Zoek

Nationale Archeologiedagen 2017 bij Archief Well

Expositie ‘Ontdek historisch Well’. 14 en 15 oktober 2017 in MFC de Buun.


Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2017 organiseerde Archief Well  behalve de zeer geslaagde nieuwe Molenroute de expositie ‘Ontdek historisch Well’.

Twee dagen waren er veel Wellse vondsten te bewonderen in MFC de Buun.
Naast de vele in Well gevonden archeologische voorwerpen werd de tentoonstelling uitgebreid met andere verzamelingen uit Well.
De Merovingische voorwerpen die gevonden zijn in 1956 tijdens de bouw van de huidige St. Vituskerk aan de Hoenderstraat werden beschikbaar gesteld door het Venrays Museum.
De vondsten van de opgravingen bij Huijs de Hildert op de Kamp werden beschikbaar gesteld door de gemeente Bergen.
Ook het Limburgs Museum deed een duit in het zakje: de marmeren gedenkplaat uit 1816 die Baron de Liedel midden in het Sterrenbos aan een grafmonument geplaatst had voor hun dochter Sophie was te bewonderen. 
Daarnaast waren vondsten die in particulier bezit zijn van Mia Ummenthum, Karel Verzijl en Hans Zegers tentoongesteld.
Een gedeelte van de collectie Wellse ansichtkaarten van Nico Sijberts, de Wellse kerklok uit 1783 die Hay Eickmans vorig jaar kocht en een land- grenssteen (1781) uit het Heerenven in Wellerlooi, dat toentertijd bij Well hoorde, waren te bewonderen. Sjaak Eickmans stelde het klokje van de voormalige Sint Barbarakapel achter het kasteel en een aantal klokken van de bekende Wellse klokkemakersfamilie Remmen beschikbaar. Ook een collectie Keulse potten van Sjaak uit de 15e  t/m 18e eeuw kregen, naast de strijkijzerkachel, een plaatsje op de tentoonstelling. Tevens was de korenmaat uit 1773, geschonken door molenaarszoon Sjef Vink te bewonderen. 
Ai Hebben liet zijn hobby houtsnijwerken zien met bekende dorpsfiguren uit de vorige eeuw.
Van de resten van de laatste kastanjeboom in de Hoenderstraat, die onlangs opgeknapt werd, maakte Ai een serie mythologische Griekse figuren. 

Op zondag werd ook de definitieve versie van de erepenning van de Heerlyckheid Well gepresenteerd. Deze onderscheiding werd vorig jaar in het leven geroepen door het nieuwe bestuur van Archief Well en zal incidenteel worden toegekend aan personen, die zich op een uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor het behoud en uitdragen van de Wellse cultuurhistorie. Als eersten mochten Mia Ummenthum en Nelly Verheijen vorig jaar deze erepenning ontvangen. De beide dames ontvingen toen een voorlopig exemplaar. De nieuwe erepenning is ontworpen door oud-dorpsgenote Maria Bardoel, hier beter bekend als Maria Koenen, dochter van Jac en Mie Koenen van het voormalige café-zaal-bioscoop Walaria in de Grotestraat. Zij heeft als hobby het maken van bronzen beeldjes en via ons bestuurslid en broer Sraar Koenen kwamen we met haar in contact. Zij was meteen enthousiast en ging afgelopen zomer aan de slag.
John Bors uit Milsbeek, die workshops geeft, begeleidde haar en maakte van het ontwerp van Maria de mal voor deze penning, die hij in brons heeft gegoten.
De maakster was uitgenodigd om zelf de erepenning te overhandigen aan de twee ontvangers, maar zij moest verstek laten gaan. Het bestuur van Archief Well vindt het bijzonder dat deze erepenning is ontworpen door een oud dorpsgenote. Van het hele proces is een compilatie op aluminium gemaakt die als dank binnenkort bij Maria bezorgd zal worden.

Dat het vele werk van de Archief vrijwilligers niet voor niets is geweest bleek wel uit het grote aantal enthousiaste bezoekers.

Het bestuur van Archief Well hoopt iedereen een volgende keer weer terug te zien.

Het verslag en de foto's van de molenroute vind je  >> HIER <<