Zoek

Huize de Molenberg

De Wellse molen heeft vanaf 1881 het beeld op de Molenberg bepaald, totdat hij kapotgeschoten werd op 4 dec. 1944. De verwoeste molen werd nooit meer opgebouwd.


 

Gérard (Sraar) en Claar Smals-Herckenrath trouwden kerkelijk op 25-06-1946. (Het wettelijk huwelijk was te Vierlingsbeek op 29-04-1945)


 

De Molenberg is in 1947 voor ƒ 6000,- aangekocht door dokter Gerard Smals, die er door aannemer Linskens uit Blitterswijck een groot landhuis liet bouwen van waar men een prachtig uitzicht had over heel Well. 


 

Hier was, net als toen de molen er nog stond, nog weinig begroeiing.


 

De Molenberg werd aangeplant en aan de voet van de berg werd in december 1952 een grote kerststal gebouwd.


 

Ieder jaar werd met zorg door de familie Smals deze kerststal ingericht.

Vrijwel elk huisgezin ging er met z'n allen naar toe om alles te bewonderen. Vaak onder koude weersomstandigheden in de dikke sneeuw. In een oude ketel werd om een bijdrage gevraagd voor een goed doel. Voor kleine kinderen was dit allemaal indrukwekkend, want de beelden waren net zo groot als de kleuters zelf. 


 

Het uitzicht over de Kasteellaan vanaf de voet van de Molenberg aan de Rijksweg.


 

Het echtpaar Smals had drie kinderen geadopteerd: Annemie, Pieter en Friedje.


 

Het landhuis van Gérard en Claar Smals op de Molenberg in de jaren '50.

Claar Smals staat hier buiten op het bordes. De garage ingang is nog het enigste wat herinnerd aan de molen. Dokter Smals had jarenlang hier zijn praktijk en menig Wellenaar is hier de berg opgeklommen. Ook moeders met de kinderwagen. Op 13-09-1960 stierf Gérard Smals plotseling aan een hersenbloeding, hij werd 45 jaar. De woning werd daarna verkocht en is nog een jaar bewoond geweest door mevrouw Visser-Maas. Daarna heeft het ongeveer 10 jaar leeg gestaan voordat de familie Hoctin Boes er in 1973 ging wonen. 


 

Dokter Gérard Smals.


 

Het huis op de Molenberg. Tijden veranderen. De berg is begroeid en het huis is alleen in de winter te zien. De oude moleningang is er nog steeds. 


 

Ingang voorzijde.


 

 


 

Het huidige uitzicht richting Kasteellaan.


 

Toegang aan de achterzijde.


 

Achterzijde