Zoek

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Persbericht juni 1969.

Grootscheepse inspectie van bodem en vaargeul. Scheepvaart in de Maas wordt stilgelegd.

Rijkswaterstaat zal in de komende bouwvak vakanties (vanaf 26 juli) vier van de zes stuwen op de Maas strijken, waardoor de vaart op deze rivier een dag of tien gestremd zal zijn. Het waterpeil zal namelijk ongeveer twee en een halve meter worden verlaagd. Het strijken van de stuwen is nodig voor reparatie en inspectie der waterbouwwerken en ook voor inspectie der Maasoevers, de oeverwerken en de verdedigingswerken in verband met het afkalven van de Maasoevers. De stuwen zullen worden gestreken in Belfeld, Sambeek, Lith en Grave. Die in Roermond en in Linne blijven in tact. Een dergelijke rigoreuze maatregel van Rijkswaterstaat is wellicht nog nooit eerder getroffen. Deze zeldzame maatregel betekent een grote wissel op de vaderlandse binnenvaart, waar nu reeds cijfers loskomen vanuit schipperskringen in Maasbracht tot een schade van één miljoen gulden of nog meer. Juist om eventuele schade tot een minimum te beperken wordt de maatregel in de bouwvakvakantie uitgevoerd. Het scheepvaartverkeer zal niet alleen het ongemak van de unieke en grootscheepse inspectie van de Maas te dragen krijgen. Tussen 26 juli en 5 augustus zal ook het wegverkeer daar de dupe van worden omdat dertien oeververbindingen zullen uitvallen. Dertien veerponten — elf van Rijkswaterstaat, een gemeentelijke en twee particuliere — zullen in die periode uit de vaart moeten worden genomen. Nagenoeg alle watersportaktiviteit zal in de komende vakantiepiek ten noorden van Roermond op en langs de Maas onmogelijk zijn. 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Baileybrug Well eind juli 1969.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Dagblad de Tijd 28-07-1969 

Rijkswaterstaat voert deze week een opmerkelijk en omvangrijk werk uit. Voor het eerst sinds de kanalisatie van de Maas, precies veertig jaar geleden, moet deze vaarweg, althans tussen Roermond en Lith, aan een grondige inspectie worden onderworpen. Om meer dan een reden is dit hard nodig. Onderdelen van kunstwerken zijn vanwege opgetreden slijtages onbetrouwbaar geworden. De rivier moet opnieuw in kaart worden gebracht, waarbij de KLM en de landmeetkundige dienst assistentie zullen verlenen en voorts dienen de oevers gecontroleerd te worden. Deze revisie van de Maas over een afstand van 115 kilometer, is alleen dan goed uitvoerbaar, wanneer het water zijn geringste peil zal hebben bereikt. Daarom is de operatie Maas zaterdagmorgen ingezet met het sluiten van de sluizen te Heumen en Lith en het strijken van de stuwen te Belfeld. Sambeek. Grave en Lith. Het strijken van de stuwen lokte tijdens het weekeinde heel wat kijklustigen naar de Maas. Zij wilden de vrij unieke metamorfose van de anders zo imposante „statig zeewaarts stromende" rivier tot een onbetekenend beekje, niet missen, maar zij kwamen bedrogen uit. Het strijken behoort namelijk geleidelijk te gebeuren. Bij de lage afvoer van Maaswater, naar schatting slechts 50 kubieke meter per seconde als gevolg van de hitte en de daarmee gepaard gaande geringe aanvoer van regenwater, kon het strijken van de stuwen royaler gebeuren dan anders, maar toch niet sneller dan 10 cm per uur.

De laagste waterstand is daarom niet eerder dan vandaag te zien. Zodra dit het geval is. kan de grootscheepse inspectie van veerstompen, sluisdeuren, bruggen en stuwdorpels beginnen, plus de noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Ruim 120 personeelsleden van Rijkswaterstaat en werknemers van aannemersbedrijven zijn hierbij betrokken. Voor deze laatste categorie is de bouwvakantie naar een latere datum verschaven. Deze vakantie heeft intussen de tijdsduur van de Maas-inspectie bepaald aangezien in die periode de scheepvaart op de Maas betrekkelijk gering is. Naast de bij het herstel van kunstwerken betrokken personeelsleden nemen nog anderen aan deze operatie deel. Functionarissen van de KLM en van de landmeetkundige dienst, die vanuit de lucht de Maas zullen bestuderen om de rivier en het oeververloop opnieuw in kaart te brengen. Een belangrijke groep medewerkers levert de mijnopruimingsdienst. Deze instantie wacht druk werk, daar Rijkswaterstaat er zeker van is. dat op de bodem van de Maas nog heel wat munitie uit de laatste wereldoorlog is achtergebleven.

