Zoek

Verslag Rondleidingen Historische Molenroute 2021

Historische Molenroute op zaterdag 10 juli 2021.

Met een twaalftal belangstellenden hebben wij voor het eerst sinds de corona-pandemie weer een molenroute gelopen.
Aan het begin vertelden de molengidsen André Simons en Henk Valckx dat, wat wij kennen als "De Grote Schuur", op oude kadasterkaarten "Molenhof" werd genoemd. 
Wellicht was daar ruimte voor opslag van vlas, lijnzaad en graan voor de dichtbij aan het Sterrenbos gelegen rosoliemolen.
De exacte locatie van de oudste molen van Well, de watermolen, gelegen aan de Molenbeek, die ontspringt in het Wellsch meer, wordt stapje voor stapje ook duidelijker.
In de villa op de Molenberg, waar eens de houten standerdmolen stond en later de stenen windmolen van Vink, kreeg de groep uitleg wat er nog te zien is, binnen en buiten.
De eigenaar, de heer Ruelfs, stelt voor deze gelegenheid de benedenruimte open. 
Veel Wellenaren vertelden over de tijd dat ze ( als kind ) hier naar de dokterspraktijk kwamen of zelfs in een rolstoel de Molenberg werden opgeduwd.
De molengidsen vertelden dat vroeger de boeren met paard en wagen hun maalgoed naar boven naar de molen brachten. Met het gezegde: "Wie het eerst komt, die het eerst maalt".
Over de rosoliemolen zijn gesprekken gestart met eigenaar Ger Rutten, Reinoud Janssen en Archief Well.
Ger Rutten staat open voor verder onderzoek en Reinoud Janssen, die vaak werkt voor molenmaker Beijk in Afferden, heeft de technische kennis hoe zo'n oliemolen werkt.
Tot slot vertelde Joost Schoenmakers over de torenmolen bij het kasteel, de brouwerij, de ijskelder, de vleermuizen die hier overwinteren en de munitieopslag met gewelven. Ook deze laatste blijft de moeite waard om bij molenroutes in de toekomst - veilig - te bezichtigen.
Nieuw was deze keer dat André en Miranda Bruns opnames, impressies en interviews hebben gemaakt voor het programma 'Miranda komt langs' op Maasland TV.

Historische Molenroute op zaterdag 14 augustus 2021

Twaalf jonge en oudere belangstellenden namen deel aan de tweede rondleiding langs onze zes Wellse molens. Op de Molenberg vertelde een voormalige bewoonster van de villa over de diverse verbouwingen, nadat de dokterspraktijk er niet meer was.
Een deelnemer uit Tienray vertelde over de zoektocht naar watermolens op de Molenbeek in o.a. Elshout, Meerlo, Wanssum.
Bij de rosoliemolen sprak gids Henk over het linkergebouw, waar sinds 1788 een jeneverstokerij, een pellen- en linnenfabriek en een spinnerij waren. Onder leiding van de kasteelvrouw werkten dames in de spinnerij.
Over de rosoliemolen en vooral haar toekomst, hopen we spoedig nader te berichten.

Bij het kasteel kwamen de tienden, de Tiendschuur, het bassin voor de rivierkreeften en de mergelresten van de allereerste hoofdingang ter sprake. Ook de friezen in de kasteeltorens en in de op 14 april 1842 verhoogde torenmolen werden genoemd. 
De belt of berg op het zuidwesten, de vijftien natuurstenen blokken onder het kruiwerk, als bewijzen dat de toren een molen was. José Klabbers, die ook meeliep, maakte nog een houten vloer tegen het wegspoelen van het voegsel. Er werd bier gebrouwen, getuige de eesttegels waarin de mout werd verwarmd, met een rookkanaal op het Oosten.
Ook de munitieopslag en de ijskelder met vleermuizen, onderin de belt noemde gids André, wiens moeder aandachtig luisterde.
Van beide keldergewelven hopen wij als Archief in de toekomst foto's, filmopnames te mogen publiceren op onze website, waardoor mensen zich een beeld kunnen vormen hoe het daar beneden uit ziet.. 
Het idee is ook geopperd om de film "Miranda komt langs" ( het gehele verslag van een molenroute ) voor belangstellenden te vertonen voorafgaand aan een van de warme maaltijden in De Buun.

Met muldersgroeten,

Ger Peters
André Simons
Henk Valckx
Joost Schoenmakers

TOT ZIENS BIJ DE RONDLEIDINGEN IN DE ZOMER VAN 2022.

De historische gebouwen van de rosoliemolen, de stokerij en spinnerij in de Sterrenbos.