Zoek

Retraite in Manresa

In 1907/1908 werd in het heideachtige gebied ten oosten van Venlo het retraitehuis MANRESA, op de Leuterberg, door de paters Jezuïeten gesticht. Heel veel katholieke scholieren, werknemers en andere eenlingen of groepen uit  div. windstreken zijn er in retraite geweest. Ook in de jaren vijftig was het heel gewoon dat je als katholieke jongeman eerst een week in retraite ging, voordat je in militaire dienst moest. Hier werd je voorbereid op het echte leven. Het klooster Manresa is in 2001 gesloopt.


 

Retraite van 22 tot 25 januari 1937 van tuinders uit  Afferden, Bergen, Heijen en Well.

Drie Wellenaren staan op deze foto: 3e rij van onder, 4e en 5e van links zijn Wiel Linders en Willem Simons. De bovenste rij, 6e van links is Bertus Tax. Alle drie woonden in de Grotestraat.


 

Op de foto uit 1955 staan in de tuin van het klooster twee Wellenaren tussen de dienstplichtigen. Jan Luijpers ('t Leuken) en Wim Peeters (Knikkerdorp) staan in de vierde rij vanaf beneden: derde en vierde van rechts.Verder staan er voor zover bekend tussen: Jenneskens uit Wanssum, Hai Hegger uit Lomm en Maas uit Bergen.


 

Nog een lichting dienstplichtigen, die 's avonds stiekem uit het slaapkamerraam kropen en het dichtstbijzijnde café opzochten!

Vijf Wellenaren: 2e rij van onder staat geheel links Sjaak Smits ( Grotestraat) met naast hem Pierre Klabbers (Nicolaasstraat). Achter Pierre staat Piet Degen (Papenbeek). 6e rij van onder helemaal rechts is Herman Thijssen uit de Sterrenbos. Hij emigreerde later naar Canada. Gerrit Coppers (Grotestraat) staat in de 7e rij vierde van rechts. 


 

Ook de jonge boeren uit de wijde omgeving ontkwamen niet aan een retraite. Onder hen op de derde rij vanaf beneden en 6e van links is Jan Rijs uit 't Elsteren.