Inspectie. Dit vermoeden werd reeds meteen zaterdag en zondag bevestigd, toen bij het Limburgse Kessel, Arcen, Tegelen en Neer granaten en enkele lichte vliegtuigbommen werden aangetroffen. Bij de Rijkswaterstaat in Nijmegen kwam een melding binden, dat op een andere plek in de Maas nog een twaalftal landmijnen aanwezig is. Het opruimen van munitie is nog een bijkomstige reden, waarom de inspectie van de Maas een nuttige onderneming is. De Rijkswaterstaat rekent op de medewerking van het publiek om munitievondsten meteen te melden; de politie voegt hier de waarschuwing aan toe: dat kijklustigen geen waagstukken moeten ondernemen door zelf projectielen te demonteren. In Venlo Wrt een opengebroken brandkast uit de Maas opgehaald. Tussen Roermond en Lith Is tot I augustus, eventueel nog enkele dagen later, geen scheepvaartverkeer mogelijk. De schepen kunnen niet langs de Maasoevers gemeerd blijven liggen, maar moeten diepere Maaskommen (grindmeren) of havens opzoeken. Om deze ligplaatsen op- behoorlijk waterpeil te houden zijn hier en daar tijdelijke dijken aangelegd. Het wegverkeer ondervindt eveneens ongemak van de werkzaamheden aan en op d* Maas. daar de meeste veren uit de vaart zullen gaan. Zaterdag en zondag konden nog praktisch alle veren hut diensten blijven verlenen, maar wanneer de Maas haar laagste stand heeft bereikt zal dit niet meer mogelijk rijn. Tussen Roermond en Lith zijn dertien veren in de vaart. Het gemotoriseerd verkeer doet er goed aan om de vaste oeververbinding te benutten, de Maasbruggen te Roermond, Venlo, Well. Gennep en Grave.

Ongemakken. Om de stremming van het scheepvaartverkeer tot een minimum te beperken zijn maatregelen getroffen om ook buiten de normale uren schutten mogelijk te maken op de kanalen de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal en het kanaal van Wessem naar Nederweert. Bovendien zijn de schippers tijdig gewaarschuwd, zodat bijvoorbeeld grindtransporten vanuit Stein naar Duitsland, welke normaal via Noord-Limburg gaan. thans via een omweg langs het Belgische Albertkanaal kunnen worden uitgevoerd. Schippers noch exploitanten van veerdiensten kunnen schade claimen. De revisie van de Maas. aldus Rijkswaterstaat. geschiedt tenslotte ook en vooral in hun belang en in dat van de eigenaars van gronden langs de Maas, die schade ondervinden van de afkalving van de rivieroevers. Zij worden niet alleen brokken land aan de Maas kwijt, maar moeten bovendien nog belasting betalen voor gronden, die verloren zijn gegaan. Met een nieuwe oevervaststelling en de aanleg van verdedigingswerken tegen erosie zijn zij zeer gebaat. De schippers trouwens ook. daar de afkalving van de oevers bij de bepaling van de vaargeul misleidend kan werken. Gelegenheidshengelaars die van d» lage waterstand denken te kunnen, profiteren om vissen te verschalken maken, volgens de Rijkswaterstaat, weinig kans, daar er voor de vissen genoeg water in de Maas overblijft om aan de grijpgrage handen van het oeverpubliek te kunnen ontkomen. Met de werkzaamheden aan stuwen, sluizen en bruggen hoopt Rijkswaterstaat zaterdag zover gevorderd te zijn, dat op die dag met het zetten van  de stuwen begonnen kon worden. Bij geringe watertoevoer kan het enkele dagen duren voor de Maat de voor de scheepvaart gewenste stand heeft bereikt. Het verschil in waterstanden tijdens en na de operatie Maas bedraagt enkele meters. Op sommige plaatsen drie à vier. De bewoners van het stroomgebied van de Maas zullen deze verschillen maar zelden kunnen waarnemen. Vandaar de begrijpelijke belangstelling voor deze rivierinspectie. De Maas is deze week een toeristische attractie: een interessante bezienswaardigheid. Heus niet alleen voor de inspecteurs van Rijkswaterstaat.

