Zoek

Café - Herberg - Beugelbaan 'Klein Amsterdam'.

Het vroegere café van Andries Cornelissen (Daone Dries) aan de Rijksweg in de Bosserheide, ook wel "Klein Amsterdam" genaamd. 

Andries Cornelissen trok met zijn vrouw Alberdina Huebers en hun kinderen vanuit het Brabantse Beers naar het "Osse" boerderijtje, annex herberg-beugelbaan Klein Amsterdam.

Deze foto is uit 1904 en waarschijnlijk gemaakt met het inhalen van burgemeester Gerard Peters. Er was een grote ereboog door de Bosserheide buurt aangebracht over de Rijksweg. 


 

Zittend:  Ben Hendrix - met accordeon Grad Koppes 

Staand: Jan Janssen (Elsterendijk) - Wiel Rutten - Joos Roosen - Hen Janssen.


 

Gezelligheid bij café "Klein Amsterdam". 

v.l.n.r. : Jap Rutten (broer van Thei Rutten) - Ben Hendrix (neef van Hendrix - Eendekooi) - Jan Janssen (man van Bets Klabbers) - Jeu Groenen - Grad Koppes met accordeon (woonde voorheen in Broekhuizen, verloor vroeg zijn ouders en was bij Toon Lenssen in de kost) - Hen Janssen (Henneke de Mol) en Joos Roosen (broer van Lies Rutten-Roosen)

Ben Hendrix draagt z.g. kamassen (leren beenkappen, die over hoge schoenen werden gedragen, waardoor je zoiets kreeg als hoge laarzen), iets wat in die periode helemaal in was, vooral vlak over de grens in Duitsland kon men deze kappen kopen.


 

Antoon Rutten en Petronella van den Boom. 

Het gezin Toon en Nel Rutten- van den Boom woonde aanvankelijk in het Duitse Goch, waar hun zonen Wiel - Sjaak - Thei en Piet werden geboren. Later kregen ze twee zusjes: Catharina Johanna, zij stierf 5 maanden oud op 05-08-1928 en Mientje, zij stierf te Venlo op 13-10-1944  en werd 15 jaar.

In 1923 vertrok het gezin naar Overloon en twee jaar later naar de Vossenheuvel in Well, waar een boerderij gepacht werd van Valckx. ca.1928 kochten Toon en Nel Rutten het café  -boerderij  'Klein Amsterdam' aan de Rijksweg in de Bosserheide. Op aandringen van de Bosserheide bewoners vroegen Antoon en Petronella een drankvergunning aan en heropenden zij het café. Ze kregen een z.g. VERLOF A voor tappen van zwakalcoholische drank. Het café werd gesloten toen vader Toon Rutten ziek werd.


 

Mientje Rutten, eind jaren '30.


 

Advertentie uit 1936.


 

Met de oprichting op 1 juni 1940 van voetbalclub 'Erica' werd er een voetbalveld achter het pand  'Klein Amsterdam' aangelegd en werd dit café clublokaal. Wiel en zijn broer Thei hebben Erica mee opgericht en voetbalden actief in deze club. 


 

Uit de krant van 19 en 20-12-1941

Wegens ziekte van Antoon Rutten werd het café gesloten.


 

Herfst 1947. Wiel Rutten met dochtertje Annie .

Wiel en zijn bruid Zus klabbers uit 't Leuken 'trouwden in' bij Wiel's moeder. Hier werden hun dochtertjes Annie en Nellie geboren. In 1949 verhuisden ze naar de Papenbeek.


 

Klein Amsterdam uit de tijd dat Antoon Rutten er kastelein was. 

De woning rechts in de verte is van familie Jan Rühl - Peters. Niet zichtbaar, maar geheel rechts van deze zijweg, is later de woning van fam. Piet Rutten - de Riet gebouwd. Op dit adres Bosserheide 29 was later een orchideeën kwekerij gevestigd, vervolgens een tuincentrum Seelen en naderhand 'Stalling 31'.

In 1974 is 'Klein Amsterdam' gesloopt en verdween weer een stukje geschiedenis in Well.