Tweede Wereldoorlog in Well

Op deze pagina vindt u een kleine impressie van het oorlogsgeweld in ons dorp Well. Voor velen was het thuiskomen in 1945 na de evacuatie geen thuis zijn. De bewoners wisten niet wat ze zagen. Kerk, molen en huizen waren geheel of gedeeltelijk kapotgeschoten. Overal puin en troep. De dorpskern bood een troosteloze aanblik. Menigeen kon zijn tranen niet bedwingen: geen stroom, soms geen water, geen bed, een kapot dak, een lege koeiestal en niets in de varkenshokken. Verdriet en nog eens verdriet.


 

De St. Vituskerk aan de Maas van de binnenkant gezien.

St. Vituskerk met de kapelanie waren onherstelbaar beschadigd tijdens een beschieting op 26 november 1944.

Iedereen zat met vreemde spullen in huis die door de Duitsers en Engelsen allemaal versjouwd waren. Daarom werd er een "kijkdag" gehouden in de dorpskern.

Ook de Wellse molen moest het ontgelden.  Op 4 december 1944 werd hij kapotgeschoten door granaatvuur.

Een troosteloze aanblik van de verwoeste kerk vanaf het veer op de Maas.

Het kapotte huis van de familie Toon Derks-Vos  in de Grotestraat. Links van de boom staat een pijl met eronder "All Traffic". Bedoeld als richtingaanwijzer voor het militair verkeer dat over de pontonbrug van de Maas af kwam. Rechts de kerk.

De Hoenderstraat met de kapotte kerktoren op de achtergrond.

In de Hoenderstraat waren de lindenbomen in 1945 hoog afgezaagd. De pastorie van pastoor Reiné was ook flink beschadigd.

De Schoolstraat met rechts het klokje van de Sint Rochuskapel op De Kamp. De klokken van de kerk waren al eerder, op 21 november 1942, door de Duitsers naar beneden gehaald.

De Grotestraat met links Wiel Holla, Willem Geraedts en politieman Jan Wilbers.

De meisjes zijn Miny Linders en Nellie Reiniers met in de kinderwagen Jantje en Gerrie Rieniers. Jantje stierf niet lang hierna aan difterie, in november 1945.

Marie Reiniers - Vrede met de tweejarige tweeling Jantje en Ger en op de grond Huub en Paul. Ze woonden op E57, nu Grotestraat 15.


 

Het huis/winkel van Frans en Liza Coppers, tegenover de kerk in de Grotestraat.

De Harmoniezaal oftewel zaal Klabbers op de hoek Grotestraat/ Kasteellaan.

De achterkant van het eens zo statige huis van de familie Derks-Vos en de omliggende woningen in de Grotestraat. 

Zo trof An Kessels haar woning op de hoek Kasteellaan/ Hoenderstraat aan.

Vanaf de Wanssumse oever lag het eens zo mooie dorp Well er triest en troosteloos bij. Hoe mooi het was toont de laatste foto.

Well zoals het er uitzag vanaf de Wanssumse kant voordat de Tweede Wereldoorlog begon.