskens, M.A.J. 24     21/1 25/5

Gemeente Hoogkerk straat Zijlvesterweg 10
Jaar: 1945 kwartiergever H.E. Idsingh
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Kersten, A. 46 21/1 22/5
Kersten-Hendriks, E. 42 21/1 22/5
Kersten, H.J.A. 14 21/1 22/5
Kersten, J.W.A. 12 21/1 22/5
Kersten-Gerrits, wed. A. 74 21/1 22/5

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 25a Zuiderweg 77
Jaar: 1945 kwartiergever J. Ausema A. de Vries
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Kessels, G.J. 57 16/1 26/5  
Kessels, C. 66   16/1 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Middenweg 4 Hoendiep 133
Jaar: 1945 kwartiergever H. Bruins W. Loopstra
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Kessels, J.F. 20 16/1 18/1 19/1 18/4


Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 273
Jaar: 1945 kwartiergever zelfstandig
gemeente: Bergen (L.)
gemeente: Arcen en Velden (L.) (*) leeftijd v/m t/m
Klabbers, R.J. 38 21/1 12/5
Klabbers-Munsters, G.H. 32 21/1 12/5
Klabbers, G.T. 9 21/1 12/5
Klabbers, P.M. 7 21/1 12/5
Klabbers, H.J. 5 21/1 12/5
Klabbers, P.M. 5 21/1 12/5
Klabbers, M.C.W. 3 21/1 12/5
Klabbers, Joseph Anna Johannes 0 18/3 12/5 geboren 17/3/1945
Munsters-Reutelingsperger, M.P. (*) 61 4/2 12/5

Gemeente Hoogkerk straat Roderwolderdijk 13 Fabriekslaan 9 Hoendiep 153 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever J.Y. Hoekstra J. Takens K. Eldering opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m  
Koppes, Joh. 58 16/1 25/5        
Koppes-Jacobs, G.H. 49 16/1 25/5        
Koppes, Th.J. 12 16/1 25/5        
Koppes, A.J.M. 5 16/1 25/5        
Koppes, Francis 61   16/1 20/1 24/1 15/5   21/1 23/1
Koppes, A.W. 10   16/1 20/1 24/1 25/5   21/1 23/1
Koppes, M.J.F. 16 24/1 15/5     16/1 23/1  
Koppes, C.M.Th. 14 24/1 25/5     16/1 23/1  

Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 276 Peizerweg 276 Kerkstraat 3 Friesestraatweg 118 I
Jaar: 1945 kwartiergever T. Reints zelfstandig zelfstandig H. Funke
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Lucassen, P. 27 10/2 16/2 17/2 24/2 25/2 12/5 16/1 9/2
Lucassen-van de Poel, M.C. 31 10/2 16/2 17/2 24/2 25/2 12/5 16/1 9/2
Lucassen, A.M. 4 10/2 16/2 17/2 24/2 25/2 12/5 16/1 9/2
Lucassen, G.J. 1 10/2 16/2 17/2 24/2 25/2 12/5 16/1 9/2
Lucassen, G. 57     13/3 12/5  

Gemeente Hoogkerk straat Roderwolderdijk 22 I Koningsplein 1
Jaar: 1945 kwartiergever H. Groefsema A. Kramer
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Maas, J.G.M. 39 16/1 9/6  
Maas, M.G.P. 43   16/1 10/6 


Gemeente Hoogkerk straat Leegeweg 3 Leegeweg 1
Jaar: 1945 kwartiergever L.J. Berghuis P. Nauta
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Martens, P.J.M. 38 16/1 17/1 18/1 21/5
Martens, A.J. 9 16/1 17/1 18/1 5/6
Martens, J.P.M. 8 16/1 17/1 18/1 5/6
Martens, P.J.M. 7 16/1 17/1 18/1 5/6
Martens-Wijers, P.J.C. 40   16/1 5/6
Martens, Martha J. 5   16/1 5/6
Martens, J.M.C. 5   16/1 5/6
Martens, A.W. 3   16/1 5/6
Martens, H.G.M. 1   16/1 5/6

