Zoek

Nieuwsbrief 2015

In het afgelopen jaar hebben bestuur en vrijwilligers bepaald niet stilgezeten zoals wel blijkt uit het overzichtje hieronder:

In februari 2015 organiseerden we een interessante en goed bezochte lezing over “Huys De Hildert” waarin de geschiedenis van dit “Huys” tot in details door initiatiefnemer en archeoloog Xavier van Dijk uit de doeken werd gedaan a.d.h. van de resultaten van de opgravingen aldaar.

In maart 2015 staken we veel energie in de herdenking van 70 jaar vrijheid. Dit deden we samen met Wellse jongeren van Request met een infomiddag/expositie voor ouderen en een tocht door Well langs plekken die het verhaal over de oorlog op een aanschouwelijke manier tot een af en toe emotionele beleving maakten. De belangstelling overrompelde zelf de organisatie en was  indrukwekkend. De reacties unaniem hartverwarmend.

In mei 2015 organiseerden we samen met echte Wellse deskundigen de expositie: “Molens in Well door de eeuwen heen”. De expositie verdiende eigenlijk meer bezoekers dan er daadwerkelijk zijn geweest getuige de enthousiaste bezoekersreacties van de mensen en de jeugd die er wel waren en volop genoten en zich verbaasden over het aantal molens dat in Well gedraaid heeft.

In augustus 2015 gingen we met geïnteresseerden op excursie naar de toren- en rosmolen in Zeddam. Deze activiteit vloeide direct voort uit de expositie van mei en gaf meteen een heel andere kijk op dat wat in Well de drakentoren bij het kasteel wordt genoemd maar in feite een torenmolen was.

In september 2015 presenteerden we samen met dhr. Jacques Haumann het boek: “De levensverhalen van Wellse landverhuizers” Voor deze presentatie werden we gastvrij ontvangen op het kasteel en het was er druk, mede omdat er een rondleiding aan gekoppeld was. De belangstelling voor het boek is volgens de samensteller goed.

In oktober 2015 krijgt de webmaster van de website van het Archief Well van de Koninklijke Bibliotheek Nederland bericht dat de kwaliteit van website Archief Well en het bezoekersaantal van deze site dusdanig hoog is, dat ze centraal wordt opgeslagen als cultureel erfgoed. Een ware opsteker en beloning voor erg veel werk achter de schermen.

In november 2015 werd het digitaliseren van alle bidprentjes afgerond. De database “bidprentjes” op de website werd daarmee compleet en is een kroon op het werk van de werkgroep “Bidprentjes”. Nu is het nog slechts een kwestie van up-to-date houden.

Een ander hoogtepunt in november 2015 is de toekenning van de Mosa Joertsicus aan de Stichting Archief Well door de Ald Prinse Compeneej uit Well. Een grote eer dat zijn hoogtepunt zal krijgen tijdens het “Concerto Mosa Joertsicus” op 16 januari 2016.

In december 2015 wordt het jaar passend afgerond doordat de vernieuwde website van het Archief na veel werk en met steun van het Wells Forum live gaat. Er zitten nog wat kleine hiaatjes in, maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Komt helemaal goed en ziet er prima uit met o.a. een toegevoegde zoekfunctie, footer en vernieuwde manier van fotoalbums bekijken.

Je zou het niet zeggen dat er in een jaar dat zo snel voorbij vliegt toch zoveel is gebeurd in en rond het Wells Archief. Niet verkeerd als je het zo nog eens terug ziet allemaal en toch ook fijn om daar als bestuurslid, vrijwilliger of vriend deel van uit te mogen maken. Voor 2016 staan weer nieuwe plannen in de week en ook daar gaan we weer volop mee aan de slag.