Zoek

Nationale Dodenherdenking 4 mei bij Monument der Gevallenen op de Hamert

20-04-2018

Opdat wij nooit vergeten...

 


Tijdens de Nationale Dodenherdenking op vrijdag 4 mei wordt er in de gemeente Bergen, zoals ieder jaar, een herdenking gehouden bij het Monument der Gevallenen op de Hamert in Wellerlooi.

Om 19.30 uur verzamelen alle deelnemers aan de herdenkingsstoet  zich bij Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer aan de Twistedenerweg in Wellerlooi. Om 19.40 uur vertrekt de stoet, onder begeleiding van Harmonie de Vriendenkring en het St. Antonius gilde, naar het monument. Het Wellse gilde heeft in 1990 het monument geadopteerd en vormt bij de herdenking de erewacht. 

Bij het verzetsmonument is het na een trompetsignaal om 20.00 uur, twee minuten stil. Na dit stiltemoment speelt Harmonie de Vriendenkring uit Well de ‘Last Post’. Het college van Gemeente Bergen, een afvaardiging van Gemeente Weeze, het St. Antoniusgilde Well, een afvaardiging van de veteranen uit de gemeente Bergen, familieleden van de overledenen en bezoekers leggen een krans of bloemen bij het monument. Het college en twee leerlingen van basisschool St. Vitus leggen gezamenlijk de krans van de gemeente Bergen. Harmonie De Vriendenkring speelt tijdens de bloemenhulde een treurmars.

Marloes Kempkens, lid van Harmonie de Vriendenkring, draagt een gedicht voor, gevolgd door een gedicht dat twee leerlingen van basisschool St. Vitus uit Well voorlezen. Aansluitend is de toespraak van burgemeester Pelzer.

Na de klanken van het Wilhelmus zijn bezoekers welkom in Jachthut op den Hamer.

Lees hier het verhaal van het massagraf en bekijk de foto's.