Gemeente Hoogkerk straat Noodweg 4 Leegeweg 2
Jaar: 1945 kwartiergever T. Oosterhoff D. Kamps
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Martens-Jacobs, wed. Joh. 68 16/1 16/6  
Martens, Anna 35 16/1 16/6  
Martens, G.M. 40   16/1 14/5
Martens, M. 33   16/1 21/5

Gemeente Hoogkerk straat Koningsweg 38 I
Jaar: 1945 kwartiergever K. Sinninghe
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Opbergen, P.H. van 35 21/1 23/5
Opbergen-van Soest, W. van 32 21/1 23/5
Opbergen, G.M.M. van 1 21/1 23/5
Opbergen, M.J.C. van 1/2 21/1 23/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 105
Jaar: 1945 kwartiergever F.W. Koets
gemeente: Bergen (L.)
gemeente: Venlo (L.) (*) leeftijd v/m t/m
Parren, Jos. P.H. 69 16/1 20/2
Grüter-Cox, wed. A.G. 60 16/1 21/5
Standenmeijer, J.L. (*) 30 16/1 2/6


Gemeente Hoogkerk straat Leegeweg 24 Hoendiep 103 Leegeweg 22
Jaar: 1945 kwartiergever J. Buist A. Polman J. Wegman
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Peeters, M.J. 41 21/1 21/5    
Peeters-Rothoff, J.G. 38 21/1 21/5    
Peeters, W.M. 2 21/1 21/5    
Peeters, E.W. 13   21/1 21/5  
Peeters, M.H. 11   21/1 21/5  
Peeters, P.T. 10     21/1 21/5
Peeters, H.H. 7     21/1 21/5
Peeters, J.M. 6     21/1 21/5
Peeters, H.M. 0 6/5 21/5    

Gemeente Hoogkerk straat Halmstraat 10 Zuiderweg 81 I ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever J.C.W. Dick F.W. Dick opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Rhee, Christiaan van 36 16/1 25/5      
Rhee-Rutten, J.J.E. van 35 16/1 31/3 7/4 25/5   1/4 6/4
Rutten, J.H. 63     16/1 18/5  
Rhee, Hubertus Jacobus Maria 0 7/4 25/5       geboren 25/3/1945

Gemeente Hoogkerk straat Koningsweg 36
Jaar: 1945 kwartiergever A. de Boer
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Riet, Th. de 65 21/1 25/5

Gemeente Hoogkerk straat Middenweg 23
Jaar: 1945 kwartiergever R. Smit
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Riet, W.F. de 24 16/1 10/5

Gemeente Hoogkerk straat Aduarderdiep 9
Jaar: 1945 kwartiergever H. Leij
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Rijk, G.H. de 63 21/1 10/6
Rijk-Verhofstad, G. de 68 21/1 10/6
Rijk, H.A. de 37 21/1 10/6

Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 289
Jaar: 1945 kwartiergever D. Biemold
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Rijk, M.H. de 39 16/1 16/5

Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 36
Jaar: 1945 kwartiergever O.G. Ahlers
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Rutten, P.J. 28 21/1 25/5
Rutten-de Riet, Th.C. 26 21/1 25/5
Rutten, M.P.Th. 1 21/1 25/5

Gemeente Hoogkerk straat Zijlvesterweg 1
Jaar: 1945 kwartiergever B. de Vries
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Schraven, J.H. 28 21/1 7/5
Schraven-Swemers, P.M. 27 21/1 28/5
Schraven, P.A.A. 1/2 21/1 28/5

Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 100 I
Jaar: 1945 kwartiergever E. van Dijken
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Soest, J.A. van 31 16/1 26/5
Soest-van de Poel, G. van 28 16/1 26/5
Soest, A.P.H. van 7 16/1 26/5
Soest, P.E. van 5 16/1 26/5
Soest, W.H. van 3 16/1 26/5
Soest, M.C. van 2 16/1 26/5
Soest, Henderikus Johannes Enne 0 28/1 26/5 geboren 28/1/1945

