Zoek

Kasteelheer Willem Liedel terug in Well

14-10-2016

Onthulling schilderij Willem Liedel en presentatie boek "Kasteelheren aan de Maas".

 

Al eerder meldden we op deze pagina. dat dhr. Jan Tunnissen uit Boxmeer namens STeR Boxmeer (Stichting Toerisme en Recreatie), een schilderij van Willem Liedel (1713-1777) via Stg. Archief Well aan de Wellse gemeenschap geschonken had. Al snel werd tijdens een eerste informele bijeenkomst besloten dat het schilderij uit 1771 een plek moest krijgen in ons kasteel. Een idee dat directrice Dulcia Meijers meteen enthousiast omarmde. Besloten werd dat het schilderij in permanente bruikleen in het kasteel blijft zolang het Emerson College daar gevestigd is. De Collectie Limburg (Limburgs Museum, Venlo) wordt de feitelijke eigenaar. Na een grondige restauratie op kosten van het Emerson College door de bekende Nijmeegse restaurateur Jan Broekhoff, was het dan eindelijk zo ver.

Donderdagmiddag 13 oktober 2016 was de presentatie van het portret van Willem Liedel.
Dat gebeurde na een woord van welkom door gastvrouw Dulcia Meijers.
Oud-burgemeester Dick Klaverdijk, die een belangrijke rol had in de organisatie van deze middag, verzorgde de aankondigingen.
Eerst gaf Dulcia Meijers een inleiding over de kunsthistorische betekenis van het schilderij en vertelde ze interessante details over de restauratie.
Daarna was het de beurt aan cultureel antropoloog dr. Peer Meurkens om een beeld te schetsen van de historische relatie tussen Well en Boxmeer. 
Deze inwoner van Boxmeer heeft een prachtig boek geschreven over de connecties van de vroegere kasteelheren uit Boxmeer en Well, dat tegelijkertijd met het schilderij gepresenteerd werd. Ook Jan Tunnissen vertelde zijn verhaal, vanaf het moment dat hij het schilderij bij de familie Mol zag hangen en het moment dat het bij hem In Boxmeer door Marie Pauline Mol en haar schoonzus Marianne Schoth afgeleverd werd.

De gouverneur van Limburg, drs. Theo Bovens, mocht het schilderij onthullen, waarna de feitelijke overdracht gedaan werd door de gulle schenkers Jan en Anny Tunnissen uit Boxmeer, samen met eerdergenoemde mevrouw Marie Pauline Mol, een dochter van de vroegere burgemeester Gert-Jan Mol van Boxmeer. Eveneens aanwezig waren de ook al eerder gemelde schoonzus Marianne Schoth en twee kleindochters van de vroegere burgemeester Mol, Pepita en Selma. Bij Marie Pauline in Nijmegen hing het schilderij aan de muur, voordat Jan Tunnissen het van haar kreeg. Jan’s vrouw Anny was vroeger kindermeisje in het burgemeestersgezin. 
Het doek was na wat omzwervingen (o.a. Rotterdam, Utrecht, Culemborg) bij deze familie in Boxmeer terecht gekomen, nadat het in 1905 samen met de hele inboedel van kasteel Well verkocht was.
Verdere gasten waren de burgemeesters Karel van Soest van Boxmeer en Manon Pelzer van Bergen, directeur Jos Schatorjé van het Limburgs Museum en historisch antropologe Madelon Djajadiningrat, schrijfster van de historische roman “Een freule van dertien” over Kasteel Well. Ook het bestuur van ons archief was uitgenodigd, evenals oud-Wellenaar Sjef Vullings.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door fluitist Roel Verheggen, hoboïste Angelique Bindels (geb. Well) en zanger Jos Wetzel, die een mooie "Ode aan het Schilderij" zong.
Na alle mooie verhalen en woorden was er nog een gezellig informeel samenzijn.
Het schilderij hangt inmiddels al op een opvallende plek in een van de zalen van ons prachtige kasteel.
Well en het kasteel zijn erg blij met de thuiskomst van Willem Liedel.
Met dank aan Jan en Anny Tunnissen en de familie Mol uit Nijmegen.

Wie was Willem Liedel? Lees de beschrijving >> HIER

Directeur Emerson College Europe, Dulcia Meijers

Gouverneur Bovens, burgemeester Pelzer, mevr. van Soest en burgemeester van Soest.

Voor en na de restauratie.

Antropoloog dr. Peer Meurkens, schrijver van het boek.

Onthulling met de schenkers van het doek.

Schriftelijke overdracht door dhr. Jan Tunnissen aan mevr. Dulcia Meijers

Uitreiking eerste exemplaar van het boek aan de gouverneur van Limburg.

Willem Liedel, heer van Well, Bergen en Aijen, is na 111 jaar weer thuis. 

Zie ook dit bericht >> op Maasduinen Centraal

Het prachtig geïllustreerde boek “Kasteelheren aan de Maas” van Peer Meurkens is te koop op donderdagen tussen 10.00 en 12.00 uur bij het archief in de Buun voor € 12,50.

Ook on line te bestellen >>  via deze pagina