Zoek

Nieuw boek "De levensverhalen van Wellse landverhuizers" enthousiast ontvangen.

07-09-2015

Auteur: Jacques Haumann

In kasteel Well werd zondag 6 september 2015 het boek "De levensverhalen van Wellse landverhuizers" gepresenteerd door Jacques Haumann, die het schreef en nu uitgeeft. De schrijver heette alle speciale gasten welkom en gaf eerst het woord aan drs. Rob Dückers, Assistant Director van het Emerson College. Deze gaf een interessante lezing met de titel 'Van heinde en verre': migratie bekeken vanuit de bewoningsgeschiedenis van het kasteel. Het ging over alle kasteelheren en -bewoners die als emigrant naar Well waren gekomen en hier gewoond hebben. Daarna volgde de presentatie van het nieuwe boek door Jacques Haumann. Hij zette uiteen hoe het idee was ontstaan om dit boek te gaan schrijven en citeerde enkele Wellenaren die in de verhalen voorkomen. Vervolgens werden alle aanwezigen in de Ridderzaal getrakteerd op koffie waarna ze nog een rondleiding door het kasteel kregen.

Auteur
Venraynaar Jacques Haumann is geboren en opgegroeid op de Halve Maan in Well. Het gezin Peter Haumann woonde op Hoeve de Grote Muys. Eerder verschenen boeken van Jacques zijn o.a. : Well in de Tweede Wereldoorlog - Alle Wellse WO II geschriften - Hertwell, het bier en limonade waar Well trots op was - Familieboek Haumann - De bewoners van de Grote Muys - De familie Knoops in levenden lijve.

Het boek over de Wellse landverhuizers gaat over levensverhalen van in Well geboren mensen en mensen die ooit in Well gewoond hebben t/m 2010.
De een vertelt al zijn wel en wee en de ander beperkt zich tot een direct antwoord op de toegestuurde vragenlijst.

De eerste Wellse emigrant (vroeger landverhuizers genoemd) is Adriana van Beek, 10 jaar. Zij ging naar Amerika in 1850. Laatste in dit boek is Hélène Roosen in 2007, die helaas in 2009 verongelukt is in Nieuw-Zeeland.

In het boek staan de levensverhalen, met veel foto’s, van:
40 mensen die naar Duitsland verhuisd zijn (3 uitgebreid)
21 mensen die in de overige Westeuropese landen zijn gaan wonen
16 uit Australië
15 uit Amerika
10 uit Canada
3 uit Nieuw Zeeland
3 uit Zuid-Amerika
2 uit Azië
1 uit Zuid-Afrika

U zult het zeker met veel plezier lezen want het gaat allemaal over Wellse mensen en alle verhalen zijn verschillend, omdat elke emigratie anders verlopen is en op een andere manier beleefd wordt.

Vanaf maandag 7 september 2015 is het te koop in de winkel bij Vissers - Kasteellaan 11a en ook kunt u iedere donderdag tussen 10.00 - 12.00 uur in de Buun terecht om in de Archiefruimte het boek te kopen. Ook via het bestelformulier op deze pagina van de Archief Well site is het boek te bestellen en wordt eventueel aan u opgestuurd.