Zoek

Eldershome Zorgcentrum en (Zorg) appartementen.

 Adres Eldershof 1 t/m 45

Jacoba Elders-Hoeken woonde in de Grotestraat en stierf op 10-12-1914. Ze had een testament en dit trad op deze decemberdag in werking.

Het Wellse Rooms Katholiek Parochiaal Armbestuur werd in 1914 eigenaar van het huis, erf, tuin en bouwland en het verdere vermogen van de weduwe Elders-Hoeken..
Daarvoor moesten ze binnen één jaar na haar dood een bewaarschool en een gasthuis ter verpleging van zieke, gebrekkige en oude R.K. inwoners van Well  inrichten onder de naam Stichting Kindje Jezus. Er werd gebouwd naast het woonhuis van de familie Elders en de eerste steenlegging was op 02-05-1915. In de loop der jaren werd het complex flink uitgebreid, meerdere keren is er verbouwd - aangebouwd en gemoderniseerd.

Einde van bejaardenhuis in Well.
Na 80 jaar kwam er een einde aan het bejaardenhuis Eldershome met klooster en zusterhuis. In februari 1996 werd door directeur Peter Meijs bekend gemaakt dat Eldershome gaat verdwijnen. Het Wellse bejaardenhuis was aan een grondige opknapbeurt toe. De kosten waren net zo veel als nieuwbouw. De politieke partijen wilden dan liever een "zorgcentrum" op een centrale plaats in de gemeente. De nieuwe locatie was al bekend: aan de Siebengewaldseweg in Nieuw Bergen.

In 2002 vertrokken de bewoners naar Maasduinen Staete in Nieuw Bergen. In januari 2005 werden alle Eldershome gebouwen aan de Grotestraat gesloopt.

Testament.
Vanwege het testament van de weduwe Elders-Hoeken, waar de Wellse St. Vitusparochie toezicht op diende te  houden, moest er in Well een wooncomplex inclusief een zorgfunctie gebouwd worden. Het duurde toen nog ruim vier jaar voordat Woningcorporatie Destion op het braak liggende perceel met de nieuwbouw kon beginnen in september 2009.

Eldershome project details.
Bouwmij Janssen B.V. Venray, Bouwsom € 7.650.000,- Opdrachtgever Destion, Grootte 9.250 m2 / 29.300 m2, Opleverdatum December 2010, Locatie Eldershof Well, Architect Satijn Plus Architecten.


 

19-06-2009 konden bezoekers kennis maken met de bouwplannen. Ter plekke stond een tent met de tekeningen en werden de plannen uiteengezet. Ook kon men in een manbak aan een hijskraan op hoogte kijken wat het uitzicht zou worden vanaf de hoogste etages.

21-11-2010. Inloopdag in Eldershome.

De open dag in Eldershome is druk bezocht. Ruim 600 bezoekers hadden  zich aangemeld, maar er zijn  meer dan 1500 mensen komen kijken. Overal was muziek, de rondleidingen waren interessant. Veel verraste mensen, die de plussen en de minnen al snel op een rijtje gingen zetten bij de heerlijke koffie en cake. Na een intensieve test door twee zwarte pietjes, werden ook de aluminium daken goedgekeurd voor een eerste bezoek van de Sint aan de nieuwe bewoners, die in Well met open armen worden ontvangen.

15-04-2011. Het project Nieuwbouw Eldershof nadert zijn einde. Aan de herinrichting van de bestrating van Kloosterhof en het park wordt momenteel druk gewerkt.

Op  vrijdag 17 juni a.s. is de officiële opening van het nieuwe appartementencomplex aan de Eldershof. Met de voorbereidingen rondom dit feestelijk gebeuren is Destion hard bezig. Er wordt o.a. gewerkt aan een foto tentoonstelling over het oude Bejaardenhuis Eldershome. 


De bouwvorderingen juni 2009 - april 2011.


 

Koop- en huurappartementen op het complex dat nog steeds 'Eldershome' heet, aan het adres Eldershof. Links de koopappartementen met parkeerkelder. Rechts de huurappartementen met de buurtkamer.


Tuin en parkaanleg 20-05-2011


 

Vrijdag 17 juni opende Destion officieel  het nieuw woon-zorgcomplex Eldershome.

In het voorprogramma haalden de aanwezige Zusters van de H. Geest herinneringen op aan het vroegere klooster en Eldershome, tot groot vermaak van de ruim honderd genodigden. Het onthullen van de gerestaureerde kloosterklok diende als opening van het drie delige complex op Eldershof. Nadat de klokkenstoel van de voormalige kloosterkapel was ingezegend door pastoor Clemens werd het klokje van oudsher geluid door een van de kloosterzusters die speciaal vanuit het moedersklooster in Uden waren gekomen om de feestelijkheden bij te wonen. Als cadeau brachten ze een grote luchtfoto van "Eldershome" uit de jaren '70 mee. Daarna genoten de gasten in de Buurtkamer van een glaasje champagne en de door het Archief Well opgezette tentoonstelling en foto presentatie.


De opening van het complex op 17-06-2011.

Foto's MaTiKo.


 

Persbericht  16-03-2013. DESTION GAAT VERHUREN.
Van de zestien luxe appartementen vlakbij de Maas in Well zijn er zes nog beschikbaar. Om de verkoop te stimuleren kwam Destion in 2011 met de inruilregeling: kopers konden hun eigen woning inruilen bij aankoop van een Eldershome appartement. Hoewel de regeling erg succesvol bleek, (zes woningen werden ingeruild op een appartement), stopt deze per 1 juli 2013. De woningcorporatie wil de appartementen die dan nog niet zijn verkocht, niet langer leeg laten staan en gaan verhuren.
Lia Hendriks van Destion vindt het jammer dat er een einde komt aan de regeling. “Ja, want als verkoopbegeleider heb ik gemerkt dat we mensen echt geholpen hebben met deze regeling. Er waren kopers die vanwege gezondheidsproblemen zo snel mogelijk van hun woning af wilden en graag gelijkvloers gingen wonen. Dankzij de inruilconstructie waren ze verlost van de zorg over hun eigen woning. En wij hebben er geen onaanvaardbaar risico mee gelopen: vijf van de ingeruilde woningen zijn inmiddels alweer doorverkocht.”

Liever verhuren dan leegstand
Waarom stoppen met de regeling als het zo’n succes is? “Tien appartementen zijn verkocht. We vinden dat we het aan de kopers verplicht zijn om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het gebouw volledig bewoond wordt. We vinden het niet verantwoord om de leegstand langer te laten duren. Natuurlijk is het jammer dat ze niet verkocht zijn. Maar onze basistaak is verhuur, daarom is het voor ons voor de hand liggend om over te gaan tot het verhuren van de appartementen,” licht Lia toe.

Voor huishouden met hoger inkomen
De appartementen zijn erg luxe en ruim en vallen daardoor in het hogere huursegment. Lia: “Ze zijn uitermate geschikt voor de doelgroep die een te hoog inkomen heeft om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen.” Wie in aanmerking wil komen, kan zich inschrijven bij Destion als woningzoekende en reageren op de appartementen zodra deze in het aanbod verschijnen.

Tot 1 juli kunnen geïnteresseerden nog steeds gebruik maken van de inruilregeling en tot die tijd is koop ook nog bespreekbaar. Maar vanaf die datum start de corporatie wel met het gereed maken van de woningen voor verhuur.


Zie ook pagina: Geschiedenis van Eldershome tot na de sloop.

Zie ook pagina: Openingstentoonstelling 17-06-2011 

Zie ook pagina: Buurtkamer Eldershof