Fietsroute vliegtuigcrashes "WINGS OF FREEDOM".
Alle 28 borden bij de crashplekken zijn in augustus 2020 geplaatst in de vier deelnemende gemeenten Bergen - Gennep - Mook & Middelaar - Weeze (Dld). Via de te volgen routekaart heeft u de mogelijkheid om meerdere mooie fietstochten te maken.
Werkgroep Wings of Freedom Bergen. v.l.n.r. Bernd Ahlbrecht, Leo Janssen, Ger Peters, Jacques Haumann, Khalid Rashid en Sjoerd Zegers.
Het startpunt van deze fietsroute is aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen. Op deze locatie is een monument in de vorm van een kunstwerk geplaatst. Hier is een Lancaster bommenwerper neergestort en daarbij is de vleugel afgebroken en rechtop in de grond blijven steken. Het kunstwerk is zodoende gemaakt de vorm van een afgebroken vliegtuigvleugel door Juul Baltissen uit Westerbeek. Deze kunstenaar maakt veelal werken uit ijzer en staal.
In Bergen zijn 14 crashgevallen bekend, waarvan bij 13 de volledige informatie. In Gennep 7 en in Mook 3. Bij 8 van de 10 zijn de exacte locaties bekend. In Weeze zijn 15 crashes, waarvan bij 4-5 crashes de info compleet is. Er wordt nog onderzocht om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.
Gezien de uitgestrektheid van de crashroute in de gemeentes Bergen - Gennep - Mook &Middelaar en Weeze werd nagedacht om de gehele fietsroute op te splitsen in 4 routes met ieder een begin- en eindpunt, die zoveel mogelijk via het bestaande fietsnetwerk voert. En ook grensoverschrijdend naar Duitsland.
Op de routekaart staan speciale iconen t.b.v. deze themaroute. Bij iedere locatie staat een bord met alle informatie van de crash en een QR code.
Coördinaten van de tekstborden en crashplekken van de vliegtuigen.
Update 01-04-2023: In de buurt van Mook zijn enkele borden van de crashplekken verplaatst.
PROJECT INFORMATIE
In het kader van 75 jaar Vrijheid werd op 4 maart 2020 het monument "Wing of Freedom" onthuld en de fietsroute geopend. De grensoverschrijdende werkgroep Wings of Freedom was al enige tijd bezig om van dit monument een hoogtepunt te maken in de herdenking aan alle inzet die destijds heeft plaatsgevonden door vooral jonge, bevlogen mannen, om onze vrijheid weer te verkrijgen; te herwinnen. Vele mensenlevens zijn bij die inzet helaas verloren gegaan, maar nog veel meer levens zijn gespaard.
Ter financiering van dit project is een beroep gedaan op de Provinciale subsidie in het kader van 75 jaar bevrijding en is positief gehonoreerd. De Regiovisie BGMM droeg bij met een substantiele bijdrage. En door de bijdrage van de gemeente Weeze kreeg dit project een bijzonder grensoverschrijdend aspect.
Archief Well droeg bij aan dit project door het ontwerpen van een educatief programma voor de bovenbouw van de basisscholen in de desbetreffende gemeenten. Ook was zij aanvrager van de subsidies en droeg verder bij in man-en vrouw uren.
Het idee voor deze herdenking komt van oud Wellenaar Jacques Haumann uit Venray. Auteur van meerdere historische boeken, in dit verband van: 'Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Bergen'. Zijn boek dat hij presenteerde op zaterdag 3 februari 2019 in MFC De Buun, werd onder grote belangstelling in ontvangst genomen. En blijkt ook de inleiding te zijn gaan worden tot de memorabele herdenking op 4 maart 2020. Het herdenkingsmonument staat aan de Ontginningsweg te Nieuw Bergen. Op die locatie zijn bijna alle bemanningsleden van de vlucht van een AVRO Lancaster MK III met registratienummer ED449 van het 50 ste Royal Air Force squadron van vliegbasis Skellingthorpe in Engeland om het leven gekomen. Aan boord; 2 Canadese en 5 Engelse bemanningsleden. Ze stegen om 19.40 uur op. Op de heenweg werd het toestel beschoten door Oberleutnant Manfred Meurer, in zijn Messerschmitt Me 110, gestationeerd op Fliegerhorst Venlo. De Lancaster stortte om 21.25 uur met al zijn bommenlast neer op avond van 12 maart 1943 boven de heide van het Aijermeer (het huidige Nieuw Bergen).
De bemanning van deze Lancaster:
Piloot Frederick Ward 22 jaar RCAF
Flight engineer Robert Wilson 21 jaar RAF
Navigator Frederick Stephens 21 jaar RAF
Bommenrichter Ronald Heslop 20 jaar RAF
Radiotelegrafist Andrew Allen 25 jaar RAF
Staartschutter Victor D R Kissick 21 jaar RCAF
Middenschutter Richard John Jenkins 21 jaar RAF
Zij liggen begraven op Oorlogbegraafplaats Jonkerbos te Nijmegen.
Klik HIER voor een PDF krantenartikel over Sergeant Ronald Heslop in de Britse krant 'The Northern Echo' van 10-02-2020
Zie ook de pagina: Monument 'Wing of Freedom'. Dit staat aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)