Zoek

Juliana en Bernhard op kasteel Well

Op 24 en 25 april 1950 brachten de toenmalige Koninging Juliana en haar man Prins Bernhard een officieel bezoek aan de provincie Limburg.  Ze bezochten diverse plaatsen en ook waren ze even op kasteel Well waar ze door Pastoor Reiné  en Burgemeester Thei Douven met zijn wethouders werden begroet.

Het regende en sneeuwde; het was koud en al donker, toen de vorstin en de prins die dinsdagavond 25 april met een vertraging van bijna drie uur met de veerpont in Well aankwamen.  Bij het kasteel hadden de kinderen vier uur op hun Koningin staan wachten. Juliana legde piëteitvol een krans voor het kruis, dat burgemeester Douven bij het kasteel had laten oprichten.

In de stilte van de avond stond Koningin Juliana voor het verzetsmonument hier in Well, dat werd opgericht ter herinnering aan zeven voortreffelijke vaderlanders uit Limburg, die in mei 1943 door de bezetter werden gefusilleerd. De krans die zij aan de voet van het gedenkteken legde is een symbolische daad ter eerbiedige gedachtenis van alle dapperen van Limburg. En het waren er velen die in de strijd voor vaderland en vorstenhuis hun leven gaven.

Na de plechtigheid heeft de burgemeester Juliana en Bernhard verrast met een zeer origineel cadeau n.l. zes sierkippetjes voor de hele Koninklijke familie. 

De volgende dag heeft burgemeester Douven het verzetsherdenkingskruis naar de fusilladeplaats op de Hamert laten overbrengen bij het Monument der Gevallenen. 


 

Dagblad voor Noord Limburg 26-04-1950


 

Kijk ook naar deze Polygoon film van het kennismakingsbezoek aan Limburg.