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De lage Maas, gezien vanaf het oude kerkhof in de Grotetsraat.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De Twentsche courant Tubantia 28-07-1969

In twee dagen, sinds zaterdagmorgen acht uur, toen Rijkswaterstaat het sein gaf om de Maas tussen Roermond en Lith gedeeltelijk droog te leggen voor een grondige inspectie en herstelwerkzaamheden, is de rivier veranderd in een op sommige plaatsen kwalijk stinkende beek, die hier en daar maar enkele meters breed is. Nu de rivier door het strijken van vier stuwen bijna droog is, blijkt de Maas een groot wapenarsenaal. In het slijk langs de oevers is op tientallen plaatsen oorlogstuig gevonden van de meest uiteenlopende soort. Verroeste handgranaten, mortierprojectielen, artilleriegranaten en lichte vliegtuigbommen werden bijna overal langs de drooggevallen oevers gevonden en de mijnopruimingsdienst kwam haast handen tekort om alle telefoontjes van meldingen aan te nemen. Onafgebroken is men gisteren bezig geweest het gevaarlijke oorlogstuig te bergen, daarbij geholpen door toeristen en nieuwsgierigen, die in de meeste gevallen de vondst van de munitie meldden en daarna het publiek van de gevaarlijke plaatsen weghielden. Vandaag hebben Limburgse munitiedeskundigen, geholpen door vier collega’s uit Gelderland de oevers van de droge Maas systematisch afgezocht. Volgens geruchten en aanwijzingen moet de Maas een grote bergplaats zijn voor oorlogstuig, dat er tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in is gevallen of gegooid. Plaatsen waar men extra voorzichtig zal zijn, omdat er tijdens de oorlog zwaar gevochten is, zijn bijvoorbeeld Overloon, Overasselt — waar de Amerikanen overtollige munitie in het water hebben gedumpt — en Belfeld. Verder beschikt de mijnopruimingsdienst nog altijd over tips, die vanwege de normale waterstand steeds onbenut zijn moeten blijven. Onder een duiker in de Niers bij Ottersum moeten enkele bommen zitten. De Duitsers hebben die daarin gestopt met de bedoeling het geval te laten springen om een doortocht te onderbreken. Dat is hen niet gelukt. Het oorlogstuig bleef intact. Vanwege het hoge water kon men tot nu toe niets ondernemen. Verder is er de tip van een ondergrondse uit Grubbenvorst en een dokter uit Belfeld. die tijdens de oorlog uit een Duits kamp enkele tientallen mijnen hadden geroofd, die bij Grubbenvorst in de Maas zijn gegooid. Een oude veerman uit Grubbenvorst heeft eerder de plek gewezen, waar volgens hem nog een vliegtuigwrak in de Maas moet liggen. Ook zijn er oudere meldingen van de positie van enkele vliegtuigbommen boven Vierlingsbeek. Met de gedeeltelijke drooglegging van de Maas zijn gisteren ook de eerste sporen van misdaad ontdekt. Tussen Venlo en Velden werd een met slijk gevulde gekraakte brandkast naar boven gehaald. Men weet nog niet waar die vandaan komt. Ook werden gisteren enkele bromfietsen opgevist, die vrijwel zeker van diefstal afkomstig zijn of in de Maas zijn gekiept om de verzekeringspremie voor diefstal te kunnen innen. Aan de oppervlakte kwamen verder fiets- en autowrakstukken, banden, sleepkabels, ankers, potten en vrijwel alle denkbare rommel. Als strandjutters trokken vele vaders met hun zoontjes langs de verroeste en doorweekte schroothoopjes over de droogliggende rivierbeddingen.

