Zoek

Expo: Molens in Well door de eeuwen heen,

21-05-2015

foto: Kinderen druk bezig met brood kneden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archief Well organiseerde 15, 16 en 17 mei j.l. in samenwerking met molenaar Joost Schoenmakers en met medewerking van molensteenmaker Hans Titulaer van de Plasmolen en molenmaker Beijk uit Afferden, een zeer geslaagde molenexpo in de Buun. Met een tijdlijn, foto’s, films, boeken, gedichten, oude documenten en molenattributen werd het verhaal verteld van de 6 molens die Well in de loop der tijden gehad heeft. Helaas viel de belangstelling over de drie dagen gemeten tegen, maar de mensen die de moeite hadden genomen naar de Buun te komen waren heel enthousiast over wat ze te zien kregen.

Sjef Vink, de zoon van de laatste molenaar Toon Vink, verrichtte vrijdagmiddag de officiële opening. Er waren veel mensen van het Moleneind op afgekomen, zodat het nog heel gezellig werd met veel verhalen over vroeger. Joost Schoenmakers droeg zijn prachtige gedicht "Ons dagelijks brood" voor en bood zijn eerste dichtbundel "Het wazige verdicht" aan aan het Archief Well. Ook werd een van de gedichten van de hand van molenaar Toon Vink voorgedragen.

Een van de twee pronkstukken van de expo is een door Sjef Vink aan het archief geschonken korenmaat uit 1773. Het andere is een origineel pachtcontract van de "Meulenhof" (nu de Grote Schuur) uit 1778. Deze twee eeuwenoude stukken zijn samen met andere molenitems voorlopig nog te bezichtigen in De Buun. Onder de bezoekers o.a. molenaar Willem Eickmans van de watermolen in Geijsteren en Jan Truijen uit Weert, die een lijvig boek geschreven heeft over de molenaarsfamilie Truijen, waarvan in 1823 ook een lid in Well op de molen kwam. Er werden tijdens de expo heerlijke wafels gebakken voor bij de koffie en om mee naar huis te nemen.

Voor de kinderen waren er op zaterdag en zondag leuke activiteiten. Op zaterdag konden de kinderen met een handmolen zelf graan malen en pannenkoeken bakken onder supervisie van Gert-Jan van de Buun. 's Zondags konden ze broodprodukten kneden en mochten die vervolgens ook zelf afbakken. Dat met medewerking van de plaatselijke bakker Jos Smits en hulp van de bakkers Marco Koenen en Bert Simons.

Een week eerder kregen kinderen van de basisschool de mogelijkheid met molenaar Joost een bezoek te brengen aan de watermolen van Geijsteren (8 mei) en op de Nationale Molendag (9 mei) aan de windmolens van Afferden en Heijen. Daar vertelden de molenaars Eickmans (Geijsteren), Koenen (Afferden) en Kaak (Heijen) alles wat de kinderen maar wilden weten over hun molens. Natuurlijk deed ook onze molenaar Joost zijn duit in het zakje. Op de laatste dag stond er een stevige wind, zodat de molens van Afferden en Heijen in volle glorie aan het werk te zien waren! In Geijsteren en Heijen kregen ze ter plekke gemalen meel mee naar huis dat een week later tijdens het bakken in de Buun gebruikt werd. De kinderen genoten op beide dagen na afloop van een heerlijk ijsje!

 ** Molens uit Well op deze site 

 

 **  Foto impressie van de expo.

 

Overige nieuwsberichten