Zoek

Pastoorstraat

Eigenlijk zou de Pastoorstraat "Pastoriestraatje" moeten heten zoals het vroeger genoemd werd en daarvóór Wheemsche Straetje - kijk maar naar het plaatje hieronder.  De oudste benaming rond 1800 is Gemeyne straetje. Gemeyne = gemeenschappelijk. Het was dus een openbare straat voor de gemeenschap.


 

Het Wheemschestraatje werd later en ook nu nog Pastoorstraat genoemd. Wheem is een oud woord voor pastorie. De pastoor (de Paap) woonde op de Wheemhof. 


 

Het Pastoorstraatje lag  in een Koninklijk besluit op de route om vanaf Duitsland via het Wellse Veer de Maas over te steken. Dit besluit uit 1839 werd in 1864 herzien, zoals bovenstaand krantenartikel uit de Staatscourant beschrijft.


 

De tuin van bakker Karel Janssen lag tot aan de pastorie in de Pastoorstraat. Hier op de foto Toon Janssen met zijn verloofde Mia van Heukelom uit Venlo en zijn ouders, voordat hij naar Nederlands Indië vertrok. De heg op de achtergrond loopt evenwijdig aan de Pastoorstraat.


 

De Pastoorstraat in mei 1945, op de foto gezet door pater Canutus (Jan Peters van de Grote Waaij).

Voor de trappen van de oude ingang van de Coôperatie sneuvelden  door granaatscherven op 22-12-1944  de 26 jarige Hedwig Thijssen - Bergevoort en haar neefje van 12 jaar Kobus van den Woldenberg uit Siebengewald.

Rechts het bijgebouw van bakker Karel Janssen  met o.a. de paardenstal. Er werd bezorgd met paard en kar. Later werd hier door zoon Thei een garagebedrijf van gemaakt en weer later verbouwde bakker-kleinzoon Karel het bijgebouw tot bakkerij. 


 

Vanaf dezelfde plek als bovenstaande foto, 70 jaar later in 2015.


 

De Pastoorstraat telt 2 huizen en 1 bedrijfsgebouw. Huisnummer 1 werd in 1948 gebouwd als kapelanie en was tevens parochiehuis. Een van de taken van de kapelaan was de jeugdzorg. In het parochiehuis waren activiteiten voor o.a. de Kajotters, voor de meisjes de clubavonden van de 'Jongerengemeenschap'. Links het perceel Pastoorstraat 4 van de fam.Toon en Bertha van Soest-Wijnhoven. Dit huis werd in 1950 gebouwd.  Onderaan rechts is de in 1961 gebouwde garage van Thei Janssen, die inmiddels voor opslag in gebruik is. In de woning, vooraan geheel rechts - Grotestraat 70, is later de Computershop van Marc Arts gevestigd geweest. 


 

Dagblad voor Noord-Limburg 06-10-1948.


 

Vanuit de kapelanie maakte kapelaan Lebens in januari 1955 deze foto richting Kasteellaan.


 

Nog een foto van kapelaan Lebens, ca. 1955.


 

Voorjaar 1964. Truus Janssen - van Dijk met baby Katelijn op de binnenplaats met kolenopslag van de Coöperatie aan de Pastoorstraat.

 Ze woonden op de bovenetage van de Coôperatie, waar Jan Janssen bakker was.


 

Mariet Janssen-van Bommel in de jaren '60


 

Frans Reiniers werkte als automonteur bij Thei Janssen in de garage.


 

Thei Janssen (links) bij zijn garage / tankstation in de jaren '60.


 

Geert Derckx voor zijn zaak in de Pastoorstraat.

Hiervoor was er Auto Lenders gevestigd, van Pierre en Trudy Lenders.


 

Maaswater in de Pastoorstraat met Kerstmis 1993.


 

Op 13-05-2019 ging de aloude Pastoorstraat op de schop en werd begonnen met de herinrichting zoals te zien is op deze schets.