Zoek

Donderdag 16 juli - Aankomst in Well

De vredesmars door de 'Vrouwen voor Vrede' startte op 21 juni in Kopenhagen.

15 juli 1981

Donderdag voert de mars van het Westduitse Kevelaer via de grenspost Wellsche Hut (gemeente Bergen) naar Venray. Om kwart over elf hoopt het Nederlandse comité Internationale Vredesmars talrijke deelnemers te begroeten. Burgemeester Meyer van de gemeente Bergen zal een toespraak houden.
In Well zal om 1 uur een rustpauze worden gehouden in de Grotestraat aan de oever van de Maas. De bevolking van Well heeft spontaan aangeboden om de deelnemers aan de vredesmars te ontvangen. De werkgroep Leefbaarheid te Well heeft alle medewerking toegezegd.


 

17 juli 1981

De tot een leger van 600 tot 700 mensen uitgegroeide Internationale Vredesmars tegen de atoombewapening streek gisteren — op weg van Kopenhagen naar Parijs — in Noord-Limburg neer. De Vredesmars, die 30 kilometer per dag vordert en nu halverwege is, moet een demonstratie vormen voor een kern wapen vrij Europa, „van Polen tot Portugal", zoals de initiatiefneemsters zeggen.

Het initiatief tot de Vredesmars is van een veertigtal Scandinavische vrouwen. Vier weken geleden vertrok de stoet uit Kopenhagen, en op 6 augustus hoopt men in Parijs aan te komen. Op weg naar Parijs — een tocht van 1150 kilometer, lang — sluiten zich overal nieuwe deelnemers aan. Vandaag zal de mars Deurne aandoen, en zaterdag en zondag bivakkeert de Vredesmars in Eindhoven. Onder de deelnemers zijn talrijke complete gezinnen, met baby's, kleuters, grotere kinderen, en zelfs hun honden maken de tocht mee. De leeftijd van de deelnemers varieert van 16 tot 70 jaar. „Ons doel is de mensen wakker te maken", zegt de Noorse Mary Topper. We hopen dat de regeringen daardoor meer aandacht aan de publieke opinie zullen gaan schenken. Er zijn linkse en rechtse groepen onder ons,-maar allemaal eensgezind tegen kernbewapening", legt Mary Topper uit. Uit de hele wereld kregen zij en haar Scandinavische medestanders al meer dan' honderd telegrammen met gelukwensen en bemoedigende boodschappen. In Well  kwam de stoet gisteren de Duits-Nederlandse grens over en werd daar hartelijk verwelkomd door Nederlandse supporters. 

 


Eensgezind tegen kernbewapening.

 


 

Aankomst bij de Duits - Nederlandse grens Well - Weeze.


 

Op de achtergrond het Duitse Zollamt nabij het Nederlandse grenskantoor de Wellsche Hut.


 

Aan de grens in Well.


 

Maarten Wiersma met zijn politie collega. Rechts staan afgevaardigden van de gemeente Bergen met op de rug gezien gemeentesecretaris Jozef Donker, met bril burgemeester Ed Meijer en daarnaast wethouder Cor Cornelissen. 


 

Leden van Joekskapel "Moi Zat" maakten muziek aan de grens zoals Fien Weijs - Verdellen met zoontje John.


 

Lisette Rötjes met de tomboerijn.


 

Piet Verdellen.

De deelnemers van de Vredesmars werden in Well aan de grens hartelijk ontvangen. Daarna trok de stoet via de Wezerweg - Kasteellaan naar de Grotestraat. Bewoners hadden vlaggen uitgehangen en pastoor luidde feestelijk de kerkklokken. 


 

Truus Hebben - Verblackt,  Nelly Driessen - Sprunken en Wil Schonenberg - Janssen.


 

De Vredesmars in de Grotestraat ter hoogte van zaal café Walaria.


 

Loed Jenneskens - Wil Schonenberg en Jan Jacobs.


 

Grad en Anna van Gellecom. Veel Wellenaren liepen een stuk mee in de stoet zoals hier Charles Koppers (midden) en Elly Janssen (rechts onderaan.


 

De Vredesmars in de Grotestraat op weg naar Eldershome waar een rustpunt was. Hier zong het Kinderkoor voor de deelnemers van de tocht.


 

Het einde van de lange stoet is in zicht.


In Well hergroepeerde de stoet zich in de tuin van het bejaardenhuis Eldershome. Er waren talrijke complete gezinnen bij met baby's, kleuters, grotere kinderen en zelfs hun honden maakten de tocht mee. De leeftijd van de deelnemers varieert van 16 tot 70 jaar. Een kinderkoor luisterde het verblijf in Well op en later trok de Joekskapel „moi zat" een stukje op de vredestocht mee. Via Well ging het van Geijsteren naar Venray. Twee Noorse ambulances en wat bagagewagens sloten de stoet. Initiatiefnemers van de vredesmars zijn een veertigtal Scandinavische vrouwen. Op weg naar Parijs - 1150 kilometer ver - sluiten zich overal nieuwe deelnemers aan. „Ons doel is de mensen wakker te maken", zegt de Noorse Mary Topper. „We hopen dat de regeringen daardoor meer aandacht aan de publieke opinie zullen gaan schenken". Ze voorkwam dat een Duitse deelnemer donderdag vlak voor de Nederlandse grens een demonstratie bij een NAVO-basis op touw wilde zetten. „Er zijn linkse en rechtse groepen onder ons. Maar allemaal eensgezind tegen kernbewapening", legde Mary Topper uit. 

In de tuin van Eldershome.


 

Bij het bejaardenhuis werden opnames gemaakt die 's avonds in het TV journaal  en in het VARA programma 'Achter het Nieuws' werden uitgezonden. Wellse belangstelling van o.a. Annie Roosen, Lies de Riet-Cox en Mia Minten-Hebben. 

De stoet trok verder over de brug via Wanssum en Geijsteren naar Venray. Hier sliep men bij gastgezinnen en in sporthal de Wetteling.

Na 45 dagen en 1100 km. werd de tocht 6 augustus in Parijs op vliegveld  Le Bourget ontbonden.