Zoek

Voormalige Wellse kerkklok in Heijense toren op de foto gezet.

04-07-2017

Eerder berichtten wij in het nieuwsitem van november 2016 over de ontdekking dat een voormalige Wellse kerkklok uit de oude St. Vituskerk aan de Maas in de kerktoren te Heijen hangt. 

Zaterdag 1 juli 2017 bracht een kleine delegatie van ons archief een bezoek aan de Dionysiuskerk in Heijen om te proberen de "Wellse" klok op de foto te zetten. We werden hartelijk ontvangen door mevrouw Tiny Maas, wiens (inmiddels overleden) man in 1985 een boek geschreven heeft, getiteld Heijen. Leven en geloven door de eeuwen heen. Ook het verhaal van de klok uit Well wordt daarin beschreven.

De klim in de toren van vier verdiepingen via één vaste trap en drie ladders verliep tamelijk probleemloos, maar toen Archief Well voorzitter Ger Peters helemaal bovenin het laatste luikje opzij schoof, bleken we pal onder de vier klokken uit te komen. Met veel moeite wisten hij en Michel Stevens zich toch nog door het draagwerk van de klokken heen te wurmen en stonden ze even later naast de vier klokken, waaronder die uit Well uit het jaar 1650. Toch wel een bijzonder moment! Het fotograferen van de achterkant van de klok was het volgende probleem, want dan moest weer door de klokkenstoel naar de andere kant gekropen worden, wat Ger Peters met heel veel moeite lukte. Vervolgens was het wegwezen geblazen, want het was inmiddels ruim kwart voor twaalf en voordat de klok ging slaan en het Angelus ging luiden moesten we weer door de klokkenstoel gekropen zijn naar de opening eronder waar de ladder wachtte met Sraar Koenen erop, die onze capriolen vanuit het trapgat gadegeslagen had. Helemaal beneden wachtte de rest op ons en kregen we van mevrouw Maas in de sacristie een welverdiend kopje koffie. Nog een lid van het kerkbestuur was aanwezig en pastoor Reijnen had tijdens de klimpartij ook nog even zijn belangstelling getoond. Mevrouw Maas liet "onze" klok (de kleinste van de vier) nog even luiden, zodat er buiten een geluidsopname van gemaakt kon worden. Na hartelijk afscheid genomen te hebben ging de tocht besmeurd maar voldaan weer huiswaarts. Hopelijk komt de klok, net als die uit 1783, ooit weer eens terug in Well. Tot zolang moeten we het doen met de foto's en geluidsopname!

Bekijk HIER meer foto's en lees meer over deze klok.

Overige nieuwsberichten