Zoek

14 en 15 oktober 2017 Archeologiedagen bij Archief Well

19-09-2017

De Nationale Archeologiedagen zijn dè dagen waarop u kennis kunt maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de bodem verborgen zit en zat.

De gemeente Bergen heeft een rijk archeologisch verleden, waar u dit jaar tijdens de Archeologiedagen van alles over te weten kunt komen.

De vrijwilligers van Archief Well organiseren samen met de gemeente Bergen, de bedrijven RAAP archeologie en Kampergeul diverse activiteiten. In Well zijn rondleidingen, er is een tentoonstelling, u kunt meelopen met de historische molenroute of per huifkar de archeologische opgravingen bij Maaspark Well bezoeken.

Alles is GRATIS te zien en te bezoeken.


 

Van Steentijd naar 2030

Stap in de huifkar en laat u informeren over de veranderingen in het eeuwenoude landschap van Maaspark Well. In het kader van rivierverruiming wordt hier een hoogwatergeul gegraven. Het echte graafwerk begint pas nadat archeologen het gebied hebben onderzocht. Startpunt is de unit van Kampergeul aan de Kampweg in Well. Daar krijgt u informatie over het project Maaspark Well. U kunt hier instappen voor de huifkartocht of vanaf hier deelnemen aan een rondvaart met informatie over zandwinning. Dit is een samenwerkingsproject van Kampergeul, RAAP en gemeente Bergen,

Wanneer: Zondag 15 oktober van 11.00 - 16.00 uur

Lokatie opgravingen: de Kamp 6a 5855 EG Well 

Deelname is gratis.

RAAP archeologie:Indrukwekkende restanten van een dassenburcht op lage rivierduin langs de Maas bij Well


 

Ontdek Historisch Well: Tentoonstelling Merovingische (450-751) en andere vondsten.


Ook het dorp Well heeft een rijk archeologisch verleden. Bij deze tentoonstelling kunt u archeologische vondsten en historische voorwerpen bezichtigen. Een aantal vondsten zijn afkomstig van Huijs De Hildert. Dit was een 16e eeuws stenen huis van adellijke allure met een fundering van mergel, glas-inloodramen, een leistenen dak, waterputten en grachten. Te zien zijn o.a. een kompleet scharnier van een kast of deur, een deel van een bronzen lepel, een sleutel en enkele vloertegels. En een kogel die doet vermoeden dat het Huijs tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) werd verwoest. Het is nooit meer herbouwd.
In 1956 werden bij de bouw van de nieuwe kerk aan de Hoenderstraat vondsten van een Merovingisch grafveld ontdekt. Ze werden overgebracht naar het Freulekeshuus, nu Venrays Museum. Deze vondsten zijn, samen met vondsten van particulieren, op de genoemde dagen te bewonderen.

Gedenksteen Sophie de Liedel.

Vanaf 1816 heeft in het Sterrenbos in Well een gedenksteen gestaan ter nagedachtenis aan de vroeg overleden dochter van baron Pieter Willem de Liedel. Zij werd net geen 15 jaar oud. 
Ergens halverwege de vorige eeuw werd de marmeren steen in het kasteel opgeslagen en later overgebracht naar het Limburgs Museum in Venlo.
Het museum was zo vriendelijk de gedenksteen met Franse tekst speciaal voor deze gelegenheid aan het Archief Well in bruikleen af te staan.

Tentoonstelling: MFC de Buun beide dagen van 12.00 - 17.00 uur. Gratis entree.


 

De historische molenroute.


In Well hebben door de eeuwen heen zes molens gestaan: een watermolen, een olierosmolen en wel vier verschillende windmolens.
De Stichting Archief Well organiseert op 14 en 15 oktober rondleidingen langs deze locaties. Onderweg hoort u o.a. alles over de oudste van deze molens: de watermolen. De naam Molenbeek wijst nog steeds op het bestaan ervan. We weten dat hij in 1674 door een stormvloed weggespoeld en nooit meer herbouwd is. Ook hoort u waarvoor de rosmolen uit begin 18e eeuw diende. Verder ziet u het onderste deel van de stenen windmolen op de Molenberg. Op de resten van deze windmolen is een huis gebouwd.
Een van de oudste windmolens stond op de westwal van het kasteel. Dit was een zgn. torenmolen. Nu rest alleen nog een ruïne.
 
Vertrektijden: beide dagen vanaf MFC de Buun om 13.00 uur en 15.30 uur. Duur van de rondleiding met gids is ca. 1½ uur. 
Deelname is gratis.