Zoek

Evacués uit Limburg keren terug naar Hoogkerk

 

Historische Vereniging Hoogkerk zorgt voor warm weerzien na zeventig jaar


 

HOOGKERK – Hoogkerk, 08.30 uur zaterdagmorgen 24 mei. Enkele mensen rijden het terrein van de SuikerUnie op. Bij de kantine en de Theresiakapel worden vlaggen opgehangen, hekwerk wordt uitbundig versierd. De SuikerUnie en de Theresiakapel, welke link hebben zij met elkaar? Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd, maar nog duizenden mensen woonden in de frontlinie. De Duitsers trokken bij de bewoners in of verjaagden hen. Begin 1945 werden zij allen uit hun woonplaatsen verdreven. Lopend door de sneeuw, in de nacht, minimaal 12 kilometer. Op de trein gezet, bestemming onbekend. De aankomst was in Groningen, waar zij konden slapen in de Korenbeurs en in de Harmonie.

Baby’s

Na een ontsmettingsbeurt en een bord erwtensoep werden zij ondergebracht in de provincie Groningen: 560 Noord-Limburgers naar Hoogkerk. Drie grote families konden gezamenlijk zelfstandig wonen, in de kantine van de SuikerUnie. En de Theresiakapel was nog nooit zo vol geweest, samen met de katholieke Limburgers. En er kwamen meer. Al in de eerste nacht werd er een jongetje geboren. In de vier maanden dat deze evacués in Hoogkerk verbleven, werden nog zeven baby’s op de wereld gezet. Evacués, dát is de link.

Oproep

Een oproep van de Historische Vereniging Hoogkerk (HVH) naar het Limburgs Dagblad om informatie over die periode te achterhalen, leverde in een week 20 reacties op. Het bleek dat de kleine kinderen van toen zich nog heel goed hun evacuatietijd konden herinneren. Zij wilden graag nog een keer naar het noorden komen. Het zoeken naar de huidige adressen van de kinderen van toen was lastig, een oproep in de kranten werkte ook al niet optimaal. De mensen die al waren gevonden, gaven aan niet lang te wachten met het prikken van een datum. Leeftijd en ziekte kunnen immers roet in het eten gooien. Ze zijn niet meer de jongsten.

Gedenkplaat

De terugkomdag werd een feit, met gekregen schriftelijke informatie van Stichting Oudheidkamer Fredewalda uit Tolbert. Zij hadden in 2010 een terugkomdag georganiseerd. Zaterdag kwam een deel van de gevonden Limburgers met een grote bus of eigen vervoer naar de nieuwe kantine van de SuikerUnie waar ze op werden gewacht door de Hoogkerker kinderen van destijds. Bijzonder was de onthulling van een gedenkplaat aan de Theresiakapel. Drie mensen die toen in Hoogkerk zijn geboren, kregen de eer de gedenkplaat te onthullen.

Hoogkerk ontdekken

Voorafgaand aan de onthulling ontroerde de elfjarige Domenica Voos de omstanders toen zij haar zelfgemaakte gedicht voordroeg. Later die dag konden de evacués kiezen hoe zij hun Hoogkerk weer wilden ontdekken: op eigen houtje, per jeep of per huifkar. In de kantine werden foto’s bekeken en uitgewisseld, zoektochten opgelost, en ontroerende verhalen verteld. Niemand die wilde dat er een einde aan die dag zou komen. Maar om 17.00 uur ‘s middags werd toch iedereen uitgezwaaid. En allen, ook de vrijwilligers die zich voor meer dan 100 procent hadden ingezet, met een tevreden gevoel. Toch met een ietwat nare smaak in de mond. Zullen zij elkaar ooit weer zien?

v.l.n.r. Hein van Soest, Riek Driessen-Peters en Huub Verspay (Arcen)


 

 

 


 

 

 


 

Oproep voor gasten uit Limburg:

Ondanks dat wij op de terugkomdag zelf ook foto's hebben gemaakt, willen wij uw foto's heel graag ontvangen.

Als u veel foto's hebt, graag via www.wetransfer.com. Alle foto's e-mailen naar hvhoogkerk@hotmail.com.


 

Terugkomdag Hoogkerk 24-05-2014