Zoek

St. Vitusbeeld in nis

Dit St.Vitusbeeld staat in een nis aan de Grotestraat 34. Koster Frans Coppers, die hier destijds woonde, liet het beeld van de patroon van de parochie Well op 25 augustus 1950 plaatsen. In zijn rechterhand draagt St.Vitus een afbeelding van de Wellse kerkpoort uit ca.1600. Aanvankelijk droeg hij in zijn linkerhand een palmtak, het symbool van een martelaar.


 

Bij een na-oorlogse verbouwing van het pand eiste de welstandscommissie van de gemeente Bergen, dat op deze plek een raam moest komen. In verband met dringende winkelruimte ging de koster in Bergen praten en werd het uiteindelijk goed gevonden dat er een nis gemaakt werd i.p.v. het raam. Het beeld werd van klei gemaakt door Jan Gubbels in Tegelen.


 

Het beeld van klei in de nis aan de Grotestraat is een kopie van het houten beeld, boven in het altaar van de St. Vituskerk. St. Vitus is hier afgebeeld in Lodewijk XIV kledij en het stamt uit ca. 1700. 


 

In de periode 1956 -'58 droeg St. Vitus tijdelijk een model van de nieuwe kerk die in de Hoenderstraat gebouwd werd.


 

 Inmiddels is de gevel geverfd en is er een Lunchroom en B&B gevestigd door kleinzoon Ron Coppers. In oktober 2021 werd het pand door Coppers verkocht.


Download HIER het PDF "Het verhaal van het beeld St. Vitus", geschreven door Dhr. Jan Gubbels uit Nijmegen.