Op plekken, waar stroompjes en beken rioolwater in de Maas uitmonden verdreef een doordringende stank zwemmers en nieuwsgierigen. Vele zwemmers werden verder afgeschrikt door het vele hout en ijzer dat zaterdag en zondagmiddag met de stroom kwam afdrijven. Menige bader verwondde zich. Zaterdagmorgen en zondagmorgen voor dag en dauw opereerden de stropers langs de Maas. Fuiken werden gelegd in stroompjes en beken die in de Maas uitmonden, hengels door schepnetjes vervangen. Menige naar zuurstof snakkende vis werd op het droge gelepeld. Dikke palingen uit de vangnetten geschud. De rijkspolitie patrouilleerde intensief. Vandaag beginnen de reparaties aan veerstoepen. stuwdorpels.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Dagblad voor Noord-Limburg 28-07-1969.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De steiger van Rijkswaterstaat in de Grotestraat.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De Volkskrant 29-07-1969


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Algemeen Dagblad 29-07-1969

Uit het slib van de drooggevallen Maas is gisteren een nieuwe handel opgebloeid. Talrijke handelaren in oude metalen met juten zak en schop, dalen de steile oevers af. Het zijn de strandjutters van de Maas. De Venlose politie rukte gistermiddag in allerijl uit nadat een visser meldde, dat twee opkopers vlak bij de Maasbrug een zware granaat van ongeveer twee meter lengte wilden uitgraven en in hun bestelwagen sjorren. 
MUNITIE Nu de Maas bijna overal haar laagste punt heeft bereikt, wordt steeds meer munitie gevonden. De Hulpverleningsdienst afdeling Noord-Limburg was gisteren de hele dag bezig met het ophalen en demonteren. De groepscommandant van deze dienst, de heer L. Tosserams vertelde: „In Arcen hebben de mensen geprutst aan een fosforbom. Toen het ding prompt begon te roken zat de schrik er wel in. De verroeste projectielen lijken onschuldig, maar ze zijn extra gevaarlijk.” 
GRANATEN In Well werden gisteren drie gevaarlijke brisantgranaten gevonden, in Arcen vijftien mortiergranaten, in Maashees achttien landmijnen, in Grubbenvorst 40 mijnen, in Oeffelt een pantservuist en in Ooijen enkele mortiergranaten.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Bij de Loswal.


Op de oostelijke Maasoever werden van Belfeld tot Ottersum 15 brisantgranaten gevonden. De zwaarste woog 45 kilo. Aan de westelijke Maasoever van Belfeld tot Well bestond de buit eveneens uit tientallen brisant-, mortier-, hand- en geweergranaten. Onder Geijsteren stiet men op 17 zeer gevaarlijke S-mijnen.

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De krib bij de Bleek. Aan de overkant hoeve 'de Kooy' in Wanssum.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Leeuwarder courant 29-07-1969

De Rijkspolitie te water heeft gisteren verscheidene jutters van de droogliggende Maasbeddingen moeten jagen. Onder hen bevonden zich verscheidene woonwagenbewoners. die het vooral op ankers van droogliggende boeien hadden gemunt. 
Onder Well trof de rijkspolitie drie Venlose kampbewoners aan, die bezig waren om loden broodjes te roven uit de kiel van een gezonken zeiljacht.
De luguberste vondst deed een onderwijzeres uit Lomm. Op een zandbank in de sterk gezakte Maas zag zij het geraamte van een mens liggen. Het was het stoffelijk overschot van een Duitse militair, die de gravendienst van het Ministerie van Defensie op het Duitse kerkhof in IJsselstein ter aarde heeft besteld. 
Wederom werden verschillende criminele sporen ontdekt. Aan de Maaskade onder Venlo kon de brandweer een tweede brandkast uit het water vissen. Ook deze bleek gekraakt. Omtrent de herkomst konden geen verdere gegevens worden verstrekt. In samenwerking met de Rivierpolitie en de rivier- en bakenmeesters van Rijkswaterstaat heeft de hulpverleningsdienst gisteren weer veel oorlogstuig kunnen bergen in een munitiebunker te Venlo. Op de oostelijke Maasoever van Belfeld tot Ottersum werden in totaal vijftien brisantgranaten gevonden. De zwaarste woog 45 kg. Aan de westelijke Maasoever van Belfeld tot Well bestond de buit eveneens uit tientallen granaten. Onder Geijsteren stiet men op zeventien S-mijnen, die bij ontploffing enkele honderden scherfjes verspreiden. Een derde ploeg van de hulpverleningsdienst vond bij Cuyk en Mook twintig granaten, vijf kilo patronen en enkele zwaar verroeste wapens. Bij Oeffelt is met enkele rode vlaggen een vliegtuigbom gemarkeerd. Deze wordt vandaag gedemonteerd. De reparatiewerkzaamheden aan stuwdorpels, veerstoepen, sluisdeuren en bruggen zijn in volle gang. Vliegtuigen maakten gistermiddag enkele verkenningsvluchten en zullen vandaag de Maas karteren.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Bij de Bleek.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De Nieuwe Limburger 29-07-1969

