Oude Wellse straatnamen op nieuwe borden
22-07-2020
Onze dorpskern heeft naast de huidige borden nieuwe straatnaamborden gekregen.
Het zijn nieuwe bordjes met straatnamen uit lang vervlogen tijden erop.
Tijdens hun onderzoek naar de oudere panden in de Grotestraat kwamen Ronald van Broeckhuysen en Michel Stevens vaker dezelfde oude benamingen voor de huidige straten tegen in aktes en documenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw.
Zo heette de Grotestraat vroeger Gemeyne Straet. De straat van de gemeenschap, waar iedereen gebruik van kon maken.
De Hoenderstraat was altijd al Hoenderstraat, hooguit anders geschreven, net zoals de Nicolaasstraat. Alleen is er nu onder de oude straatnaam een verklarende tekst gezet waarom de straat zo genoemd werd. Ook wanneer er sprake was van verschillende benamingen is dat erbij gezet. Zoals in het geval van de Pastoorsstraat.
Er zijn oude documenten die reppen van het Gemeyne Straetje (als zijstraat van de Gemeyne Straet), weer andere van het Wheemstraetje of Wheemsche Straetje. Wheem is een oud woord voor pastorie.
Eén straat die tegenwoordig geen naam meer heeft, kreeg alsnog een bord met een vroegere benaming erop: het straatje van het kermisplein naar de vroegere loswal. Dat werd in de 19e eeuw in de volksmond het Beckersstraatje genoemd, naar twee generaties Beckers op Grotestraat 37, die het beroep van gemeenteontvanger hadden.
Zelfs ‘n “pad” kreeg een bord: het steegje tegenover Walaria naar de Maas: in schepenbank aktes de Kerstraet genoemd (ker = kar). Ook hier worden latere benamingen genoemd: Kesselsstraatje en ‘t Strötje.
Het idee van Ronald van Broeckhuysen om nieuwe borden met de oude benamingen plus uitleg op te hangen, kreeg 22 juli zijn beslag. Archief vrijwilligers Hans Derks en Michel Cornelissen bevestigden de borden aan de gevels onder toeziend oog van bestuursleden van het archief. Mede dankzij de goedkeuring van de bewoners van de panden waaraan de borden bevestigd zijn en niet te vergeten de financiële steun van de 'Vrienden van Archief Well' kon dit initiatief gerealiseerd worden. De onkosten waren bijna € 400,-
Zo heeft “het stedeke Well”, net als b.v. Venray en Venlo, mooie bruine borden met vroegere namen bij de al bestaande straatnaamborden gekregen, om onze Wellse historie ook zichtbaar te maken.
Hans Derks, Ronald van Broeckhuysen en Michel Cornelissen.
't Strötje naar de Maas.
Aan de gevel van Grotestraat 19.
Bewoner van het pand Jan Groenen.
Aan de gevel van de oude kapelanie.
Michel Stevens (Archief Well) en bewoner Herman Stevens.
Ger Peters (Archief Well) en bewoonster Louise Stevens.
Bekijk ook het ► filmpje op Maasduinencentraal.
Overige nieuwsberichten
- Nieuwe films op Archief Well YouTube kanaal
- Vind jouw familiegeschiedenis in het Regionaal Stamboomcafé
- WELLSE VLAG IS WEER OP VOORRAAD
- Archief Well presenteert:
- Herdenkingsdienst en plechtigheid bij het oorlogsmonument.
- Herdenkingen Well 80 jaar Vrijheid
- Archief Well presenteert film en foto's met live commentaar op donderdag 27 februari
- Archief Well presenteert film en foto's met live commentaar op 23 januari
- JAAROVERZICHT ARCHIEF WELL
Actueel

Nieuwe films op Archief Well YouTube kanaal
Jubileum koster Gerrit Coppers uit 1988, deel 2. 'Opdat we niet vergeten', onlangs opgenomen in 2025.

Vind jouw familiegeschiedenis in het Regionaal Stamboomcafé
Wie waren je voorouders en hoe kom je daarachter? Ga naar het derde maandelijks Stamboomcafé van de Archieven in de gemeente Bergen. Wie zich gaat verdiepen in het leven van zijn of haar voorouders stuit altijd op interessante verhalen. Er valt veel te ontdekken in het verleden van de eigen familie.