Zoek

Hoeve Ooijevaarsnest ook genoemd: Euver of den Uiver

Venloosch weekblad 23-10-1869


 

Venlooosch weekblad 16-03-1872


 

Hoeve 'Den Uiver'.

Vlak bij de oude boerderij met bakhuisje, stond vroeger een lange paal, waarop een karrenwiel was bevestigd. Ieder jaar kwam hier een ooievaarspaar een nest bouwen. Ze werd daarom dan ook eerder het Euversnest of Ooievaarsnest genoemd en lag vroeger aan het Kampervoetpad, daarna heette het adres de Paad en nu 't Leuken. 

De hoeve is in bezit geweest van Wilhelmus Johannes Lambertus Conix *Well 08-02-1731. In 1750 eigendom van de Kanunnik van het klooster 'Gaesdonck' bij Goch (Dld.). Ook in bezit geweest van de burgemeester - grootgrondbezitter - rentenier Jean Gerard Hubert Hermans. Door vererving daarna in bezit van Hortense Marie Jeanne Antoinette Borret - Hermans, bewoners van kasteel Heel. Later eigendom van de familie Peter Antoon Coopmans-Tissen, waarvan erfgenaam dochter Drika Coopmans. Zij was getrouwd met Eugène Hermans uit Wellerlooi. Zie pagina Hermans-Coopmans.

In de dertiger jaren was deze boerenhof verpacht aan de familie Jac Reijnen uit Blitterswijck en daarna werd de familie Lei Bovee uit Meerlo jarenlang pachter. Na de bevrijding werd de boerderij gekocht door de familie  Ab Sponselee-Holleman. In  mei 1966 werden de oude hoeve en gebouwen verwoest door brand en zijn daarna afgebroken. 

Limburgsch dagblad 25-05-1966


 

Na de brand werden naast de woning moderne bedrijfsgebouwen opgetrokken. Latere bewoners zijn Piet Sponselee en zijn familie. Huidig adres Leuken 19.


 

Foto van Theo Laarakker in oktober 2013.