VENLO „Vertel de mensen ze dat oorlogstuig wat nu droog komt te liggen langs de Maas toch laten liggen. Het is levensgevaarlijk om die explosieven mee naar huis te nemen. Toch gebeurt het. Wat hebben ze daar aan? Niets!  Ze spelen alleen met hun leven ! 
Louis Tosserams uit Venlo, lid van de Mijnopruimingsdienst, slaakte deze kreet gistermiddag nadat hij uit het achtertuintje van een café in Wanssum een projectiel had opgehaald dat een dag eerder bij de Maas ontdekt was. „De man die deze granaat heeft meegenomen weet niet welk risico hij genomen heeft”. De verlaging van de waterstand in de Maas bezorgt de Mijnopruimingsdienst bijzonder drukke dagen. Louis Tosserams, die al sinds 1945 lid is van deze dienst, regelt normaal met een collega alle explosieve zaken, die in de zuidelijke provincies aan het licht komen. Nu heeft hij echter versterking gekregen terwijl ook commandant J. Keulen van de Mijnopruimingsdienst, die een week naar Noord-Limburg is gekomen om de opruiming te leiden. De Mijnopruimingsdienst heeft dit jaar al 1200 maal ergens explosieven opgeruimd en sinds zaterdagmiddag krijgt zij uit vrijwel elke gemeente in Noord-Limburg tips door.

FOSFORGRANATEN IN VELDEN „Ja”, zegt Louis Tosserams, „ik kan ze wel even op een rijtje zetten. Het begon zaterdag met Velden waar heel gevaarlijke fosforgranaten gevonden werden. De gevaarlijkste vondst tot nu toe. Zondag kregen we meldingen uit Venlo, Wanssum, Kessel, Neer en vandaag (maandag) zijn daar Beesel, Grubbenvorst, Ottersum, Well en nog een keertje Wanssum bij gekomen”. De Mijnopruimingsdienst opereerde gistermiddag met drie ploegen van twee man. Een ploeg was met een boot bezig om de oostelijke Maasoever te zuiveren, terwijl commandant Keulen en de heer Tosserams aan de westelijke Maasoever bezig waren. De 42 mijnen die bij Grubbenvorst in de Maas zijn gegooid direct na de oorlog konden gistermiddag nog niet geborgen worden.

LIJST VONDSTEN Vanmorgen zou men een nieuwe poging wagen omdat deze naar verwachting de waterstand dan wat lager zou zijn dan gisteren. Wel geborgen werden gisteren 22 granaten en mortieren (bij Venlo uit de Maas gevist), een granaat (die bij de veerpont in Broekhuizen lag), een Bazooka “(die inde haven van Wanssum lag), een raketbom van 35 kg (bij Wanssum) en (inde buurt van de bailybrug bij Wanssum) nog enkele granaten. Aan de overzijde van de Maas werden bij Wellerlooi enkele granaten gevonden en bij Well een bom. Een vondst die gisteren niet meer aangetroffen werd maar wel gemeld zijn een kist met punt 50 patronen, die bij Broekhuizen kwam bloot te liggen en enkele granaten die bij Wanssum gezien waren.

„INVRIEZEN” Commandant Keulen zei: „Je merkt elke dag, de mensen kunnen er niet af blijven. Maar laat degene, die de rommel mee naar huis genomen heeft toch de politie bellen. Er staat geen straf op en wij kunnen dan alsnog die explosieven ophalen”. De nu gevonden explosieven worden in eerste instantie opgeslagen in een bunker in Venlo. Daarna worden ze daar onschadelijk gemaakt. Explosieven die moeilijk onschadelijk gemaakt kunnen worden, worden ingevroren, d.w.z. vaneen betonnen omhulsel voorzien en daarna bij Haamstede inde zee geworpen.

WEER EEN BRANDKAST Overigens levert de Maas niet alleen projectielen op. Gisteren is opnieuw bij Venlo een opengebroken brandkast gevonden. Zondag was dat ook al het geval terwijl inde haven van Wanssum een gestolen bromfiets is opgevist.