Gemeente Hoogkerk straat Koningsweg 25 Oosterstraat 14
Jaar: 1945 kwartiergever T. Barkmeijer K. Abbas
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Soest, P.J. van 33 21/1 6/2 7/2 14/5
Soest-Jansen, P.T.M. van 27 21/1 6/2 7/2 14/5
Soest, Gerardina van 2   26/2 14/5

Gemeente Hoogkerk straat Aduarderdiep 22 Aduarderdiep 17
Jaar: 1945 kwartiergever H. Wouda K. Wielinga
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Swemers, Alb. 66 16/1 31/5  
Swemers-Theunissen, M.P. 63 16/1 31/5  
Swemers, M.T. 33 16/1 31/5  
Swemers, J.J. 41   16/1 26/5
Swemers, H.H. 31   16/1 26/5

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 75 Hoendiep 97 Hoendiep 56 III Hoendiep 153
Jaar: 1945 kwartiergever M. Kaspers S. Akkerman M.B. Kappetein K. Eldering
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Thijssen, Hendr. 50 16/1 14/5      
Thijssen-Achten, W. 43 16/1 14/5      
Thijssen, Leon G. 19   16/1 14/5    
Thijssen, M.G. 23 24/2 27/2   16/1 23/2 28/2 14/5
Thijssen, J.M. 9   24/2 27/2 16/1 23/2 28/2 14/5


Gemeente Hoogkerk straat Leegeweg 3 VII Kerkstraat 184 Leegeweg 3 VIII Kerkstraat 152
Jaar: 1945 kwartiergever W. de Jong T. Roorda H. Venema W. Smid
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Thijssen, Jac. 45 16/1 15/5      
Thijssen-Sitten, M. 45 16/1 15/5      
Thijssen, C.W. 16   16/1 5/2   6/2 15/5
Thijssen, G.S. 14   16/1 5/2   6/2 15/5
Thijssen, M.A.F. 17     16/1 15/5  
Thijssen, A.M. 11     16/1 15/5  


Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 102
Jaar: 1945 kwartiergever S. Faber
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Thijssen, Joseph 35 21/1 24/5
Thijssen-Hekrens, M. 31 21/1 24/5
Thijssen, A.G. 5 21/1 24/5
Thijssen, G.J. 4 21/1 24/5


Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 10 Halmstraat 6 Hoendiep 161 Aduarderdiep 19
Jaar: 1945 kwartiergever H. Prins H. Wierenga K. Ausema H.G. Geertsema
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Thijssen, L. 54 21/1 16/4 17/4 18/4 19/4 15/5  
Thijssen-Gördes, Th.S. 48 21/1 16/4 17/4 18/4 19/4 15/5  
Wettig, S.A. 15 14/2 20/2     21/2 15/5


Gemeente Hoogkerk straat Halmstraat 1
Jaar: 1945 kwartiergever E.T. Jager
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Timmermans, V.P.J. 34 21/1 21/5
Timmermans-Bors, A.E. 32 21/1 21/5
Timmermans, W.P.M. 7 21/1 21/5
Timmermans, M.A.W. 6 21/1 21/5
Timmermans, P.B.V. 1/2 21/1 21/5
 

Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 149 Hoendiep 143 Hoendiep 150 Hoendiep 158
Jaar: 1945 kwartiergever D. Jongsma R. Westerhof W. Rozema H. Eilander
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Tinneveld, P.W. 55 16/1 21/5      
Tinneveld-Gommans, M.G. 53 16/1 21/5      
Tinneveld, W.J. 19   16/1 17/4    
Tinneveld, P.G. 21     16/1 17/4  
Tinneveld, J.J. 22   4/5 25/5   16/1 3/2


Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 276 Nijverheidsplein 4 Peizerweg 280 Middenweg 1 Van Ewsumstraat 2
Jaar: 1945 kwartiergever T. Reints R. Wasscher J. Hooftman A.A. Croes S.H. Wasscher
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Valckx, H.M. 51 16/1 24/1     25/1 21/5  
Valckx-Piron, M.W.J. 52 16/1 24/1     25/1 21/5  
Valckx, P.J.H. 23   16/1 21/5      
Valckx, J.S.Th. 13   18/3 21/5 16/1 24/1   25/1 17/3

