Zoek

Rondleidingen Historische Molenroute groot succes

17-10-2017

Dankbaar en enthousiast publiek.

Historische molenroute Well in het kader van de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017

Op deze twee dagen liepen tientallen belangstellenden uit Well en omgeving en ook toeristen mee met de gidsen Joost Schoenmakers, André Simons en Henk Valckx die uitgebreid vertelden over zes molens die Well door de eeuwen heen rijk was. 
Bij elke locatie waar eens een molen heeft gestaan, staat sinds vorige week een infobord met een korte uitleg. In de nabije toekomst komt hier een QR-code bij met een link naar de molens op de website van Archief Well.

Bij de rosmolen ter hoogte van Sterrenbos 1 werd het eerste infobord onthuld door wethouder van onze gemeente Antoon Splinter samen met gedeputeerde Ruimte en Onderwijs van de provincie Limburg, Hans Teunissen.

Het enige duidelijke overblijfsel is de toren ruïne bij het kasteel, die een tijd als Torenmolen graan maalde en bier brouwde.  Onder deze ruïne bevindt zich een ijskelder, de oudste koelkast van Well, waar ook vleermuizen nestelen. Ook is er een munitieopslagplaats en de Molengroep hoopt dat beide ruimtes in de toekomst ook geregeld worden opengesteld.

Het begin van de route leidde de bezoekers naar de vermoedelijke plek van de oudste Wellse molen: de watermolen aan de Molenbeek. Deze werd op 1 augustus 1674 door een storm verwoest. Naar de juiste plek waar deze molen lag wordt nog steeds gezocht. Had hij vijvers om in droge tijden toch water te hebben? 
De Molenbeek is door de eeuwen anders gaan lopen, maar de Plankenweg, waar de beek dichtbij liep, is nog steeds bekend.

Daarna zagen we bovenop de Molenberg hoe er boven op de in 1944 verwoeste molen van Vink een villa is gebouwd. Toch was nog te zien waar de boeren door de poort  hun zakken met graan brachten en daarna met het meel weer door de achterkant  de molenberg af gingen.

De Michelsmolen in het Knikkerdorp werd dit jaar niet bezocht, wellicht bij de volgende molenroute wandeling.

Het is de bedoeling dat de vrijwilligers van de Molengroep vanaf 2018 periodiek rondleidingen gaan geven. Gezien het succes van afgelopen weekend zal ook hiervoor zeker belangstelling zijn.