Zoek

Nieuw wapen van gemeente Bergen

06-06-2017

 

 

 

 

Per 6 juni 2017 is het nieuwe gemeentewapen voor de gemeente Bergen in gebruik genomen. Hierin zijn de zeven kerkdorpen weergegeven door middel van zeven pijlen.

Eind 2015 vroeg de gemeente een nieuw wapen aan. Het wapenontwerp voor het tweede wapen werd ontworpen door René Vroomen, heraldicus bij Atelier de l'art Héraldique et Généalogie Limbourg. De pijlen in het ontwerp verwijzen naar de eenheid van de zeven dorpen in de gemeente. Al is de strik die de pijlen vasthoud naar voorstel van de Hoge Raad van Adel gewijzigd in een band die de pijlen vasthoud. Ook is er na voorstel een golvende dwarsbalk toegevoegd die de Maas als verbindend element moet symboliseren. Dit wapen werd 24-08-2016 door de Hoge Raad van Adel toegekend.

De officiële beschrijving

In azuur een golvende dwarsbalk van goud, waaroverheen een bundel van zeven pijlen van zilver, de pijlen samengebonden door een band van keel. (Keel is de heraldische kleur rood)

Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Geschiedenis

Tot 1973 bestond de gemeente Bergen uit de dorpen Afferden, Aijen, Bergen, Nieuw Bergen, Heijen, Siebengewald, Well en Wellerlooi. Met ingang van 1 januari 1973 werd Heijen afgescheiden van de gemeente Bergen en toegevoegd aan de nieuw gevormde gemeente Gennep. Toch hebben we lange tijd hetzelfde gemeentewapen gehouden. Heijen werd daar nog steeds in vertegenwoordigd door de H. Dionysius, in het schild op de heraldisch meest belangrijke plaats, namelijk linksboven. Nu, na 44 jaar is besloten het huidige wapen aan te passen, volgens het grondgebied van de gemeente.

Het gemeentewapen wordt gebruikt bij zeer bijzondere of officiële gebeurtenissen. Zo dragen trouwambtenaren een robe met daarop het gemeentewapen. Het staat op deuren in het gemeentehuis en ook in de raadzaal is het wapen terug te vinden op de stoelen.

Met een feestelijke lekkernij maakte de gemeenteraad kennis met het nieuwe gemeentewapen.

Tijdens de raadsvergadering van 6 juni 2017 hebben alle raadsleden een insigne ontvangen met daarop het nieuwe wapen.

Wethouder Splinter kreeg het eerste exemplaar opgespeld door de burgemeester. 

 

Het oude wapen mag wel nog als dorpswapen worden gebruikt in de kerkdorpen.

 Het oude gemeentewapen.

 

Het nieuwe gemeentewapen

Overige nieuwsberichten