Zoek

Bezoek "Vrienden van het archief" aan het Museum voor Nostalgie en Techniek

Op zaterdag 9 juli 2016 heeft een aantal "Vrienden van het archief"  een bezoek gebracht aan het “Museum voor Nostalgie en Techniek” in het Brabantse Langenboom. Dit museum is geheel particulier opgezet door Wim van Schayik.
Hij verzamelde in ruim 70 jaar een bijzondere collectie oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van meer dan 70 ambachten en beroepen met duizenden voorwerpen en machines uit het verleden.

We werden door Wim van Schayik en zijn echtgenote ontvangen en vertelde hij zijn levensverhaal. Zijn meisje, zoals hij zijn vrouw noemde, zorgde voor de koffie. Een bijzonder stel mensen, vonden wij, beiden levenslustig en nog heel fit. Wim vertelde ons dat hij zijn werkbare leven nooit meer als 3 tot 4 uur per nacht sliep. We begrepen dan ook direct toen we het museum inliepen dat hij inderdaad weinig tijd heeft gehad om te slapen. We waren overweldigd door de grootte van zijn verzameliing. Voor de ouderen heeft het museum een hoog nostalgisch “Oh-Ja”gehalte terwijl, ook voor de jongere generaties, veel voorwerpen een gevoel oproepen van bewondering en verbazing over het menselijk vernuft, geduld en vakmanschap. Onder begeleiding van een gids werden we rondgeleid. De rondleiding duurde 2 uur en in die tijd hebben we maar een fractie van zijn verzameling gezien. Hierna konden we in de ontvangstruimte met  een drankje erbij nog vragen aan Wim stellen. Vol bewondering en ontzag togen we huiswaarts. En ieder van ons vond dat we nog een keertje terug moeten gaan om de rest te bekijken. 


 

Een filmpje van het Museum voor Nostalgie en Techniek op YouTube staat HIER