Zoek

Winkel Frans en Liza Coppers / Gerrit en Lenie Coppers

In de Grotestraat  had koster/organist  Frans Coppers een kapperszaak annex winkel. Samen met zijn vrouw Liza Coppers-van Bommel verkochten ze levensmiddelen, gesneden vleeswaren, tabakswaren, parfumeriën, snoep, ijs, enz .

Een gedeelte van de dag bracht Frans echter ook door in de St. Vituskerk aan de Maas, die schuin tegenover hun woning lag. Van de vroege ochtend tot de late avond was hij bezig en werkte onder verschillende pastoors en kapelaans. Hij maakte de verwoesting van de kerk mee in de oorlog, de noodkerk in de Tienschuur en de ingebruikneming van de nieuwe kerk in 1958 in de Hoenderstraat.

De onderscheiding van de Paus 'Bene Merenti' voor 40 jaar trouwe dienst was al onderweg, toen Frans op 18 juni 1963 stierf. Acht dagen later, werd de onderscheiding postuum aan zijn vrouw Liza uitgereikt.

 


 

Advertentie uit 1935


 

Uit de krant van 22-04-1937


 

Advertentie uit 1936


 

Uit de krant van 30-03-1943


 

Advertentie uit 1949


 

 In de jaren '50 - '60 was het een gouden tijd voor de middenstanders . Veel Engelsen van vliegbasis Laarbruch en Duitse klanten deden hun inkopen hier in Well.  Frans en Liza hadden in die tijd dan ook hulp van hun kinderen en personeel. Ook op zondagmorgen was de winkel open en besteedden de Wellse kinderen er hun zondagsgeld aan snoep. 

Op de foto ziet u zoon Gerrit met links zijn zus Mia, Nelly (Humphrey) Wijnhoven uit Well en Jo (Verrijdt) Wolters uit Aijen. Ook Koos Pijpers uit Blitterswijck werkte destijds in de winkel. Buiten stond een diepvrieskist, waaruit ijs werd verkocht. De trommel met wafels staat op het muurtje.

Later is hier B&B - Lunchroom ' Ensuite' gevestigd en weer later werd dit B&B - IJssalon 'Veronique'.


 

Advertentie uit 1958


 

De winkel in 1959.


 

Gerrit en Lenie Coppers - Peeters namen in 1963 de zaak over. Deze foto werd in 1967 gemaakt na de interne verbouwing.


 

De zelfbedieningswinkel van Gerrit en Lenie in 1967.


 

Anno 2011 hebben zoon Ron Coppers en zijn vrouw Fanny hier een Bed & Breakfast - Lunchroom -Terras ingericht. De kast op de achtergrond is in ere hersteld.


 

Na 34 jaar sloot Lenie het gordijn en draaide Gerrit de winkeldeur voor goed op slot. Dit was op 27 september 1997. Het werd al weer stiller in de Grotestraat, want rond deze tijd stopten meer ondernemers met hun zaak.


 

Het winkelpand in vroegere jaren.

Een triest beeld van direct na de Tweede Wereldoorlog.


 

Links de gevel van de gebombardeerde oude St. Vituskerk, rechts de  gehavende winkel van Frans Coppers. 


 

Een gezellig dorpsbeeld op de hoek Grotestraat / Hoenderstraat rond 1915. Rechts het voorste huis is van de Familie Vrede. Tussen het huidige adres Grotestraat 36 en dit pand ligt de winkel - kapperszaak van Frans Coppers. Links de St. Vituskerk met de kapelanie.


 

De kinderen die hier spelen zijn Jo (*1905) - Mien (*1908) en hun broertje Frans Arts (*1912). Mien was de latere schooljuf. Zij waren kinderen van meester Arts en woonden op de plek waar nu de "twee onder een kap"  woning staat van de families Groenen. Nu Grotestraat, destijds heette dat gedeelte nog Schoolstraat.

De woning rechts is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken.


Zie ook pagina: St. Vitusbeeld in nis

Zie ook pagina: Familie Coppers - van Bommel