Zoek

Jac en Mie Koenen - Janssen

Zaal - Café - Bioscoop "Walaria".

Al zo lang mensen zich kunnen heugen, kijkt de arend (adelaar) van "Walaria" uit over Well. Wie de vogel geplaatst heeft en welk soort zaak / winkel er voorheen was is niet bekend. Pastoor Theo Driessen schrijft in zijn aantekeningen uit 1966 dat het pand voorheen 'Den Arend' heeft geheten, maar waar dat beschreven staat is niet duidelijk.


 

In april 1952 kwamen Jac en Maria Koenen-Janssen vanuit Leunen in café-zaal- bioscoop Walaria wonen. Zij hadden de zaak gekocht van Gerrit en Noor Simons-Driessen, die jarenlang de zaak hadden gerund met café - de zaal met beugelbaan en later tevens bioscoop.


 

Dit is de Grotestraat vóór de oorlog met rechts "Walaria". Links van het pand was een doorgang, die begin jaren '50 bij het café getrokken werd.


 

"Walaria" in augustus 1952, 4 maanden nadat Jac en Mie Koenen er gestart waren met het café en de bioscoop. De filmfoto's hangen voor het raam.


Buren.

De 'naoste naobere' (naaste buren) van de familie Koenen in de jaren '50 waren links: Nöl en Els Eickmans-Klabbers (  in een van de kamers was ook nog de Boerenleenbank gevestigd). Daarnaast mevrouw en dochter Jo Smits, die bij de Coöperatie werkte en weer daarnaast de fam. Piet Sijberts - Streutjens .

Rechts woonden Anna, Bertus en Grad van Gellecom (manifacturenwinkel)  en Jan Soethof (postbode),waar Piet de kapper (Piet Dohmen) in de voorste kamer zijn klanten knipte en weer daarnaast de wed. Reiniers - Vrede met haar kinderen, haar zus Han Vrede en nog enkele kostgangers.

Aan de overkant woonden Willem en Mina Geraedts - Frans en Zus van Dooren (manifacturen- en wolwinkel) - Fam. Harrie en Dina Derks-Hebben met Harry's zus Dien die daar een kapsalon had. Daarnaast was de Zaad- en Groentenhandel  Fam. Piet Linders-Verkoelen en daarnaast Bertus en Truujke Tax, die weer naast Joep van Bommel, de bakkerij/ winkel woonden.

Café Walaria met de nieuwe kastelein, begin jaren '50.


Winkels open

Niet alleen de kasteleins hadden zeven dagen per week open, ook de winkels verkochten op zondag tot 12.00 uur

In 1953 gaan Marleentje en Sraarke met papa Jac op zondagmorgen mik halen bij bakkerij Wim Janssen. Het café ging pas na de hoogmis open.


IJs en Frites

Het was hard werken voor het echtpaar Koenen. De zaak was, zoals gezegd, zeven dagen per week open. Op vakantie gaan was er nooit bij. Al snel werd er gestart met de verkoop van Heldro ijs en in het weekend werd frites gebakken. Grote teilen bintjes werden iedere vrijdag handgeschild en voorgebakken. Van heinde en verre, zelfs vanuit Venray kwam men in die tijd naar Well om een zakje friet voor 25 of 15 cent te kopen. Mosterd was gratis, mayonaise en piccalilly 5ct. extra.

Met personeel tijdens een bruiloftsfeest in 1959.


 

Jan Koppers ( Hertwell - brouwer) - Theo Simons - Gerrit Lenssen en Jac Koenen op de HORECA Beurs in de jaren '50. Gerrit Lenssen (zoon van Chris Lenssen) had een café in Geijsteren en stapte ook over op Brand's Bier.


 

De zaal was als bioscoop ingericht. Veel mensen, ook van buiten Well, kwamen hier naar de film kijken. Je had de keuze uit rij 1 t/m 16. Voor een kaartje betaalde je Fl. 1,25 of  Fl. 1,50. In de pauze ging Mie Koenen met een mand snoep rond. Rollen Rang - King -Top drop - de Heer en Kwatta chocolade, Mekka repen, Bazooka en PK kauwgum....

Ook werden in de jaren '50 geregeld toneelstukken opgevoerd, door de Kajotters, visclub "de Snutters", die in Walaria clubhuis hadden, en door de Wellse verkenners André de Thaye.

Door Fa. W. Geraedts (van Dooren) werden modeshows getoond met allemaal Wellse mannequins.