  Peizerweg 287 Peizerweg 298 Zuiderweg 74 Zuiderweg 19
  R.W. Verstok A. van den Broek T.P.J. Polée P. Wasscher
  v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Valckx, P.J.M. 18 16/1 16/5      
Valckx, J.W.A. 15   16/1 9/5    
Valckx, P.M.M. 11   16/1 21/5    
Valckx, H.J.H. 17     16/1 22/4 23/4 21/5


Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 51 Hoendiep 55
Jaar: 1945 kwartiergever U. Kamps G. Ebbinge
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Valckx, J.M. 49 16/1 25/5  
Valckx-van de Ven, P. 43 16/1 25/5  
Valckx, P.E.H. 12 16/1 25/5  
Valckx, G.W.J. 16   16/1 25/5
Valckx, W.C.P. 14   16/1 25/5


Gemeente Hoogkerk straat Roderwolderdijk 5 Roderwolderdijk 9 Kerkstraat 138 Aduarderdiep 19 Peizerweg 261
Jaar: 1945 kwartiergever J. Steen wed. P. Bos J.R. Leutscher H.G. Geertsema R. Groenendal
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Valckx, M. 47 16/1 23/2       24/2 21/5
Valckx-van Vegchel, M. 43 16/1 23/2       24/2 26/5
Valckx, Chr.W. 5 16/1 23/2       24/2 26/5
Valckx, G.P.G. 13   16/1 26/5      
Valckx, P.H.C. 9   16/1 26/5      
Valckx, G.J. 14     16/1 26/5    
Valckx, P.J.G. 11     16/1 26/5    
Keeper, Annie 8       16/1 26/5  


Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 2
Jaar: 1945 kwartiergever R. Scheringa
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Vegchel, G. van 74 16/1 20/5
Vegchel-Lomme, J.G. van 68 16/1 20/5


Gemeente Hoogkerk straat Zijlvesterweg 20
Jaar: 1945 kwartiergever E. Wolters
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Vegchel, P.J.R. van 37 16/1 22/5
Vegchel-Wlodarek, M. van 36 16/1 22/5
Vegchel, G.M.J. van 6 16/1 22/5
Vegchel, A.G. van 4 16/1 22/5
Vegchel, G.M. van 3 16/1 22/5
Vegchel, A.T. van 2 16/1 22/5
Vegchel, C.E. van 0 3/4 22/5


Gemeente Hoogkerk straat Peizerweg 291 Peizerweg 293
Jaar: 1945 kwartiergever G. Vos wed. A. Schoenmakers
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Vergelt, Peter 62 16/1 10/6  
Vergelt, J. 71   16/1 10/6


Gemeente Hoogkerk straat Hoendiep 82 Hoendiep 84
Jaar: 1945 kwartiergever J. Meijer H. Buiter
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m
Verhoeven, Hendr. 55 16/1 25/5  
Verhoeven-Hendricks, G. 46 16/1 25/5  
Verhoeven, A.M. 6 16/1 25/5  
Verhoeven, Th.W. 19 16/1 13/5  
Verhoeven, J.C. 13   16/1 25/5
Verhoeven, W.J. 8   16/1 25/5


Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 251 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever H. Poel opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Vogelzangs, F.H. 34 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4
Vogelzangs-van der Sterren, M.G. 33 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4
Vogelzangs, G.W.M. 4 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4
Vogelzangs, W.P.J. 3 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4
Vogelzangs, J.H.J. 1 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4
Vogelzangs, P.L.M. 1/2 21/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4


Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 11
Jaar: 1945 kwartiergever zelfstandig
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Wijers, G.L. 33 16/1 9/6
Wijers-Giepmans, M.P. 41 16/1 9/6
Wijers, J.C. 9 16/1 9/6
Wijers, Chr.P. 8 16/1 9/6
Wijers, G.P.J. 5 16/1 9/6
Wijers, P.J.M. 3 16/1 26/5
Wijers, Ch.P. 2 16/1 9/6
Wijers, Jozef Peter Hendrikus 0 11/3 9/6 geboren 11/3/1945

