Pastoorstraat
Eigenlijk zou de Pastoorstraat "Pastoriestraatje" moeten heten zoals het vroeger genoemd werd en daarvóór Wheemsche Straetje - kijk maar naar het plaatje hieronder. De oudste benaming rond 1800 is Gemeyne straetje. Gemeyne = gemeenschappelijk. Het was dus een openbare straat voor de gemeenschap.
Het Wheemschestraatje werd later en ook nu nog Pastoorstraat genoemd. Wheem is een oud woord voor pastorie. De pastoor (de Paap) woonde op de Wheemhof.
Het Pastoorstraatje lag in een Koninklijk besluit op de route om vanaf Duitsland via het Wellse Veer de Maas over te steken. Dit besluit uit 1839 werd in 1864 herzien, zoals bovenstaand krantenartikel uit de Staatscourant beschrijft.
De tuin van bakker Karel Janssen lag tot aan de pastorie in de Pastoorstraat. Hier op de foto Toon Janssen met zijn verloofde Mia van Heukelom uit Venlo en zijn ouders, voordat hij naar Nederlands Indië vertrok. De heg op de achtergrond loopt evenwijdig aan de Pastoorstraat.
De Pastoorstraat kort na de bevrijding in 1945, op de foto gezet door pater Canutus (Jan Peters van de Grote Waaij).
Voor de trappen van de oude ingang van de Coöperatie sneuvelden door granaatscherven op 22-12-1944 de 26 jarige Hedwig Thijssen - Bergevoort en haar neefje van 12 jaar Kobus van den Woldenberg uit Siebengewald.
Rechts het bijgebouw van bakker Karel Janssen met o.a. de paardenstal. Er werd bezorgd met paard en kar. Later werd hier door zoon Thei een garagebedrijf van gemaakt en weer later verbouwde bakker-kleinzoon Karel het bijgebouw tot bakkerij.
De Pastoorstraat telt 2 huizen en 1 bedrijfsgebouw. Huisnummer 1 werd in 1948 gebouwd als kapelanie en was tevens parochiehuis. Een van de taken van de kapelaan was de jeugdzorg. In het parochiehuis waren activiteiten voor o.a. de Kajotters, voor de meisjes de clubavonden van de 'Jongerengemeenschap'. Links het perceel Pastoorstraat 4 van de fam.Toon en Bertha van Soest-Wijnhoven. Dit huis werd in 1950 gebouwd. Onderaan rechts is de in 1961 gebouwde garage van Thei Janssen, die inmiddels voor opslag in gebruik is. In de woning, vooraan geheel rechts - Grotestraat 70, is later de Computershop van Marc Arts gevestigd geweest.
Voorjaar 1964. Truus Janssen - van Dijk met baby Katelijn op de binnenplaats met kolenopslag van de Coöperatie aan de Pastoorstraat.
Ze woonden op de bovenetage van de Coôperatie, waar Jan Janssen bakker was.
Actueel
Archief Well presenteert foto's op donderdag 26 september.
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 5)
Stem op Archief Well bij de Rabo ClubSupport Campagne 2024
Ook dit jaar is de Rabobank met de Rabo ClubSupport actie gestart. Deze is er om verenigingen en stichtingen financieel een steuntje in de rug te geven.