Het eerste Christoffelbeeld aan de Maas.
Circa dertig jaar heeft in de Grotestraat, bij de Vituskapel naast de vroegere Vituskerk aan de Maas, een beeld gestaan van Christoffel met kind. De Helmondse beeldhouwer Herman Magis maakte het destijds als student bouwkunde in Delft.
Midden jaren tachtig is het spoorloos verdwenen.
Aanleiding voor het artikel in het derde Jaarboek en de speurtocht naar de verdwenen Christoffel was een foto uit begin 1962, die het Archief begin 2014 kreeg van oud-kapelaan Jos Schreurs. De foto is gemaakt bij de eerste studentenrevue, waarin The Four Studs – Paul Reiniers, Toine Vullings, Jan van Bommel en Fré Thissen – voor een glorieuze terugkeer zorgden van het beeld, dat weken eerder mysterieus was verdwenen.
De (tijdelijke) verdwijning van Christoffel – een stunt voor de revue – kreeg in Dagblad voor Noord-Limburg in december 1961 en januari 1962 de nodige aandacht.
Dagblad voor Noord-Limburg berichtte op dinsdag 30 oktober 1956 uitvoerig over de onthulling van het beeld op zaterdag 27 oktober.
Op die zaterdag kondigde de krant die onthulling aan onder voorbehoud.
Frans Ruys (voormalig architect in Breda), voorzitter met de titel keizer van het Delftse studentendispuut Die Blaauwe Schuyte, had nog zes foto’s van de onthulling in bezit.
Harmonie de Vriendenkring begeleidde de stoet vanaf het kasteel en luisterde de onthulling muzikaal op. Vooraan loopt het harmoniebestuur met v.l.n.r. Gerrit Simons -Jo Thissen - voorzitter Wim Koppers - Thei Klabbers en (boswachter) Hommen. Rechts dirigent Tinus Stevens.
In de koets ‘kasteelheer- en -vrouw markies en markiezin de Pas de Feuquières’, Jean Leering, in leven hoogleraar kunstgeschiedenis in Eindhoven. Achter de koets loopt de maker van het beeld, Herman Magis (met bril). Op de voorgrond lopen Wellse kinderen mee: Anny Verblackt - Magda en Pieter Simons - Annemie - Truus en Bep Klabbers.
De oorkonde over de schenking wordt voorgelezen door dispuut-secretaris Jacques Höppener. In het midden (met cape) Frans Ruys; rechts burgemeester Adriaan van Mackelenbergh.
Voorzitter / keizer Ruys overhandigt de oorkonde aan burgemeester van Mackelenbergh. Rechts, met capuchon, juf Mien Arts.
Burgemeester en markies kijken wat er onder een jutezak vandaan komt.
Bewonderende blikken voor het beeld van Christoffel, dat in het Maasdorp ‘te modern’ werd gevonden en niet op veel bewondering kon rekenen.
Het beeld had een prominente plaats in de Grotestraat. Hier kijkt Christoffel uit over het hoge water van de Maas in 1966.
Lees het complete verhaal, met meer foto's van:
'Het mysterie van Christoffel' in deel drie van ' WELL sporen uit het verleden'
Met dank aan oud Wellenaar Paul Reiniers, voor zijn speurwerk en verdere medewerking.
Actueel
Archief Well presenteert foto's op donderdag 26 september.
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 5)
Stem op Archief Well bij de Rabo ClubSupport Campagne 2024
Ook dit jaar is de Rabobank met de Rabo ClubSupport actie gestart. Deze is er om verenigingen en stichtingen financieel een steuntje in de rug te geven.