Zoek

Brouwerstraat

De in Duitsland geboren Johannes Koppers ging op 30 jarige leeftijd in1870 in Well bier brouwen, nadat hij het vak geleerd had in Kalkar bij Albert Diebels.

Dat bierbrouwen gebeurde in het begin in enkele vertrekken van zijn woonhuis. In 1931,bij de verbouwing van het huis, dat gelegen was in de Grotestraat in Well (nu Nr. 52) werden de werkzaamheden verplaatst naar het gebouw achter het huis.
De bierbrouwerij kwam in 1931 officieel in handen van Herman Koppers, de zoon van Johannes, oftewel Jean. Herman begon ca.1930 ook met het produceren van limonade, die eerst gemaakt werd in de schoenmakerij van Willy Holla, die tegenover hem woonde. In 1933 werd een apart limonadefabriekje gebouwd.
Het brouwen van bier stopte in Well in 1928, toen de meeste kleine brouwerijen in Limburg al lang gestopt waren. Toch kreeg Jan, de zoon van Herman, die de zaak van zijn vader na diens overlijden op 10 mei 1944 overnam, de bijnaam: Jan den Brouwer.
Hertwell brouwerij Koppers was niet de enige brouwerij, die Well gekend heeft. De Groote Waaij had reeds in 1795 een eigen brouwerij en ook in Kasteel Well brouwde men zelf bier, zoals we in de archieven kunnen lezen.

De Brouwerstraat dankt haar naam aan dit oude Wellse beroep.