PORTEFEUILLES ZOEK In Wanssum wordt de waterstand inde haven nauwkeurig inde gaten gehouden. Eind vorig jaar zijn er namelijk drie portefeuilles met inhoud inde haven terechtgekomen en de eigenaren hopen nog steeds dat ze hun verloren bezit kunnen opvissen. Tussen Kessel en Neer is een gedeelte vaneen inde oorlog gezonken schip bloot komen te liggen. In de buurt van de brug bij Wanssum ligt een groot anker op het zand. Ook is er duidelijk het z.g. jaagpad te onderscheiden. Dat is het pad waar vroeger de paarden liepen die de schepen voorttrokken stroomopwaarts.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969
Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De Nieuwe Limburger 07-08-1969

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Vervolg van de tekst: Dit gebeurde iets vroeger dan normaal, omdat bepaalde reparaties aan het stuw- en sluizencomplex pas met behoorlijk waterpeil kunnen worden uitgevoerd. Er is namelijk een drijvende bok voor nodig en die kon het complex met de abnormale lage waterstand van de laatste week niet bereiken. Gemiddeld stijgt het water tussen Roermond en Belfeld nu weer met tien centimeter per uur totdat de normale waterstand weer is bereikt. Men rekent erop, dat dat iets langer kan duren dan was voorzien vanwege de abnormaal lage wateraanvoer, die wegens de uitzonderlijke zomer geringer is dan normaal. De kosten van de reparaties aan het stuw- en sluizencomplex van Belfeld zullen in totaal zo’n driekwart miljoen gulden gaan vergen. Intussen is scheepvaart op de benedenloop van de Maas weer mogelijk tot Sambeek. In dat gedeelte van de Maas zijn de sluizen al in het afgelopen weekend „neer” gegaan.


 

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

VENLO 8 augustus — Nadat de Maas ruim een week terug geschrompeld geweest is tot een onbeduidend riviertje waarop geen scheepvaart mogelijk was (in de Venlose Maashaven lagen net zoveel schepen op het droge als in het weinige overgebleven water) is men nu druk bezig het water weer op normaal peil te brengen. Het water stijgt nu met een snelheid van tien tot vijftien centimeter per dag 's nachts soms vijfentwintig centimeter. Verwacht wordt dat dit weekeinde alle leed geleden is en de Maas weer voor alle schepen bevaarbaar zal zijn
Donderdagavond was de stand van de Maas in Venlo al weer 10.40 meter boven NAP; er is nog slechts een halve meter meer nodig om een normaal zomerpeil te bereiken. (Vorige week was de stand op dezelfde plaats met 8.77 meter op een ongekend laag peil, minder dan de helft van het winterpeil en ongeveer twee meter lager dan het gewone zomerpeil)
Op de hele Maas is scheepvaart voor de kleinere schepen sinds gisteren weer mogelijk. De sluis in Belfeld en de schutsluis in Roermond zijn weer ingeschakeld. In Belfeld en in Roermond kan weer op beperkte schaal geschut worden, voor schepen tot een maximale diepgang van 2.20 meter.

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

Dagblad de Tijd. ROERMOND. 11 aug. — Na de revisie van een gedeelte van de gekanaliseerde Maas zit het Rijkswaterstaat niet mee om de waterstand van de rivier op het vereiste peil te brengen. De grote droogte als gevolg van de dagenlange hitte is hier de oorzaak van. De waterafvoer uit België is te gering. De verwachting dat alles rond 5 augustus normaal zou zijn is niet uitgekomen. Tientallen schepen liggen al dagenlang bij de sluizen van Roermond en Linne te wachten om te worden geschut. In totaal rond 150. Voor kleine schepen met een geringe diepgang is de Maas wel bevaarbaar. Ongeduldige schippers, wier schepen een grotere diepgang dan 2.40 meter vertonen, wilden op eigen risico geschut worden, maar kregen daarvoor van Rijkswaterstaat geen toestemming. Verwacht wordt, dat deze week het scheepvaartverkeer op de Maas weer normaal zal zijn.

Lage waterstand Maas Well juli-augustus 1969

De pont vanaf Bergen begin augustus 1969, met aan de overkant hoeve 'de Staay' in Vierlingsbeek.