Gemeente Hoogkerk straat Koningsplein 2 Kerkstraat 38 Fabriekslaan 5 Elmersmastraat 4 Kerkstraat 178
Jaar: 1945 kwartiergever A. Huizinga A. Buiter G. Noteboom M.J. Meins J. Brouwer
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Wijers, J.H. 53 16/1 14/5        
Wijers-Beek, C.J. 53 16/1 14/5        
Wijers, G.C. 24   16/1 21/5      
Wijers, Christina 21   16/1 21/5      
Wijers, H.J. 18     16/1 21/5    
Wijers, P.J. 15       16/1 14/5  
Wijers, G.M. 11       16/1 14/5  
Wijers, J.M. 16         16/1 15/5

Gemeente Hoogkerk straat Friesestraatweg 253
Jaar: 1945 kwartiergever J. Faber
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Wijnhoven, L.H. 25 18/1 24/5
Wijnhoven-Jacobs, G.A.M. 25 18/1 24/5
Wijnhoven, J.W.G. 2 18/1 24/5
Wijnhoven, P.G.G. 1/2 18/1 24/5
Wijnhoven, G.G. 4 18/1 24/5
Jacobs, M.T.G. 16 18/1 24/5


Gemeente Hoogkerk straat Kerkstraat 26
Jaar: 1945 kwartiergever wed. J. Kooistra
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m
Wijnhoven, P.J. 31 16/1 20/5
Wijnhoven-van Vegchel, C.M. 26 16/1 20/5
Wijnhoven, G.H. 3 16/1 20/5
Wijnhoven, P.C.G. 1/2 16/1 20/5


Gemeente Hoogkerk straat Aduarderdiep 14 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever B. Bosch opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Willems, H. 30 16/1 31/3 29/4 15/5 1/4 28/4


Gemeente Hoogkerk straat Zuiderweg 35 I Oranjesingel 1 Hoogeweg 5 ontbrekende
Jaar: 1945 kwartiergever L.J. Grömmel S. Bijl H.J. Andree Douwes opgave
gemeente: Bergen (L.) leeftijd v/m t/m v/m t/m v/m t/m v/m t/m
Wouterse, J.J. 24 16/1 20/1 29/1 17/4 18/4 28/4 21/1 28/1


 

In 1948 gingen deze Wellenaren in de auto van Màn Valckx op bezoek in Groningen. Met pet is Jup Kopzcinski, militair Frans Wijers, rechts Jan Verstappen en links Jeu Valckx.


Wellenaren op vrijersvoeten in Zuidhorn.

Jan Sijberts uit Well leerde zijn latere vrouw Agatha de Vries tijdens de evacuatie kennen en ze trouwden in 1949. Wim Sijberts, de broer van Jan, trouwde in 1955 met Greet de Vries, een zus van Agatha. 

Greet en Agatha waren dochters van: Rintje de Vries *Harich 21-07-1882 †Noordhorn 12-03-1931 en Fokje Draaijer *Harich 08-09-1886 †Zuidhorn mei 1973.

Bruiloft van Jan Sijberts en Agatha de Vries

Op de bruiloft in Zuidhorn. De ouders van de Wellse bruidegom: Piet & Nel Sijberts-Streutjes. En de moeder van de bruid uit Zuidhorn: Fokje de Vries-Draaijer. 


 

Bezoek uit Neede (Gelderland) bij de herdenking in 1970 op de Kamp bij de familie Daemen. Jan - Joep - Wilmy en Hay Daemen waren samen met de gebroeders Fried en Chris Kessels in 1945 in Neelde en Noordijk (Gelderland) bij de families J. Boonk - Nieland - ten Elshof en hun buren de fam. Hennink. (Hendrik ten Elshof E 43 te Neede).

Op de foto v.l.n.r. Jan Daemen - drie personen uit Neede - Hay Daemen - Hendrik en Drika uit Neede - Nelly Daemen van de Rijdt (vrouw van Hay) en Chris Kessels.


 

Jan Vroom  *06-06-1887 in Opende werd 100 jaar en hij kreeg bezoek van Bertha en Toon Lenssen die destijds in 1945 bij het gezin Vroom waren geëvacueerd.