Veel bruidsparen hielden er hun bruiloft. In die tijd kon je de eigen inmaak nog meebrengen, alles moest zo goedkoop mogelijk na de oorlogsjaren....

Met de kermis moesten alle  bioscoopbanken uit de zaal opgeslagen worden onder de bühne en werd er een speciale dansvloer in de zaal gelegd.


 

In het portaaltje hingen de kasten met filmfoto's, waar wekelijks nieuwe in kwamen.


 

In 1962 werd door Jac Koenen ook een bioscoop gestart in Siebengewald. Er werd film gedraaid in het Limburgia theater (zaal Heijnekamp). 


 

Brand's Bier en Hertwell Sinas

Simons verschonk "Drie Hoefijzers" Bier, maar al snel werd bij Koenen overgestapt naar Brand's Bier. Dat werd geleverd door Jan Koppers. Tot dan toe werd Brand's hoofdzakelijk in Zuid-Limburg gedronken. Jac Koenen ging in de jaren '50 met Jan den Brouwer alle café's in de omgeving af om ook Brand's te nemen. Zo kreeg Jan een groot rayon...

En natuurlijk werd er Hertwell Sinas verschonken, die bij Jan Koppers in de Grotestraat gemaakt werd.


 

Bij gelegenheid van de Eerste H. Communie, in mei 1957, van Marleentje werd deze familiefoto gemaakt.

Vader Jac Koenen heeft zoontje Jos op schoot, baby Maria bij haar moeder en Sraar en Hennie staan rechts.


 

Jac Koenen kijkt eens de straat in.

Heldro ijs kostte destijds: een choco ijs - beker of wafel roomijs: 25 cent. Kleine wafels roomijs: 15 cent. En vanille wafel 10 cent. Had je maar 5 cent zondagsgeld? Geen probleem, dan werd het vanille-ijs doormidden gesneden. 


 

Walaria in de jaren '60.  Met een snoep- en sigarettenautomaat aan de gevel en een mobylette op de stoep.


Verbouwing

Na ruim twee jaren op de gemeentevergunning te hebben gewacht kon eindelijk met de verbouwing van de zaal begonnen worden. Een hypotheek bij de plaatselijke Boerenleenbank zat er in die tijd ook nog niet in. De bank heette niet voor niets BOEREN-leenbank! 

De opening van de nieuwe zaal werd op 7 november 1964 verricht door burgemeester  L.Huyben.

Die dag was uitgekozen omdat het de feestdag is van St. Willibrordus.

Kasteleinsbond St. Willibrord.

Jac Koenen was medeoprichter van de Gemeentelijke Kasteleinsbond St. Willibrord. Jarenlang was hij als voorzitter een drijvende kracht voor deze Bond.

De verbouwde zaal bij de opening. Er werden veel mensen verwacht, die allemaal moesten zitten. Op de witte achterwand werd de film geprojecteerd.


 

Burgemeester Huyben krijgt iets aangeboden door de zaalhouder en zijn echtgenote.


Spreekuren.

In de jaren '50, toen nog lang niet iedereen over een auto beschikte, hielden de tandarts en de pedicure zitting in Walaria.

Een minder prettige herinnering voor veel Wellenaren is een bezoek aan tandarts Schreinemachers uit Venlo. Iedere dinsdagmiddag hield hij zitting rechts in het kamertje (zie foto onderaan). Het café diende als wachtkamer. Als de zoemer ging was je aan de beurt....

Dezelfde ruimte was ook één keer per maand verhuurd aan Lambert Bernards uit Gennep. Hij was schoenhersteller/winkelier en voet- en schoenkundig pedicure .

 1965 : Dochtertje Maria en papa Jac in het café.


 

Zowel Wellse, Duitse als Engelse medewerkers op de vliegbasis Laarbruch waren vaste bezoekers van café Walaria.


 

Marleen en haar zusje Maria in 1966.


 

Gezelligheid in café Walaria.


 

Moeder Mie - Maria - Sraar - Marleen en Jos Koenen in oktober 1966.


 

 

 

 

Op 1 januari 1969 werd " Walaria" verhuurd aan Pierre en Theo van den Hoef. Jac Koenen moest vanwege zijn gezondheid stoppen met de zaak. De familie Koenen verhuisde naar een ander pand op Grotestraat 12.

 

 

 

 

 

Op 18 oktober in datzelfde jaar stierf Jac Koenen plotseling. Zijn vrouw Mie volgde hem op 10 augustus 1996.