Zoek

Archeologisch speerpunt op de Kamp onthuld.

12-04-2022

Wethouder Splinter heeft de grote ijzeren speer bij de Rochuskapel onthuld. (foto: Gemeente Bergen)

 

Een grote, ijzeren speer, vlakbij de Sint Rochuskapel is afgelopen dinsdag 12 april onthuld. De speer is een soort tijdmachine: door daar je telefoon te gebruiken neem je via augmented reality een duik in het verleden van deze plek. Een rijk verleden, want hier hebben archeologen sporen teruggevonden van duizenden jaren bewoning. Het archeologische speerpunt in Well maakt deel uit van de Archeo Route Limburg.

De afgelopen jaren is langs de Limburgse Maas gewerkt aan bescherming tegen hoogwater. Die werkzaamheden gaven archeologen de kans een blik in de bodem te werpen. Ook het vruchtbare gebied tussen Well en Aijen bleek een goudmijn voor archeologen. Hier hebben duizenden jaren lang mensen gewoond. En hun sporen zijn juist door overstromingen van de Maas goed bewaard gebleven.

De oudste vondsten stammen uit de prehistorie, tienduizend jaar geleden. Het zijn resten van kampplaatsen van rondtrekkende prehistorische mensen. Ze verbleven hier in de zomer om te jagen op groot en klein wild. Ook van de eerste boeren zijn sporen teruggevonden: zevenduizend jaar oude graanresten en aardewerken potten. Blootgelegde crematiegraven met grafgiften zijn van nog later, ze stammen uit de jaren vlak voor het begin van onze jaartelling. Archeologen vonden ook sporen uit de middeleeuwen en zelfs uit de Tweede Wereldoorlog, toen hier gevochten werd.

“Deze plek bewijst dat de mens en de Maas al duizenden jaren lang onafscheidelijk zijn,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. Dat museum is samen met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en Limburgse gemeenten de initiatiefnemer van tien speciale speerpunten rondom de Maas in de Archeo Route Limburg. “Wil je na die duik in de geschiedenis in Well de echte objecten zien, kun je in ons museum terecht.”
Het Archeologisch Speerpunt is te vinden op de Kamp 14 in Well.

Een filmpje van Maasduinencentraal van de onthulling met uitleg vind je HIER

LET OP: De locatie ligt bij de ingang van vakantiepark Leukermeer bij het informatiebord over routes. 

Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas