Zoek

Website Archief Well 12 ½ jaar online

24-06-2023

Duizenden bezoekers genieten al sinds 2011.

Met de tekst: “Van harte welkom op onze gloednieuwe website. Dankzij de financiering door het Wells Forum kunnen wij u deze website presenteren”, lanceerde Archief Well op 7 januari 2011 haar nieuwe website. In 2010 was de Wellse historie met oude foto’s onderdeel van de site Well aan de Maas.

De in oktober 2010 tot het archiefbestuur toegetreden nieuwe leden stelden zich als doel de rijke geschiedenis uit de Wellse historie zo veel mogelijk zichtbaar te maken voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Marleen Timmermans-Koenen, een van de nieuwe bestuursleden en toenmalig webmaster van de dorpswebsite Well aan de Maas, had het idee om een eigen website te lanceren. Een initiatief dat de doelstelling van Archief Well volledig dekte. Marleen bood ook aan om als webmaster deze taak op zich te nemen. Met ondersteuning van webdesigner Mark Hermans werd www.archiefwell.nl gebouwd.

Marleen stortte zich vol overgave op het vullen van de site; er waren immers voldoende onderwerpen uit de Wellse historie die de moeite waard zijn om online te zetten. Op 8 januari 2011 plaatste zij het eerste nieuwsartikel op de site: Restauratie Kerkhofkapel. Gevolgd door tal van foto’s zoals historische- klassen-, huwelijks- en familiefoto’s. Mede dankzij vele Wellenaren die door haar hun beeldmateriaal lieten scannen. In de daaropvolgende jaren wisten steeds meer mensen de site te vinden, tot in Canada, Nieuw-Zeeland en de USA toe. In 2015 resulteerde dat in de erkenning door de Koninklijke Bibliotheek als digitaal erfgoed, die de website van Archief Well geregeld archiveert en bewaart voor toekomstig onderzoek.

De site zoals ze nu online staat is voor het grootste deel de verdienste van Marleen. Vele uren per week besteedt zij aan het zoeken naar en onderzoeken van nieuwe onderwerpen, al bijna 12½ jaar lang. Bijna wekelijks wordt er een nieuw onderwerp online geplaatst met foto’s. Op deze manier leeft de site en blijft deze aantrekkelijk om te bezoeken.

Binnenkort op 7 juli is het 12½ geleden dat er een start werd gemaakt met de website. Dit heuglijke feit  was dan ook de reden om op het laatste ‘Ontmoetingspunt Well’ voor de zomervakantie Marleen nog even in het zonnetje te zetten. Namens bestuur en vrijwilligers werd haar een boeket bloemen overhandigd voor haar tomeloze inzet voor de site maar zeker ook voor de waardevolle bijdrage om de Wellse historie zichtbaar te maken.

Het is wel eens eerder door mij gezegd: www.archiefwell.nl  wordt haar nalatenschap aan het dorp Well.  Marleen bedankt.

Ook de inzet en ondersteuning door archief bestuurslid Michel Stevens moet vermeld worden. Michel doet als amateur historicus al jarenlang onderzoek naar de Wellse geschiedenis. Enkele keren per jaar bezoekt hij het provinciaal archief in Maastricht en is hij ook een vaste bezoeker bij het gemeente archief in Bergen. Hier verricht hij o.a. zijn speurwerk, dat al vele onduidelijkheden en nog onbekende gegevens aan het licht heeft gebracht. Onderzoek van Michel was ook ‘n  bron voor artikelen die op archiefwell.nl  geplaatst werden en nog steeds worden. Ook maakte hij in het begin Marleen wegwijs naar de diverse sites waar informatie te vinden is over genealogie, historie en oude krantenartikelen. Dus zeker ook Michel verdient op zijn minst een vermelding en een dik dankjewel voor zijn waardevolle bijdragen aan onze jubilerende website. 

Ger Peters, voorzitter Archief Well.

► Website overzicht. ◄