Papenbeeksche straat - Papenbeek
In de Middeleeuwen was de naam "paap" voor o.a. pastoor / priester heel gewoon, zonder de onaangename bijklank van tegenwoordig. Paaps = Rooms. De paap was het hoofd van de parochie en bezat veel grond. Namen als Papenhoven (dorp in zuid Limburg), Papenberg (Mook), Papenburg, Papendrecht, Papekop, Papendal, enz. herinneren nog aan het woord paap. In meerdere plaatsen en in Well ligt zodoende een straat die Papenbeek heet.
Tegenwoordig zou je dus Pastoorstraat zeggen, die hebben we overigens ook in Well, nabij de kerk en de pastorie.

De Papenbeek, een der oudste straatnamen van Well. In 1949 nog onverhard en met weinig huizen.
Na de oorlog was er woningnood en zodoende woonden er twee gezinnen in deze nieuwe woningen. Het stuk grond waarop ze gebouwd zijn was eerder van Sjang Wijenberg.

Op de hoek Kasteellaan / Papenbeek stond de boerderij van de familie Wijenberg-Janssen.
Dit pand werd gesloopt en in 1968 verrees hier het eerste gebouw van de Wellse Boerenleenbank

Het huis van Herman (Màn) en Christien Valckx-Urselmann in 1967. Later bewoond door zoon Gert en zijn gezin en weer later door kleinzoon Harm en familie.
Het pand werd voordat Màn Valckx er in kwam wonen bewoond door de familie Joseph en Johanna van Bommel-Versteegen. Destijds heette het pand "Op den Berg" later noemde men het "Hoenderhof".

De Papenbeek in de jaren '50 met op de voorgrond de Zweedse woning die desijds gebouwd werd voor het hoofd van de Lagere Landbouwschool Wim Koppers en zijn gezin.

Nadat de houten woning was afgebroken werd de ruimte gebruikt als parkeerplaats voor de Rabobank en........

Ook dit straatbeeld is weer verdwenen. Kinderopvang 't Kienderbènkske verhuisde naar het pand Broekmans aan de Kasteellaan 14.
Actueel

Vernieuwde Sint Vituskapel wordt feestelijk ingezegend.
U bent welkom op 3 juli 2022.

BESTEL DE WELLSE VLAG
LAAT ZE OOK AAN JOUW HUIS WAPPEREN!